Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ARŞIŢĂ în câmpul verde? PREVENIŢI EFICIENT efectele ARSURILOR SOLARE!

Publicat: 22 mai 2017 - 11:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PIERDERI DE PÂNĂ LA 50%. În fiecare an, în contextul schimbărilor climatice, arsurile solare provoacă daune în culturile agricole.

Pierderile de recoltă pot ajunge, în anumite zone şi în special la culturile sensibile, chiar şi la 40-50%, de exemplu în cazul fructelor şi legumelor care-şi pierd calitatea şi devin nevandabile.

Energia luminii solare poate provoca arsuri pe suprafaţa foliajului sau a fructelor expuse la soare. Radiaţiile infraroşii (IR), combinat cu efectul nociv al ultravioletelor (UV), sunt principalele cauze ale arsurilor solare. În plus, în cazul fertilizării neraţionale, în mod deosebit cu azot, se creează dezechilibre în creşterea şi dezvoltarea plantelor; acestea se alungesc, devin mai sensibile la cădere, iar acolo riscul de arsuri solare este major deoarece zona umbrită de la bază este expusă brusc la soare.

Foto-1naturevo_b

Cultură de grâu salvată după atacul bolilor şi manifestarea arsurilor solare

Tipuri de arsuri solare:
• Arsurile necrotice apar prin expunerea directă la soare, temperatura la suprafaţa ţesuturilor atingând peste 50-60 grade C, cumulat cu un timp de expunere de peste 10-15 minute. Apar în general în perioadele calde ale verii şi sunt ireversibile.
• Arsuri de tip browning (brunificare) care apar în general la temperaturi mai reduse de 35-45 grade C, cu un timp de expunere de peste o oră. Aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine la timp, deoarece ţesutul nu este afectat în profunzime, ci doar la suprafaţă.
• Arsuri foto-oxidative care apar iniţial ca albiri ale ţesuturilor expuse brusc la lumina solară, ulterior putând evolua spre brunificări sau necroze. Acest tip de arsuri apar chiar la temperaturi scăzute de cca 30-35 grade C şi se manifestă de obicei după perioade cu nebulozitate ridicată, urmate brusc de perioade însorite sau în cazul căderii cerealelor, când zona umbrită este expusă brusc luminii solare directe. Şi aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine imediat.

Foto-2naturevo_b

Rezultate în urma aplicării soluţiilor Naturevo (stg) vs. tratamente clasice

Iată ce opţiuni de protecţie recomandă specialiştii Naturevo!
• Pentru echilibrarea nutriţiei cerealelor, preventiv se poate interveni cu azot, fosfor, potasiu plus oligo şi microelemente, astfel încât plantele să devină treptat rezistente în faţa expunerii radiaţiei solare, prin sinteză în cantităţi ridicate de caroten la nivelul frunzei sau a ţesuturilor.
• Utilizarea în tratamente a produselor care stimulează sau protejează grăunciorii de clorofilă, precum şi a celor care măresc fluxul citoplasmatic previn apariţia arsurilor pe frunze. În acest scop, în portofoliul Naturevo sunt incluse o serie de produse care pot fi folosite pentru a preveni arsurile solare, precum fertilizanţii speciali din gama EVO: Codicevo, Energevo, Maturevo, Rezistevo, Finalevo, Fighter Phos.
• Pentru a mări viabilitatea polenului în caz de arşiţă şi pentru a prelungi perioada de fecundare a florilor, se recomandă produsele Evobor, Boro-ET şi Algobor.

Ce alte produse protejează plantele expuse la radiaţia solară sau, în cazul producerii acestora, cicatrizează zonele afectate rapid, protejând planta şi de arsurile ulterioare aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1758 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?