Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Adrian MOCANU, în AGRICULTURĂ din 1987. De 13 ani pe CONT PROPRIU

Publicat: 07 martie 2017 - 10:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Adrian Mocanu din Ciupelniţa, judeţul Prahova, lucrează cu succes peste 1.400 de hectare.  Vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), dar şi un important membru în Consiliului Director al LAPAR, Adrian Mocanu are un discurs echilibrat şi pledează pentru unirea fermierilor într-o organizaţie naţională de tipul DLG (Societatea Germană pentru Agricultură).

Aflat în vizită la ferma sa, Tudor Calotescu a stat de vorbă cu Adrian Mocanu. Fermierul are o istorie interesantă legată de activitatea în agricultură, de la începuturi şi până în prezent.

Absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă din Braşov, practic şcoala cea mai de soi pe această ramură de învăţământ agricol, ajunge în 1987 la IAS Pucheni. Şi chiar din prima zi a luat în primire combinele, 14 la număr, împreună cu mecanizatorii. Nu era vreme de făcut pe stagiarul. Dar a avut avantajul că şi înainte de a fi inginer cu diplomă, a muncit pe câmpiile patriei, chiar şi ca student. Îşi aduce aminte că în anul 4 de facultate a lucrat, în practică, pe un U 650 nou, la IAS Rupea (Braşov) şi a câştigat peste 5.000 lei (bani care îi ajungeau să-şi plătească masa şi căminul pe întregul an de curs) într-o singură lună. (…)

andrei-mocanu_bClick pe poza pentru galerie!În 2004 s-a apucat să facă pe cont propriu ceea ce ştia mai bine. La început pe doar 270 ha de la fostul IAS, luate în arendă de la ADS, deşi toate cele peste 1.000 ha din zonă erau disponibile. Le-a semănat doar cu grâu. 2004 a fost un an destul de greu. Căra motorina cu trei bidoane la cei trei tractorişti şi abia făcea faţă. Aproape că l-a costat mai mult treieratul grâului decât... speranţa de profit. Nu avea pe atunci combină.

Dar au venit apoi ani mai buni. Îşi aminteşte că soia modificată genetic i-a adus primul profit important. A făcut în 2006 o medie de 4,2 t/ha pe 60 ha. Iar preţul a fost identic cu cel de la floarea-soarelui (undeva la 80 bani/kg). Tot atunci s-a hotărât să facă şi primul proiect. Un SAPARD, deşi nu avea resurse financiare. A obţinut un credit BCR prin programul Fermierul (cu doar 4,5% dobândă, când dobânda era peste 15% atunci) şi a vândut şi apartamentul. Şi uite că acum are casa în curtea fermei.

"Adrian Mocanu este un fermier cu „sclipici”. Chiar dacă se străduieşte să treacă neobservat în cele mai multe cazuri. Observaţiile bine cântărite, tonul jos pe care reclamă ceva şi hotărârea din priviri sunt destule motive pentru a atrage atenţia", remarcă Tudor Calotescu.

Citiţi povestea fermierului în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 4392 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?