Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Anchetă cu final fericit: și-au recăpătat pășunea!

Publicat: 05 noiembrie 2021 - 17:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu un an, vă relatam, într-o anchetă cu titlul ”Păşunea-i necurăţată, dar bine subvenţionată!”, nemulțumirea lui Ioan Matei, liderul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Săgeata din Hălchiu. Cum au reuşit redobândirea păşunii comunale?

După doi ani de procese, iată că Asociaţia din comuna braşoveană Hălchiu şi-a reîntregit păşunea, semnând cu Primăria contractul de concesiune pentru şapte ani. Curtea de Apel Braşov i-a dat câştig de cauză şi astfel întreaga suprafaţă de 291 de hectare a revenit crescătorilor.

Reamintim că în anul 2019, o suprafaţă de 48 ha a fost atribuită unor crescători individuali care „nu aveau neapărată nevoie de păşune, decât pentru a încasa subvenţia!”, ne declara fermierul. La un moment dat exista riscul ca suprafaţa de imaş comunal să fie fărâmiţată, iar Asociaţia să se desfiinţeze.

 Anchetă cu final fericit È™i-au recăpătat pășunea! (1)_b


„Mulţumiri! Să continuaţi tot aşa pe drumul drept!”

 

Ioan Matei, liderul Asociaţiei, a mulţumit revistei Ferma care a relatat obiectiv și a informat corect despre problemele crescătorilor şi ale păşunii, în trei anchete de presă.

„Revista FERMA (pe care am descoperit-o la necaz) s-a implicat şi a relatat corect despre problemele noastre, despre lupta dusă cu autorităţile locale şi cu unii fermieri. Găsesc că publicaţia este un mare ajutor pentru fermieri, scrie despre problemele agricultorilor şi informează corect, fiind cea mai apreciată revistă de agricultură, de mare ajutor pentru noi. Multe mulţumiri şi să continuaţi tot aşa pe drumul drept!”, ne-a transmis Ioan Matei.

 Ioan Matei, liderul AsociaÅ£iei Crescătorilor de Vaci Săgeata din Hălchiu_b

Ioan Matei


Gospodărirea pășunii


Bucuroşi că şi-au redobândit păşunea, oamenii s-au pus pe treabă. „Am început transportul gunoiului de grajd pe păşune şi să fertilizăm cu circa 20 de tone pe hectar. În vară am curăţat cu coasa mărăcinii de pe păşune, astfel că ne-a costat mai puţin şi am făcut o lucrare de calitate.

De asemenea, cu o parte din banii din subvenţie vrem să investim într-o lăptărie şi să ridicăm un nou sediu al Asociaţiei. Primăria dispune de o clădire lăsată în paragină, al cărei acoperiş stă să se dărâme, folosită drept magazie. Am solicitat s-o preluăm în concesiune, dar am fost refuzaţi. Vom insista”,a explicat Ioan Matei.

Anchetă cu final fericit și-au recăpătat pășunea! (3)_b

 

La această dată, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Săgeata din Hălchiu este formată din peste 40 de crescători care deţin circa 300 de bovine şi peste 1.200 de ovine. Le dorim succes pe mai departe!

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3820 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - demonstraţie de forţă la Agraria 2023

Titan Machinery - demonstraţie de forţă la Agraria 2023

Alături de tractoarele Case IH (de la 100 până la 500CP), combinele Case IH din gama medie, echipamente pentru prelucrarea solului şi semănătorile Vaderstad, în standul Titan Machinery de la Agraria 2023 au mai fost prezentate ofertele departamentului de irigaţii şi vehiculele utilitare Corvus. De asemenea, binecunoscutul actor Toma Cuzin a ajutat introducerea "culturii în agricultură" prin lansarea primul episod dintr-un nou proiect derulat în colaborare cu Titan Machinery România. Interviu cu Răzvan Tomescu, director marketing Titan Machinery România.

Cifrele sunt cele care ar trebui să influențeze decizia agricolă - Nicu Vasile | agroSTORY #16 Vânzări record la autopropulsatele Amazone Pantera Noul T4.120F de la New Holland destinat aplicațiilor pomicole şi viticole
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?