Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Anunţul METEOROLOGILOR: Cum va fi VREMEA în APRILIE 2018!

Publicat: 28 februarie 2018 - 22:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROGNOZA AGROMETEO. Unde va fi frig, unde va ploua prea mult și care va fi starea culturilor agricole. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au publicat primele estimări privind temperaturile și precipitațiile din luna aprilie 2018.

Luna aprilie 2018 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului apropiat de mediile climatologice în regiunile sudice şi estice, iar în restul ţării va predomina o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit.

Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate cantităţi de apă excedentare, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa în limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof, etc.).

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

La sfâriştul lunii aprilie 2018, gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat în sud-estul şi estul țării, conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute.

Caracteristici fenologice

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale pe aproape întreg teritoriul şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative ale plantelor vor fi încetinite. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua înfrăţirea şi alungirea paiului, izolat fiind posibilă declanşarea înspicării, îndeosebi pe unele areale din sudul, estul şi vestul ţării.

În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla la înfrunzire, alungirea tulpinii şi izolat apariţia inflorescenţelor.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului îndeosebi la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.

La viţa de vie predominante vor fi fazele de “plâns” şi înmugurire în majoritatea podgoriilor, precum şi dezmugurire la soiurile timpurii de masă.

Culturile de primăvară semănate în epoca optimă se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. De asemenea, la speciile prăşitoare se vor continua lucrările de semănat.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

- Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
- Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
- Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Vizualizat: 2729 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?