Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Argentina planifică extinderea agriculturii în nordul țării

Publicat: 08 mai 2017 - 21:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii aprilie, Argentina a semnat contracte pentru construirea a 416 kilometri de cale ferată în provinciile nordice Jujuy și Salta, ca parte a planului său "Belgrano". Această etapă face parte dintr-o serie de măsuri prin care se dorește revitalizarea transportului într-una dintre cele mai sărace zone ale țării.

Sectorul agricol este unul foarte important pentru economia Argentinei, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de soia. În nordul Argentinei s-au produs 17,1 mil. tone de cereale în sezonul trecut, pe 14,8 mil. ha de teren agricol și este una dintre puținele zone producătoare care încă mai au mult spațiu pentru extindere. Costul transportului este însă foarte ridicat pentru fermierii din această zonă, mai ales că și randamentele sunt mai mici decât în centrul țării.
Aproximativ 15% din producția totală de soia, grâu și porumb din Argentina, estimată la aproximativ 100 milioane de tone în sezonul trecut, provine din zonele nordice. Transportul fluvial din nordul Argentinei până pe coasta estică valorează 0,64 USD/tonă, față de 0,3 USD/tonă cu trenul.
În sezonul 2016/2017, în Argentina se așteaptă o creștere a suprafeței semănate (de la 34 la 36 mil. ha), a producției (de la 111 la 125 mil. tone) și a exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (de la 82 la 93 MMT). Această creștere vine după o perioadă de creștere mai lentă și chiar de stagnare (între 2010/2011 și 2015/16), când au fost aplicate taxe și cote de export.
Consumul intern de cereale și oleaginoase al Argentinei este redus, ceea ce face ca disponibilitățile pentru export să fie mari. Astfel, numai 30% din producția de porumb este consumată pe plan intern, 9% din făina de soia și 33% din uleiul de soia. Pentru aceleași produse, utilizarea producției pentru consumul intern în Brazilia este de 72%, 52% și 80%; iar în SUA este de 84%, 84% și respectiv 90%.
În cazul utilizării depline a capacităților portuare, Argentina este capabilă să exporte până la 108 mil. tone de produse vegetale în 2016/2017, din care până la 100 mil. tone de cereale și oleaginoase și până la 8 mil. tone de ulei vegetal.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 430 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!