Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ARŞIŢĂ în câmpul verde? PREVENIŢI EFICIENT efectele ARSURILOR SOLARE!

Publicat: 22 mai 2017 - 11:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PIERDERI DE PÂNĂ LA 50%. În fiecare an, în contextul schimbărilor climatice, arsurile solare provoacă daune în culturile agricole.

Pierderile de recoltă pot ajunge, în anumite zone şi în special la culturile sensibile, chiar şi la 40-50%, de exemplu în cazul fructelor şi legumelor care-şi pierd calitatea şi devin nevandabile.

Energia luminii solare poate provoca arsuri pe suprafaţa foliajului sau a fructelor expuse la soare. Radiaţiile infraroşii (IR), combinat cu efectul nociv al ultravioletelor (UV), sunt principalele cauze ale arsurilor solare. În plus, în cazul fertilizării neraţionale, în mod deosebit cu azot, se creează dezechilibre în creşterea şi dezvoltarea plantelor; acestea se alungesc, devin mai sensibile la cădere, iar acolo riscul de arsuri solare este major deoarece zona umbrită de la bază este expusă brusc la soare.

Foto-1naturevo_b

Cultură de grâu salvată după atacul bolilor şi manifestarea arsurilor solare

Tipuri de arsuri solare:
• Arsurile necrotice apar prin expunerea directă la soare, temperatura la suprafaţa ţesuturilor atingând peste 50-60 grade C, cumulat cu un timp de expunere de peste 10-15 minute. Apar în general în perioadele calde ale verii şi sunt ireversibile.
• Arsuri de tip browning (brunificare) care apar în general la temperaturi mai reduse de 35-45 grade C, cu un timp de expunere de peste o oră. Aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine la timp, deoarece ţesutul nu este afectat în profunzime, ci doar la suprafaţă.
• Arsuri foto-oxidative care apar iniţial ca albiri ale ţesuturilor expuse brusc la lumina solară, ulterior putând evolua spre brunificări sau necroze. Acest tip de arsuri apar chiar la temperaturi scăzute de cca 30-35 grade C şi se manifestă de obicei după perioade cu nebulozitate ridicată, urmate brusc de perioade însorite sau în cazul căderii cerealelor, când zona umbrită este expusă brusc luminii solare directe. Şi aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine imediat.

Foto-2naturevo_b

Rezultate în urma aplicării soluţiilor Naturevo (stg) vs. tratamente clasice

Iată ce opţiuni de protecţie recomandă specialiştii Naturevo!
• Pentru echilibrarea nutriţiei cerealelor, preventiv se poate interveni cu azot, fosfor, potasiu plus oligo şi microelemente, astfel încât plantele să devină treptat rezistente în faţa expunerii radiaţiei solare, prin sinteză în cantităţi ridicate de caroten la nivelul frunzei sau a ţesuturilor.
• Utilizarea în tratamente a produselor care stimulează sau protejează grăunciorii de clorofilă, precum şi a celor care măresc fluxul citoplasmatic previn apariţia arsurilor pe frunze. În acest scop, în portofoliul Naturevo sunt incluse o serie de produse care pot fi folosite pentru a preveni arsurile solare, precum fertilizanţii speciali din gama EVO: Codicevo, Energevo, Maturevo, Rezistevo, Finalevo, Fighter Phos.
• Pentru a mări viabilitatea polenului în caz de arşiţă şi pentru a prelungi perioada de fecundare a florilor, se recomandă produsele Evobor, Boro-ET şi Algobor.

Ce alte produse protejează plantele expuse la radiaţia solară sau, în cazul producerii acestora, cicatrizează zonele afectate rapid, protejând planta şi de arsurile ulterioare aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1658 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?