Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Atenţie la resturile vegetale! Rapiţa, de 2 ori în pericol

Publicat: 11 ianuarie 2022 - 17:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Resturile vegetale sunt benefice solului, aducând un aport suplimentar de elemente nutritive, dar în acelaşi timp pot crea multe probleme viitoarelor culturi. O situaţie des întâlnită este cu rapiţa de toamnă. De cele mai multe ori, premergătoare pentru această cultură sunt cerealele de toamnă (grâu, orz, triticale).

1. Prea multe resturi vegetale în solele cultivate cu rapiţă pot favoriza insectele dăunătoare, cum ar fi puricii de pământ (Phyllotreta atra) sau al puricilor cruciferelor (Psylliodes chrysocephala). Insectele se pot ascunde sub resturile vegetale în perioadele mai reci sau pe parcursul nopţii. Situaţia am observat-o în toamna acestui an, într-o cultură de rapiţă răsărită târziu, abia la finalul lunii octombrie. În primele două decade ale lui noiembrie, speciile de purici amintite se hrăneau din belşug cu plantele de rapiţă aflate în primele faze de vegetaţie (răsărit - faza de 3 frunze, BBCH 10-BBCH 13). Am urmărit îndeaproape sola respectivă, din curiozitate profesională, şi am văzut insectele ieşind de sub paiele provenite de la cultura premergătoare (orz) ca să se hrănească cu rapiţă, în momentele calde ale zilei (în cele mai multe cazuri, după ora 12).

2. Pe lângă faptul că rapiţa a răsărit cu mai mult de o lună şi jumătate întârziere, atacul puricilor pare să anuleze şi şansele firave de supravieţuire a plantelor pe durata sezonului rece. În cazul de faţă a fost şi o situaţie atipică, orzul a fost recoltat foarte târziu.

 

Ghinionul fermierului în cauză


Fermierul nu a arat din cauza secetei, iar cantitatea de resturi vegetale rămase pe câmp a fost mare. După semănatul rapiţei, vecinul fermierului a recoltat porumbul, iar peste o săptămână a intrat cu tocătoarea în câmp. Problema este că atunci când a intrat tocătoarea în porumbişte, vântul a dus multe resturi vegetale în sola vecină, cultivată cu rapiţă. Mai multe resturi vegetale, mai multe adăposturi pentru speciile de purici dăunători rapiţei.

 resturi vegetale pe camp_b

O cantitate foarte mare de resturi vegetale în cultura rapiţei de toamnă

Bogăţia verde a solului, “aurul negru” al pământului. Resturile vegetale pot spori fertilitatea unui teren!


MANAGEMENT RESPONSABIL AL RESTURILOR VEGETALE


Pe viitor, problema resturilor vegetale va fi una foarte importantă din 2 motive:

1. Pe de o parte, avantajele acestora pentru sol sunt evidente şi au fost demonstrate ştiinţific. Pe de altă parte, trebuie să evităm să avem pe câmp o cantitate mult prea mare de resturi vegetale ori să nu le tocăm (cazul tulpinilor de porumb).

2. În condiţiile în care preţul inputurilor a crescut, iar în anii următori, numărul de substanţe active disponibile pentru combaterea dăunătorilor culturilor agricole va fi din ce în ce mai scăzut, este important să acordăm o atenţie foarte mare măsurilor preventive, una dintre ele fiind managementul resturilor vegetale.

 

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 2857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?