Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Arșiță în câmpul verde?

Publicat: 23 mai 2017 - 15:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• preveniți eficient efectele arsurilor solare!

În fiecare an, în contextul schimbărilor climatice, arsurile solare provoacă daune în culturile agricole. Pierderile de recoltă pot ajunge, în anumite zone și în special la culturile sensibile, chiar și la 40-50%, de exemplu în cazul fructelor și legumelor care-și pierd calitatea și devin nevandabile.

Energia luminii solare poate provoca arsuri pe suprafața foliajului sau a fructelor expuse la soare. Radiațiile infraroșii (IR), combinat cu efectul nociv al ultravioletelor (UV), sunt principalele cauze ale arsurilor solare. În plus, în cazul fertilizării neraționale, în mod deosebit cu azot, se creează dezechilibre în creșterea și dezvoltarea plantelor; acestea se alungesc, devin mai sensibile la cădere iar acolo riscul de arsuri solare este major deoarece zona umbrită de la bază este expusă brusc la soare.

Câteva tipuri de arsuri solare:
• Arsurile necrotice apar prin expunerea directă la soare, temperatura la suprafața țesuturilor atingând peste 50-60oC, cumulat cu un timp de expunere de peste 10-15 minute. Apar în general în perioadele calde ale verii și sunt ireversibile.
• Arsuri de tip browning (brunificare) care apar în general la temperaturi mai reduse de 35-45oC, cu un timp de expunere de peste o oră. Aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine la timp, deoarece țesutul nu este afectat în profunzime, ci doar la suprafață.
• Arsuri foto-oxidative care apar inițial ca albiri ale țesuturilor expuse brusc la lumina solară, ulterior putând evolua spre brunificări sau necroze. Acest tip de arsuri apar chiar la temperaturi scăzute de cca 30-35oC și se manifestă de obicei după perioade cu nebulozitate ridicată, urmate brusc de perioade însorite sau în cazul căderii cerealelor, când zona umbrită este expusă brusc luminii solare directe. Și aceste arsuri pot fi tratate dacă se intervine imediat.

Opțiuni de protecție împotriva radiației solare
• Pentru echilibrarea nutriției cerealelor, preventiv se poate interveni cu azot, fosfor, potasiu plus oligo și microelemente, astfel încât plantele să devină treptat rezistente în fața expunerii radiației solare, prin sinteză în cantități ridicate de caroten la nivelul frunzei sau a țesuturilor.
• Utilizarea în tratamente a produselor care stimulează sau protejează grăunciorii de clorofilă, precum și a celor care măresc fluxul citoplasmatic previn apariția arsurilor pe frunze. În acest scop, în portofoliul Naturevo sunt incluse o serie de produse care pot fi folosite pentru a preveni arsurile solare, precum fertilizanții speciali din gama EVO: Codicevo, Energevo, Maturevo, Rezistevo, Finalevo, Fighter Phos. Prin efectele lor, aceste produse echilibrează nutritiv plantele ajutând la întărirea lor în fața factorilor de stres abiotic.
• Pentru a mări viabilitatea polenului în caz de arșiță și pentru a prelungi perioada de fecundare a florilor, se recomandă produsele Evobor, Boro-ET și Algobor. Un alt produs cu efect preventiv, dar și curativ, împotriva radiațiilor solare este Ovipron Top, pe bază de ulei parafinic înalt rafinat, care protejează foliajul împotriva razelor solare și, în plus, reglează balanța hidrică a plantelor, reducând evapo-transpirația.
• Tot curativ se poate interveni cu produse care protejează plantele expuse la radiația solară sau, în cazul producerii acestora, cicatrizează zonele afectate rapid, protejând planta și de arsurile ulterioare. Produsele care pot fi folosite sunt Copfort, Kerafol, Kerafol Evo, Keramin K, precum și Evopin, un produs pe bază de rășină de pin care are efect direct de protecție împotriva radiațiilor și de protejare a țesuturilor expuse.

Florian LAZĂR
Director tehnic Naturevo România
www.naturevo.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 608 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?