Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aşa arată câmpul experimental al ŞCOLII DE SOIURI 2018

Publicat: 06 iunie 2018 - 15:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vizita la Şcoala de Soiuri a fost şi anul acesta o prioritate pe agenda de lucru a fermierilor din vestul ţării, care au venit în număr mare să vadă câmpul de experienţe organizat de către Octavian şi Mirela Guler, sub forma unui program privat de cercetare unic ca şi concept în România.

În ferma Staţiunii Didactice a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara au fost amenajate nu mai puţin de 38 de parcele, cultivate cu 28 de soiuri de cereale păioase, la care s-au aplicat diferite variante de fertilizare şi densităţi la semanat.

Scoala-de-Soiuri-2018-01_bCâmpul a fost semănat în data de 3 noiembrie, iar odată cu pregătirea patului germinativ s-au aplicat 120 kg la hectar de 18.46.0. De asemenea, în primăvară s-a fertilizat cu 240 kg de uree. Ca şi tratament fitosanitar s-a folosit în data de 3 mai un produs pe bază de tebuconazol, în doză de 0,7 litri la hectar, şi un insecticid piretroid, pentru că s-a constatat prezenţa mai multor exemplare de lema. Pe de altă parte, la soiul Ciprian, creaţia Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, schema de tratamente a fost elaborată de reprezentanţii companiei Adama. În câmpul de testare au mai fost utilizate, pe anumite sole, produse foliare de la Timac Agro şi Chemark.

Starea de dezvoltare a culturilor a fost puternic influenţată de condiţiile pedo-climatice. Ca particularitate, anul acesta s-a putut observa că talia plantelor este mai mică decât ar fi în mod normal. "Am avut o iarnă aparent blândă până la un moment dat. Iar la 1 martie am avut -18 grade, după care zece zile mai târziu s-au înregistrat 19 grade cu plus. Deci, ne-am confruntat cu o alternanţă foarte mare de temperaturi, ceea ce a determinat o dezvoltare mai slabă a taliei plantelor", remarca coordonatorul programului Şcoala de soiuri.

Sfatul specialistului

"Pentru cine nu este familiarizat, un câmp de experienţe pare o înşiruire de parcele. Trebuie să fiţi însă atenţi la detalii. Să urmăriţi suprafaţa foliară a soiurilor, să vedeţe diferenţele dintre soiuri, să urmăriţi spicele, care este distribuţia boabelor, dacă au simtome de boală. La soiurile aristate, unele caracteristici sunt uşor mascate de ariste. Să urmăriţi detaliile de aplicare tehnologică. Spre exemplu, putem observa că avem un soi cu frunze verzi, iar acelaşi soi are vârfurile puţin arse după aplicarea fungicidului. Iar la unele soiuri pot apărea chiar pete pe frunze după aplicarea fungicidului. Aşadar, pot apărea anumite caracteristici induse tehnologic", le spunea Octavian Guler fermierilor prezenţi la evenimentul organizat în apropiere de Timişoara.

Mai multe despre determinările rezultate în câmpul de experienţe puteţi afla citind revista FERMA!

Scoala-de-Soiuri-2018-02_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1535 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?