Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aşa arată câmpul experimental al ŞCOLII DE SOIURI 2018

Publicat: 06 iunie 2018 - 15:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vizita la Şcoala de Soiuri a fost şi anul acesta o prioritate pe agenda de lucru a fermierilor din vestul ţării, care au venit în număr mare să vadă câmpul de experienţe organizat de către Octavian şi Mirela Guler, sub forma unui program privat de cercetare unic ca şi concept în România.

În ferma Staţiunii Didactice a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara au fost amenajate nu mai puţin de 38 de parcele, cultivate cu 28 de soiuri de cereale păioase, la care s-au aplicat diferite variante de fertilizare şi densităţi la semanat.

Scoala-de-Soiuri-2018-01_bCâmpul a fost semănat în data de 3 noiembrie, iar odată cu pregătirea patului germinativ s-au aplicat 120 kg la hectar de 18.46.0. De asemenea, în primăvară s-a fertilizat cu 240 kg de uree. Ca şi tratament fitosanitar s-a folosit în data de 3 mai un produs pe bază de tebuconazol, în doză de 0,7 litri la hectar, şi un insecticid piretroid, pentru că s-a constatat prezenţa mai multor exemplare de lema. Pe de altă parte, la soiul Ciprian, creaţia Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, schema de tratamente a fost elaborată de reprezentanţii companiei Adama. În câmpul de testare au mai fost utilizate, pe anumite sole, produse foliare de la Timac Agro şi Chemark.

Starea de dezvoltare a culturilor a fost puternic influenţată de condiţiile pedo-climatice. Ca particularitate, anul acesta s-a putut observa că talia plantelor este mai mică decât ar fi în mod normal. "Am avut o iarnă aparent blândă până la un moment dat. Iar la 1 martie am avut -18 grade, după care zece zile mai târziu s-au înregistrat 19 grade cu plus. Deci, ne-am confruntat cu o alternanţă foarte mare de temperaturi, ceea ce a determinat o dezvoltare mai slabă a taliei plantelor", remarca coordonatorul programului Şcoala de soiuri.

Sfatul specialistului

"Pentru cine nu este familiarizat, un câmp de experienţe pare o înşiruire de parcele. Trebuie să fiţi însă atenţi la detalii. Să urmăriţi suprafaţa foliară a soiurilor, să vedeţe diferenţele dintre soiuri, să urmăriţi spicele, care este distribuţia boabelor, dacă au simtome de boală. La soiurile aristate, unele caracteristici sunt uşor mascate de ariste. Să urmăriţi detaliile de aplicare tehnologică. Spre exemplu, putem observa că avem un soi cu frunze verzi, iar acelaşi soi are vârfurile puţin arse după aplicarea fungicidului. Iar la unele soiuri pot apărea chiar pete pe frunze după aplicarea fungicidului. Aşadar, pot apărea anumite caracteristici induse tehnologic", le spunea Octavian Guler fermierilor prezenţi la evenimentul organizat în apropiere de Timişoara.

Mai multe despre determinările rezultate în câmpul de experienţe puteţi afla citind revista FERMA!

Scoala-de-Soiuri-2018-02_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1776 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?