Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ATENŢIE la semănatul timpuriu al florii soarelui! Factori care influenţează cultura la start

Publicat: 16 martie 2022 - 18:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Campania însămânţărilor de primăvară a culturilor prăşitoare se apropie cu paşi repezi. Producătorii agricoli sunt nerăbdători să înceapă cât mai de timpuriu activitatea şi să o încheie cât mai grabnic şi în condiţii agronomice de calitate.

Când vor intra în câmp semănătorile o ştie doar… termometrul de sol.   

 

TEMPERATURA

 

“Perioada recomandată pentru semănatul florii-soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius şi când vremea este în curs de încălzire. În general, la nivelul ţării, aceste condiţii se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile”, precizează Ionuţ Bălan, sales manager Buzau & Vrancea la Saaten-Union România. 

ATENŢIE la semănatul timpuriu al florii soarelui! Factori care influenţează cultura la start_b

 

ADÂNCIMEA

 

Într-o postare pe o reţea de socializare, specialistul recomandă ca adâncimea de semănat să fie de 4-5 cm pe solurile mai grele şi umede şi la 5-6 cm pe solurile mai uşoare şi mai uscate.

 

GRABA

 

“Dacă semănatul se va efectua prea devreme, multe seminţe vor pieri prin mucegăire, răsărirea se va prelungi şi va fi în etape, plantele vor fi debile, atacurile de mană şi putregai alb vor fi mai pronunţate, producţia de seminţe va fi implicit mai mică, iar procentul de ulei se va diminua”, explică Ionuţ Bălan.  

semanat floare_b 


ÎNTÂRZIEREA

 

De asemenea, “semănatul după epoca optimă va determina o răsărire neuniformă a plantelor, datorită reducerii umidităţii din sol şi, implicit, decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie, astfel ducând la importante scăderi de producţie”, avertizează specialistul.

 

VITEZA

 

Un alt factor foarte important este respectarea vitezei de semănat. O viteză redusă (de 4-5 km/oră, bunăoară) va duce la o repartiţie optimă a seminţelor pe rând şi o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.

 

a consemnat

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2004 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?