Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aprovizionarea cu sămânţă - cum alegem soiul sau hibridul cel mai bun?

Publicat: 20 martie 2020 - 22:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este vremea aprovizionării cu seminţe certificate pentru campania de primăvară. Dar cum alegem sămânţa potrivită, cum ştim ce hibrid sau soi se potriveşte fermei noastre, tipului de sol şi zonei de cultură?

Despre toate acestea am stat de vorbă cu Georgeta Dicu, cercetător la Expert Agribusiness Fundulea.

cum alegem soiul sau hibridul cel mai bunClick pe poza pentru galerie!

Având experienţa anilor de cercetare în domeniu, agronomul Georgeta Dicu ne explică la ce trebuie să fim atenţi atunci când alegem sămânţa. “În primul rând, în ceea ce priveşte hibrizii plantelor de culturi prăşitoare care se seamănă în primăvară, pentru că despre campania de semănat de primăvară vorbim, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia şi altele, fermierii trebuie să aibă grijă ca aceşti hibrizi să fi fost testaţi în România, să fie înregistraţi pentru condiţiile pedologice şi climatice ale ţării noastre şi, mai mult decât atât, să fie adaptaţi zonei de favorabilitate specifică fiecărui fermier”, spune specialistul încă de la începutul discuţiei noastre. Subliniază apoi că „fiecare agricultor trebuie să obţină aceste informaţii de la distribuitorii de sămânţă, să întrebe, în cunoştinţă de cauză, dacă varietăţile respective - soiuri sau hibrizi - sunt sau au fost testate pentru zona respectivă”.

Nu pariaţi pe un singur hibrid!

Piaţa este atât de variată şi de diversificată, toţi hibrizii sunt buni şi foarte buni, unii timpurii care ar putea scăpa de arşiţa verii, alţii tardivi, dar care promit mult. Dar cum să alegem ce ni se potriveşte? Specialistul răspunde: „fermierii trebuie să ţină cont, chiar dacă previziunile sunt pe termene scurte, de evoluţia condiţiilor climatice, şă-şi adapteze tehnologiile şi să-şi aleagă hibrizii în cunoştinţă de cauză, cu toleranţă sporită la secetă şi la arşiţă, pentru a evita pierderile de producţie cauzate de aceste fenomene cu o frecvenţă din ce în ce mai mare în România..
„Nu pune toate merele într-un coş...”, spune o vorbă veche. Aşadar, este recomandat să nu pariem pe un singur hibrid. „În funcţie de mărimea fermei, noi recomandăm fermierilor întotdeauna să semene cel puţin doi-trei hibrizi, respectiv la porumb şi la floarea-soarelui, cu grupe de maturitate diferite, cu specificităţi diferite, cu însuşiri morfo-fiziologice diferite, astfel încât, chiar dacă seceta şi arşiţa intervin mai devreme sau mai târziu, să-şi securizeze oarecum producţia, pentru că hibrizii înflorind unii mai devreme, alţii mai târziu, maturându-se la fel, pe etape, pot fie unii, fie alţii să treacă cu bine de perioadele secetoase şi să realizeze recoltă bună”, explică Georgeta Dicu.

Sămânţa contrafăcută - un risc major!

„Ieftin şi bun” nu este întotdeauna un dicton potrivit. Mai ales atunci când optezi pentru calitate, dar vrei şi cantitate. Din acest punct de vedere, cercetătorul Georgeta Dicu a ţinut să precizeze că: „aprovizionarea este foarte importantă, fermierii trebuie să aibă grijă să achiziţioneze sămânţa numai de la firmele specializate, în nici un caz de la persoane fizice, pentru că în general persoanele fizice nu pot vinde sămânţa certificată”.
Iată şi de ce! „Nu ar trebui să se cultive în România sămânţă necertificată, sămânţă care nu este produsă corespunzător, pentru că porumbul şi floarea-soarelui sunt plante alogame, care se înmulţesc prin încrucişare, nu prin autopolenizare. Obligatoriu, sămânţa trebuie produsă numai de companii specializate şi nu de oricine. Sămânţa salvată din porumbar sau cea contrafăcută poate reduce producţia în funcţie de condiţiile climatice şi de tehnologia pe care o facem, până la compromiterea acesteia. Este extraodinar de riscant să mai folosim sămânţă contrafăcută sau sămânţă salvată de pe un an pe altul la porumb şi la floarea-soarelui”, subliniază cercetătorul român.
În acelaşi timp, bolile şi dăunătorii sunt principalii „beneficiari” ai neglijenţei şi ignoranţei noastre. „La floarea-soarelui mai mult decât la porumb există o incidenţă foarte mare a bolilor, respectiv mana florii-soarelui, care a luat o amploare fantastică în ultimii ani în România. De asemenea, avem din ce în ce mai multe probleme şi cu parazitul Orobanche, care şi el este în extindere şi poate duce până la distrugerea completă a culturii de floarea-soarelui”, încheie Georgeta Dicu.

Georgeta DICU_b

Georgeta Dicu: „În funcţie de mărimea fermei, noi recomandăm fermierilor întotdeauna să semene cel puţin doi-trei hibrizi, respectiv la porumb şi la floarea-soarelui, cu grupe de maturitate diferite, cu specificităţi diferite, cu însuşiri morfo-fiziologice diferite, astfel încât, chiar dacă seceta şi arşiţa intervin mai devreme sau mai târziu, să-şi securizeze oarecum producţia”.


CUMPĂRĂ ÎN CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ!

Elementele de identificare ale unei seminţe de calitate conformă şi certificată sunt:
• Certificatul de calitate şi conformitate, în care sunt trecuţi toţi indicii de calitate ai seminţelor, respectiv: puritate fizică, germinaţie, masa a 1000 de boabe, greutatea sacului, codul hibridului, numărul lotului, procentul de corpuri străine, tratamentul efectuat şi produsul folosit şi, nu în ultimul rând, denumirea producătorului şi a celui care comercializează sămânţa.
• Sămânţa să fie obligatoriu tratată cu fungicid, pentru că aşa se comercializează; partea de insecticid rămâne în sarcina fermierului, el trebuie să-şi asigure tratamentul, dar numai în staţii autorizate.
• Sămânţa trebuie să fie însăcuită, sacul să fie sigilat, cusut şi sămânţa trebuie însoţită de factură, de certificatul de calitate şi de eticheta oficială emisă de inspectoratul teritorial de pe raza căruia firma respectivă comercializează sămânţa.
Acestea sunt elementele de identificare pentru o sămânţă certificată - suficiente şi obligatorii -, atât la floarea-soarelui, cât şi la porumb.

georgeta-dicu-6f220_b
PORUMBUL CU PROTEINĂ 16%

Cercetătorul Georgeta Dicu a creat un hibrid de porumb cu proteină ridicată, înregistrând o valoare de peste 16% în sămânţa hibridă. Ce înseamnă asta? „Acest hibrid de porumb are un conţinut de proteină de 16,1%. Domnului Muscă, care l-a achiziţionat pentru ferma dumnealui de animale, unde ştim că are un circuit integrat al producţiei vegetale şi animale, i-a rezultat o proteină de 15,4% în laboratorul propriu. Este normală această diferenţă pentru că metodele de analize au fost diferite”, explică specialistul. Şi continuă: „Acest hibrid a fost creat în cadrul programului de ameliorare pe care eu l-am coordonat, printr-o firmă privată; nu este un hibrid foarte nou, e un timpuriu. Acest conţinut de proteină este în sămânţa hibridă, cea pe care o însămânţăm, el nu va rămâne acelaşi şi în F2 şi în sămânţa pe care o consumăm în diferite moduri, ori în hrana animalelor, ori pentru mălai, dar putem să menţinem un nivel cât se poate de ridicat, spre 14%, şi în porumbul de consum în anumite condiţii, printr-o fertilizare echilibrată şi de izolare faţă de alte culturi de porumb. Acest porumb trebuie să fie izolat de alte culturi de porumb, astfel încât să nu primească polen străin, pentru că prin încrucişare cu polen străin conţinutul de proteină scade”.
Hibridul a fost testat atât în hrana oamenilor, în mălaiul grişat, cât şi în hrana păsărilor ouătoare, a porcilor pentru îngrăşat. Potrivit cercetătorului, are un randament extraordinar la măciniş şi o calitate deosebită, respectiv conţinutul de aminoacizi esenţiali din proteină. „În hrana păsărilor ouătoare, rezultatul este spectaculos. Eu l-am testat şi la mine acasă, atât pe porci, cât şi pe păsări şi vreau să spun că în gospodăria mea nu există zi din cele 365 ale anului în care să nu am oul de ţară asigurat. Deja este solicitat de fermieri, tocmai pentru această calitate deosebită, el fiind un hibrid timpuriu, cu perioadă scurtă de vegetaţie. Întotdeauna se recoltează până la 30 august şi, având acest conţinut ridicat de proteină, producţia nu este foarte mare, se opreşte la 8-9 tone/ha, dar calitatea compensează producţia şi este din ce în ce mai solicitat, în special de cei care au şi activitate conexă de zootehnie”, conchide Georgeta Dicu.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 865 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?