Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Andagra și-a prezentat loturile semincere

Publicat: 12 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Peste o sută de fermieri din județele Timiș și Arad au asistat în prima zi a lunii iunie la prezentarea colecției de soiuri multiplicate de SC Andagra SRL. Cu acest prilej a fost evidențiată tehnologia aplicată la cerealele păioase, în special tratamentul semințelor cu Vitavax, un produs consacrat al companiei Arysta LifeScience.

Click pe poza pentru galerie!

Pe platforma fostului IAS Aradul Nou au fost înființate în toamnă 40 de loturi demonstrative, dintre care 38 cu soiuri de grâu și alte două cu orz. „Am pus în competiție cele mai vândute soiuri de grâu din zona noastră, practic cele mai reprezentative. Repetând an de an această experiență și urmărind evoluția plantelor, analizând și evaluând rezultatele, putem trage apoi niște concluzii practice și tehnice, care să ne ajute să putem selecta soiurile cele mai performante și cu adaptabilitatea cea mai bună pentru zona de cultură din vestul țării. În general, toate soiurile au o genetică bună. Au potențial ridicat de producție, dar diferența dintre ele ține de anumite sensibilități la boli, la cădere, de încolțire în spic. Pe lângă producție, însă, importanți sunt și indicii de panificație”, ne-a explicat Ioan Andru, gazda evenimentului.

 

Grâul - tehnologie ușoară, costuri mici, producții bune

Fermierul Ioan Andru lucrează peste șapte sute de hectare, din care mai bine de patru sute sunt culturi semincere. Produce între 2.000 și 2.500 tone de sămânță, din care o parte însemnată o comercializează. „Faptul că am reușit să ne consolidăm poziția pe piață în domeniul acesta ține mai ales de faptul că am putut alege soiuri bune și am realizat o sămânță de calitate. Cultura grâului este una ușoară, nu este scumpă și valorificarea producției este asigurată. Eu nu am găsit încă vreun fermier care să aibă grâu cu indice glutemic 25, 26 spre 30 și să nu-și poată vinde producția la un preț bun. Noi prin tehnologia pe care o promovăm reușim în fiecare an să obținem și o producție bună, dar și o calitate corespunzătoare”, spune fermierul arădean. 

Dintre noutățile prezentate anul acesta am remarcat soiul Sax, un grâu de toamnă nearistat, de mare randament. „În general e nevoie de trei-patru ani de testare pentru a putea trage concluzii, în condiții de climă diferite. Pentru cine dorește să obțină producții mari, soiuri precum Sax sau Kerubino sunt ideale, cu o medie la hectar de opt tone, în condițiile în care nu avem cele mai bune soluri, iar celor ce caută calitate le recomand Xenos sau Corvinus”, a mai spus Ioan Andru.

 

Presiunea bolilor foliare

Anul acesta, în zona de vest a țării au fost probleme cu bolile foliare. La unele soiuri s-a putut observa fuzarioza la spic deja. Dar nu e un fenomen dramatic, așa cum s-a întâmplat anul trecut, din cauza excesului de precipitații. În parcelele demonstrative au fost aplicate două tratamente, primul cu specificitate pentru bolile foliare, iar al doilea pentru combaterea bolilor spicului. „În ambele cazuri am folosit un insecticid, pentru că e greu de vizualizat corect toată activitatea din câmp și ne puteam trezi cu probleme chiar înainte de maturizarea grâului. În plus, am folosit uree 8%, ceea ce reprezintă un stimulent excepțional, iar pentru tratamentul seminței am apelat la Vitavax 2000, despre care eu cred că este cel mai specializat fungicid pentru tratat sămânța, motiv pentru care îl folosesc de ani de zile”, a precizat proprietarul Andagra.

Vitavax este liderul produselor pentru tratat sămânță, în special pe segmentul combaterii bolilor care se transmit prin sămânță și sol. La un moment dat era unicul produs care rezolva problemele la orz. Nici un alt produs nu reușea să controleze tăciunele zburător. „Toți cultivatorii care au folosit Vitavax au semnalat creșteri de producție de zece la sută. O cultură care pornește corect are potențialul maxim de producție. Noi garantăm că fiecare sămânță tratată cu Vitavax va germina. Veți avea o răsărire mult mai rapidă, uniformitate și o producție superioară. Am dorit să demonstrăm că avem un răspuns extrem de pozitiv al tratamentului seminței indiferent de originea acesteia”, ne-a declarat, la rândul său, Remus Fatol, director zonal la Arysta LifeScience.

Cel puțin o dată la doi ani, erbicidează în toamnă cu clorsulfuron, recomandând această practică tuturor celor care au probleme cu Veronica, greu de combătut în vegetație, sau cu Apera spica-venti și Bromus tectorum. Este o erbicidare care, spune el, curăță cultura și o pune într-o situație în care nu e concurată de buruieni, având o șansă mai bună pentru producție.

Excluzând extremele, în general alege soiurile semi-timpurii și semi-tardive. „Lucrez cu firma RWA din Austria și cu alte companii prezente pe piața românească. Încerc să obțin sămânța bază în condiții cât mai avantajoase, cu redevența acceptabilă, ca să pot produce ieftin. Ambiția noastră este să vindem o marfă de calitate la un preț corect. Să fie accesibil pentru majoritatea agricultorilor. Cine are grâu de calitate poate să vândă la ora actuală și cu 62 de bani. Nu e un preț convenabil, dar e peste ceea ce se vehiculează în piață”, afirmă arădeanul.

 

 

 

 

IMPORTANȚA NITROCALCARULUI

Azomureș a pus la dispoziție îngrășămintele cu care s-a fertilizat câmpul. „Credem că un element important în tehnologie este folosirea îngrășămintelor chimice complexe la pregătirea patului germinativ, înainte de semănat. Am folosit triplu 16, iar mai apoi, în vegetație, nitrocalcar. Întotdeauna am încercat să aplic cel puțin 140 kg de azot substanță activă pe hectar și alte 50 kg de fosfor și potasiu, pentru a-mi asigura o producție între șapte și opt tone, în condiții normale. Având soluri acide, folosirea nitrocalcarului poate fi o soluție tehnică corectă pentru a crește producția din punct de vedere calitativ și cantitativ”, ne asigură Ioan Andru.

„Ne situăm pe câmpia înaltă a Vingăi, cu un cernoziom atipic. Avem conținut mare de argilă, un pH-ul sub 5,5, deci aciditate destul de serioasă, iar ca și condiții climatice ne confruntăm cu perioade de arșiță în timpul verii și de multe ori acest fenomen poate dăuna mai mult decât seceta de la sol. Regimul pluviometric este cam de 530 litri pe metrul pătrat pe an, însă repartizarea este foarte neuniformă. Vin perioade cu ploi de 40-50 litri, după care nu mai avem precipitații șase săptămâni. De aceea trebuie să găsim soluții tehnice care să ne ajute să păstrăm apa în sol, să eliminăm acele lucrări agresive”, consideră acesta. 


 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 1254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?