Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Atenţie la DĂUNĂTORII TIMPURII! Buha semănăturilor câştigă noi teritorii

Publicat: 20 aprilie 2017 - 19:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DAUNE MARI, METODE DE PREVENŢIE? Până nu demult, se considera că cele mai mari probleme la floarea-soarelui le cauzează buruienile (costrei, cornaci, pălămidă etc.) sau bolile (mană, putregaiul cenuşiu, putregaiul alb, pătarea brună, frângerea tulpinilor etc). 

Părerea aproape unanimă era că, spre deosebire de porumb, floarea-soarelui are mai puţine probleme cu atacul insectelor dăunătoare în primăvară.

Dăunătorii timpurii
Despre riscurile atacurilor unor dăunători timpurii în cultura de floarea soarelui, ne-a scris Emil Georgescu, specialist agronom la INCDA Fundulea. Potrivit acestuia, în zonele de sud şi de sud-est ale ţării, când plantele de floarea-soarelui se află în primele faze de vegetaţie, apar probleme cu răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), mai ales în cazul florii-soarelui semănată după porumb.
“Un alt dăunător care poate pune probleme plantelor de floarea-soarelui, aflate în primele faze de vegetaţie, este gândacul pământiu (Opatrum sabulosum), depistat cam în aceleaşi zone în care se află Tanymecus dilaticollis. De asemenea, în zonele cu soluri umede şi grele, se manifestă atacul viermilor sârmă (Agriotes spp.), în unele cazuri cu pagube ridicate. În ultimii ani, în zonele de sud şi de sud-est ale ţării s-au înregistrat probleme cu atacul buhelor la cultura florii-soarelui, când plantele se află la început de drum. Mulţi fermieri au înregistrat pagube importante din cauza atacului larvelor acestei specii dăunătoare şi chiar au fost nevoiţi să întoarcă plantaţia şi să semene din nou, ne spune specialistul.

buha semanaturilor_bClick pe poza pentru galerie!

Daunele produse de larvele viermelui cenuşiu
Pagubele nu sunt deloc de neglijat, susţine Emil Georgescu. “Larvele buhelor sunt cele care produc pagube florii-soarelui: fie rod seminţele în curs de germinare, în acest caz plantele nu mai răsar, fie retează plantele de la colet (simptom des întâlnit în ultima perioadă). În ambele cazuri avem goluri în cultură în urma atacului. Invazia poate avea loc şi când plantele sunt mai dezvoltate, în acest caz larvele rod frunzele din exterior spre interior. Important de menţionat este faptul că în primele trei stadii de dezvoltare, larvele sunt diurne (şi mai vizibile), dar după a patra năpârlire ele au activitate nocturnă, ziua găsindu-se în stratul superficial al solului”, explică acesta.

Cum prevenim şi combatem acest dăunător?
Iată ce metode de prevenire a atacului acestui dăunător sunt recomandate!
• efectuarea arăturilor adânci de toamnă, lucrare care poate contribui la diminuarea numărului de larve aflate în sol (scăderea rezervei biologice). În prezent, tot mai mulţi fermieri apelează la sistemul de lucrări minime ale solului.
• distrugerea buruienilor, multe dintre acestea pot fi gazde intermediare (femelele depun ouăle mai ales pe partea inferioară a frunzelor de ştir, troscot, volbură, lobodă, pălămidă etc)
• tratamentele seminţelor cu insecticide sistemice împotriva răţişoarei porumbului sau al viermilor sârmă sunt eficace şi împotriva larvelor buhei semănăturilor.

Citiţi pe larg despre dăunătorii culturilor agricole şi metode de prevenţie, în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!

Vizualizat: 2145 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?