Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANCPI, scoasă pe margine

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din 2014, terenurile cu categoria de folosinţă pajişti nu pot fi scoase din circuitul agricol fără avizul ANCPI. Câţiva deputaţi PSD s-au gândit însă că nu mai e nevoie de consultarea specialiştilor în cadastru şi vor să lase avizarea numai pe seama funcţionarilor de la Agricultură.

Am tot aşteptat să văd publicat pe site-ul MADR un nou proiect de lege adoptat, dar până la ora închiderii ediţiei nu a apărut nici o noutate. Ultimul act normativ aprobat şi publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii datează din 5 septembrie a.c. Este vorba de Ordinul nr. 294 din 24 august 2017 privind recunoaşterea Acordului interprofesional pentru struguri de vin, vin şi produse pe bază de vin, recolta anului de comercializare 2017-2018. Din două una: fie nu a mai fost aprobat nici un act normativ, or ministerul a început să dea rateuri la capitolul transparenţă.
În schimb, informările oficiale de pe site ne anunţă aproape zilnic pe unde se plimbă ministrul şi ce vorbe de duh mai emite. Cred că presa agricolă şi fermierii sunt interesaţi să afle mai degrabă ce acte normative au fost emise.

Teodolit_b

Fără aviz de la Cadastru
Am accesat apoi site-ul Camerei Deputaţilor, unde, din fericire, putem urmări la zi procesul legislativ. Tot click-uind, am dat peste o iniţiativă legislativă care lasă Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - ANCPI - fără atribuţii în emiterea de avize necesare scoaterii temporare sau definitive din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan. În celebra OUG 34/2013, ANCPI nu avea astfel de atribuţii, dar i-au fost conferite în 2014 prin Legea 86, emisă pentru aprobarea OUG 34. Se vede treaba că legiuitorul nu s-a mulţumit numai să aprobe ordonanţa respectivă, ci să o mai şi modifice pe ici, pe colo. Cum sună art. 5, alin. 7: ”Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosinţă pajişti situate în extravilanul localităţilor pentru realizarea obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (3) se face numai în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cu respectarea prevederilor regulamentului aprobat prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Propunerea legislativă de renunţare la avizul ANCPI a fost înregistrată la Camera Deputaţilor în primăvară. Documentul a ajuns la Senat, care l-a adoptat în septembrie a.c. şi l-a trimis la Cameră să-l supună dezbaterii şi avizării. Treaba oricum merge ca pe roate, aşa că, în curând, prevederea îşi va produce efectele. Pierderea atribuţiilor, se pare, nu va deranja ANCPI, care a solicitat în ”mod expres” eliminarea acestor obligaţii, după cum este precizat în punctul de vedere al Guvernului.


TEREN CONTAMINAT, DAR BANII SĂ RĂMÂNĂ ÎN CONTURI!
O altă propunere legislativă (PL 315/2017) aflată în prezent pe masa deputaţilor din diferite comisii, inclusiv a celor de la Agricultură, se referă la produsele agroalimentare ecologice. Activitatea din domeniul producţiei şi procesării ecologice este normată prin OUG 34/2000 şi prin Ordinul de ministru nr. 895/2016, dar câţiva deputaţi (PSD şi ALDE) au considerat că lipseşte o prevedere şi au făcut demersuri să o impună în lege. Iată cum sună propunerea: ”Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezenţa substanţelor care nu sunt incluse în anexele nr. 1 şi nr. 2 ale Regulamentului CE nr. 889/2008, iar organismul de inspecţie şi certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale şi nu provine din încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la agricultura ecologică, se aplică sancţiunea de declasare a produsului şi, eventual, a terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte sancţiuni/penalităţi din partea APIA”. PL 315 a fost înregistrată la Cameră în aprilie, apoi a ajuns la Senat în câteva zile, dar senatorii au adoptat documentul după vacanţa parlamentară, în 29 septembrie a.c. În prezent, după cum am precizat, documentul se află la Cameră, spre avizare şi, finalmente, spre adoptare. Revenim în numărul viitor cu o abordare mai pe larg a acestui subiect.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 315 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?