Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Asolament corect, sol bine structurat şi afânat

Publicat: 16 martie 2017 - 17:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole în condiţii optime necesită un sol bine structurat, cu grad de afânare care asigură un regim aerohidric, termic şi de nutriţie corespunzător şi o activitate microbiologică intensă. 

Aceste principale cerinţe ale plantelor pot fi satisfăcute dacă se întrunesc câteva însuşiri de bază ale solului.

Anghel ValericaClick pe poza pentru galerie!

Ameliorarea structurii solului
Structura solului, în special când este glomerulară sau grăunţoasă, asigură condiţii pentru pătrunderea, înmagazinarea şi conservarea apei. Regimul aerohidric şi de nutriţie este optim pentru plante, cât şi pentru activitatea biologică din sol.
O bună structurare a solului se realizează când în asolament este cuprinsă şi o solă “săritoare” cu ierburi perene. Sola cu graminee şi leguminoase perene lasă în sol cantităţi importante de materie organică, activitatea microbiologică este intensă şi se formează humus. Rădăcinile culturii de graminee sunt fasciculate şi foarte dese, contribuind la fragmentarea masei solului, iar la leguminoase rădăcinile sunt pivotante, cresc adânc, au capacitate de solubilizare a substanţelor greu solubile din sol şi aduc la suprafaţă calciul. Humusul format, împreună cu argila din sol, formează complexul coloidal argilo-humic, care absoarbe cationii de calciu (Ca++) şi formează cel mai puternic liant (ciment) între particulele de sol sub formă de granule.
În rotaţie, unele culturi pot menţine sau îmbunătăţi structura, altele o pot distruge. Însuşirea principală a structurii este stabilitatea hidrică. După monocultura de porumb, stabilitatea hidrică a fost 33,7%, iar după lucernă 46,2%. Prezenţa prăşitoarelor în asolament scade cantitatea de agregate hidrosolubile cu 48-58%, faţă de culturile semănate în rânduri dese. De aceea este necesară o variată structură de culturi în asolament, cu o judicioasă rotaţie a acestora. În alte experienţe de câmp, s-au găsit 25-30% agregate hidrosolubile după cereale, iar după sola cu trifoi plus timoftică, 60%.

Starea de afânare optimă
Gradul de afânare a solului este important pentru regimul hidric, regimul termic şi pentru o bună aerisire a solului. Starea de afânare a solului se poate aprecia prin măsurarea diversităţii aparente (Da).
Prin arătură creşte volumul solului cu 20-50%, iar prin scarificare cu 15-20%:
- o arătură proaspătă este prea afânată, are Da 0,8-1,0 g/cmc. Într-un astfel de sol aerul circulă nestingherit şi provoacă mari pierderi de apă prin evaporare, iar o parte din apă se poate infiltra mai adânc decât nivelul rădăcinilor. Totodată are loc o mineralizare intensă a materiei organice şi a humusului din sol;
- gradul de afânare optim pentru plante este atunci când Da-ul este 1,0-1,4 g/cmc, când solul este aşezat şi când regimul aerohidric, termic şi de nutriţie este optim. Rădăcinile cresc nestingherite la Da 1,07-1,40 g/cmc, iar nitrificarea se desfăşoară în condiţii optime la Da 1,11-1,15 g/cmc;
- gradul de afânare necorespunzător pentru plante este atunci când Da depăşeşte 1,5-1,6 g/cmc, când solul este tasat şi compactat, îngreunează circulaţia aerului şi a apei, creşterea rădăcinilor este stânjenită, iar activitatea microbiologică e redusă.
De regulă, tasarea şi compactarea solului se manifestă în stratul superior al solului, sub efectul lucrărilor necorespunzătoare la grad de umiditate prea scăzut sau prea ridicat. Solurile bine structurate la adâncimile de peste 20 cm realizează o autoafânare prin fenomenele de îngheţ-dezgheţ, umezire-uscare (gonflare-contracţie).
Într-o rotaţie grâu-porumb, Da era de 1,41 g/cmc, iar după trifoi 1,25 g/cmc. Într-un perimetru irigat, înainte de aplicarea irigaţiilor, Da era 1,23-1,31 g/cmc, iar după aplicarea irigaţiilor, ca urmare a lucrărilor numeroase şi la grad de umiditate ridicat, Da a crescut la 1,45 g/cmc.
În zonele irigate este obligatorie sola de graminee şi de leguminoase perene.

Îmbunătăţirea porozităţii solului
Porozitatea solului este esenţială pentru regimul aerohidric, termic şi de nutriţie, cât şi pentru activitatea microbiologică din sol. Se consideră optimă pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor o porozitate totală de 48-60%, din care porozitatea capilară 30-36%, iar porozitatea necapilară (de aeraţie), 18-24%.
În urma arăturii, porozitatea se schimbă radical (tabel).
Creşterea porozităţii capilare şi scăderea celei necapilare se menţine timp de două-trei săptămâni, până ce arătura se aşază în mod natural, sau se poate grăbi prin unele lucrări (cu grapă stelată, tăvălug).
Într-o rotaţie grâu-porumb s-a înregistrat o porozitate totală de 44,67%, după trifoi 50-65%, iar porozitatea de aeraţie de 12,67%, respectiv 18,34%.
Aprovizionarea cu apă a solului, pe stratul 0-150 cm, ca urmare a porozităţii, a fost de: 57 mm după floarea-soarelui, 71 mm după porumb, 131 mm după mazăre.

Permeabilitatea şi infiltrarea apei în sol
Gradul de permeabilitate şi infiltraţie a apei în sol este apreciat în felul următor:
- sub 3 cm/oră - insuficient;
- 7-10 cm/oră - bun;
- 10-50 cm/oră - foarte bun.
Solul este favorabil plantelor atunci când gradul de permeabilitate permite o infiltraţie uşoară a apei în sol, însă nu peste anumite limite care pot duce la pierderea apei prin infiltrarea la adâncime mai mare decât nivelul rădăcinilor.
Viteza de infiltraţie reprezintă cantitatea de apă pătrunsă în sol în unitatea de timp şi este influenţată de mai mulţi factori, dar în primul rând de culturile existente în rotaţie. Astfel, în monocultura de porumb s-a înregistrat o viteză de infiltraţie de 5 mm/oră, într-o rotaţie de 4 ani - 31 mm/oră, iar după lucernă, o viteză de infiltraţie de 213 mm/oră.
Adâncimea de infiltrare a apei a fost de 2,30 cm/h, în monocultura de porumb; 3,88 cm/h, în rotaţia grâu-porumb şi 5,18 cm/h în rotaţia soia-grâu-porumb.
Prin urmare, o structură de culturi bine aleasă şi o rotaţie judicioasă a acestora în cadrul unui asolament corect întocmit asigură ca principalele însuşiri ale solului, care hotărăsc nivelul şi calitatea recoltelor, să se menţină în parametrii cei mai buni.


Vasile POPESCU


INFLUENŢA ARĂTURII ASUPRA POROZITĂŢII SOLULUI

 inl-araturii-m2


EXCESUL DE UMIDITATE PUNE ÎN PERICOL SEMĂNĂTURILE DE TOAMNĂ
Staţiile de descare ale ANIF au pompele înţepenite de... rugina nepăsării?! Fermierii din lunca Siretului au probleme cu excesul de apă. Ploile căzute în toamna trecută şi în perioada sezonului rece au umplut până la refuz reţeaua canalelor de desecare iar apa s-a revărsat peste câmpurile cultivate. În judeţul Galaţi, Valerică Anghel exploatează o suprafaţă de aproape o mie de hectare, în comuna Braniştea, din care circa două sute sunt în apropierea apelor Siretului. „Fiind zonă de baltă, terenul a fost plin cu apă din iarnă şi, în urma precipitaţiilor căzute, care au însumat mai bine de 300 litri/mp, s-a blocat tot sistemul de desecare. La sfârşit de februarie, am circa 80% din culturile de păioase şi de rapiţă ameninţate. Eu am făcut tot ce am putut, şanţuri de drenare cu utilajele specializate pentru evacuarea excesului de apă din lanuri, însă nu am reuşit mare lucru”, ne-a declarat Valerică Anghel.
Fermierul, care de ani buni are o... legătură specială cu apa (a fost o perioadă de timp directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos), a luat legătura cu ANIF Galaţi pentru a porni staţiile sistemului de desecare. Conducerea Filialei teritoriale MOLDOVA SUD - Unitatea de administrare 13.01 Galaţi Sud - l-a asigurat că o va face... Când? Doar bunul Dumnezeu ştie! Valerică Anghel ne-a declarat că nu s-a mai confruntat cu asemenea probleme de la inundaţiile din 2005.
Marian MUŞAT

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 523 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?