Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANOTIMPURILE schimbă rolurile. FERMIERII schimbă STRATEGIA?

Publicat: 02 mai 2017 - 11:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

IARNA PRIMĂVERII AGRICOLE. Schimbările climatice îşi fac simţită prezenţa mai întâi în agricultură, pentru că lumea vegetală este expusă direct efectelor vremii. 

În ultimii ani, se manifestă foarte clar - cu o viteză care ar trebui să îngrijoreze factorii decidenţi - o schimbare agresivă a climatului, care pune omenirea în faţa unor mari provocari.

 Rapita-afectata-de-frig-si-_b

Rapiţă afectată de frig şi ninsoare

Primăvara schimbării... anotimpurilor şi a strategiei fermierilor
Anul acesta am avut cea mai caldă lună martie din ultimii 42 de ani şi o lună aprilie cu temperaturi negative şi strat gros de zăpadă în multe dintre regiunile ţării. Pentru rapiţa de toamnă, plantele de porumb şi de floarea-soarelui abia răsărite sau în curs de răsărire, vântul a agravat fenomenul.
Rapiţa de toamnă a fost surprinsă de valul de frig şi de zăpadă în perioada de începere a înfloritului. O sursă suplimentară de stres a fost bruma, care a afectat o parte însemnată din regiunea Moldovei, dar şi sudul ţării, în special în zilele de 24 şi 25 aprilie. Tija florală a rapiţei s-a îndoit, deci primele silicve au avortat. De asemenea, la cerealele de toamnă vârful frunzelor a fost ars de frig, spiculeţele de la bază fiind ulterior avortate. 

rapita-dupa-zapada_b

Acelaşi lan de rapiţă după valul de frig

Plantele suferinde trebuie protejate de boli
Prima intervenţie în plantaţiile afectate a fost administrarea de fungicide care să evite instalarea bolilor precum Sclerotinia şi Botrytis la rapiţă şi să se aplice şi un supliment de fertilizare care să ajute plantele să emită mai multe flori, iar pe cele de grâu să umple mai mult boabele. Numai că frigul a adus şi ploaia, împiedicând efectuarea acestor acţiuni.
Culturile semănate înaintea valului de frig au avut o germinare întârziată, unele plante fiind debilizate, iar crusta formată la suprafaţa solului a fost mai greu de străpuns de tinerele plante.
Forţarea semănatului foarte timpuriu, în special a porumbului, poate avea efecte benefice în perioada caniculară din vară, dar momentul semănatului trebuie ales în aşa fel încât să minimizeze atât riscul caniculei în perioada înfloritului, cât şi pe cel al răsăritului greoi din cauza frigului de după semănat.

Porumb-la-12-zile-de-la-sem_b

Porumb la 12 zile de la semănat

Genetica îi va rezista vremii?
Aşa cum seceta a forţat fermierii să îşi adapteze tehnologia de cultivare în sensul conservării apei în sol, astfel de evoluţii ale climatului în primăvară ne obligă să alegem hibrizi de porumb şi de floarea-soarelui cu un comportament bun la temperaturile mai reci din perioada de răsărire sau a celor de rapiţă cu capacitate mare de lăstărire şi de reînflorire. „La rapiţă este extrem de important ca desimea de semănat să permită plantei să emită cât mai multe ramificaţii, astfel încât pierderile de pe tija centrală să fie compensate de plusul de productivitate dat de ramificaţii. KWS Seminţe caută prin toate mijloacele să găsească şi să pună la dispoziţia fermierilor material biologic extrem de adaptat condiţiilor pedo-climatice din diferite regiuni şi ferme”, explică Ciprian HAS, Adrian Sandu, reprezentant product management şi agroservice - KWS Seminţe.

Porumb-distrus-de-frig_b

Porumb distrus de temperaturile scăzute

 

Vizualizat: 2232 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?