Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ATENŢIE CULTIVATORI! A început “vizita de lucru” a septoriozei în culturile de grâu

Publicat: 17 iunie 2022 - 17:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă în unele zone din ţară grâul ar mai avea nevoie de ceva ploi pentru ca spicul să-şi umple boabele, în alte zone, în schimb, unde a plouat mai mult în ultima perioadă, există riscul crescut de apariţie a septoriozei cerealelor (Septoria tritici sau pătarea brună).

3 FACTORI FAVORIZANŢI

 

“Aceasta este o infecţie fungică care afectează culturile de păioase şi se manifestă prin apariţia unor pete ovale, de culoare verde deschis - gălbui, care ulterior devin brune, având un aspect neregulat. Atacul ciupercii devine evident primăvăra, iar factorii care duc la apariţia acestei boli sunt de regulă trei la număr:

1. sporii rămaşi în sol din anii precedenţi;

2. fertilizarea cu azot în exces, în detrimentul îngrăşămintelor complexe;

3. iarna blândă”, susţine consultantul tehnic Ernest Weiszmann, creatorulbrandului Direct din câmp.

septorioza_b 

Tratamente fitosanitare după ultimele precipitaţii!

 

Potrivit specialistului care a vizitat ferme din mai multe zone agricole ale ţării, sunt afectate mai ales culturile de grâu semănate mai devreme, cu densitate mare, intrate bine dezvoltate în iarnă.

“Umiditatea prezentă favorizează acest patogen care poate realiza infecţii într-un interval larg de temperatură, cuprins între 5 - 35 grade Celsius. Fără o intervenţie corespunzătoare, poate duce la pierderi semnificative ale culturii. Aşadar, este momentul să verificaţi starea fitosanitară a culturilor de grâu şi să aplicaţi tratamentul corespunzător”, avertizează Ernest Weiszmann.

 

Pentru combaterea chimică a septoriozei se pot folosi produse de protecţia plantelor pe bază de tebuconazol, revysol, dar şi alte soluţi tehnologice…

 

A consemnat

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?