Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Analiza profitabilității

Publicat: 05 decembrie 2016 - 15:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Așa cum am promis într-un număr anterior al Revistei, revenim cu detalii asupra primelor variante tehnologice organizate cu ocazia Simpozionului Național „Ziua Verde a Cartofului”, ediția a XXXIX-a, desfășurată în județul Neamț în luna iulie a.c.

 

Pentru că cele 20 de variante au fost amplasate pe patru soiuri de cartof, este firesc să analizăm separat grupul de tehnologii pe fiecare soi în parte. Astfel, pe soiul Esmee, categoria biologică Elită, fiecare variantă a beneficiat de același agrofond, respectiv un sol lutos mediu, profund, cu apa freatică la 8-9 m, humus de 3,68%, indice azot IN-2,8, conținut în fosfor - P-AL - în jur de 300 mg/kg și potasiu - K-AL - de 135-164 mg/kg sol, pH de 6,86-7,12.

Cartofi
În toamnă s-au aplicat 236 kg/ha sulfat de potasiu, iar în primăvară, înainte de plantare, s-au administrat 400 kg/ha de Complex 20.20.0 și 220 kg/ha de nitrocalcar.
Plantarea cartofului cu destinația de sămânță s-a efectuat în prima zi a lunii aprilie, la o densitate de 53.000 tuberculi/ha, respectiv 3 tone de sămânță/ha. Menționez că fiecare variantă a ocupat o suprafață de câte un hectar.
Până aici, toate cele șapte variante cu soiul Esmee au beneficiat de aceleași condiții. În continuare tehnologia s-a diferențiat în funcție de produsele cu care au contribuit firmele furnizoare de inputuri (pesticide, microgranulate, îngrășăminte foliare, biostimulatori etc), așa cum se poate observa în tabloul general al experienței (vezi tabelele).
Rezultatele obținute diferă atât ca producție totală comercială (de la 37,9 t/ha, până la 46,6 t/ha), cât și ca structură de calibru, având în vedere destinația producției. Astfel, înregistrăm varianta cu peste 30 tone de sămânța/ha, dar și o variantă cu numai 18,3 t/ha.
De remarcat că în perioada de vegetație s-au înregistrat precipitații peste media multianuală în lunile aprilie, mai și iunie (73 mm, 112,5 mm, 105 mm), dar luna iulie a fost foarte secetoasă și cu temperaturi diurne frecvent cu peste 30-32oC. Practic, din 18 iunie și până la întreruperea vegetației din 18 iulie, n-a plouat decât 4 l/mp în două averse. Este clar că această perioadă deficitară a influențat poate, atipic, o variantă sau alta de tehnologie.
Este de remarcat, de asemenea, că au fost necesare șapte tratamente de boli și dăunători, având în vedere riscul presiunii infecției din cauza condițiilor de umiditate și căldură din perioada de vegetație. Tocmai de aceea și costurile au fost ridicate. Nu-i mai puțin adevărat că în structura costului, sămânța Elită, din import, ocupa o pondere foarte însemnată (aproape 9000 lei/ha).
Am estimat prețurile de valorificare în funcție de piață (0,6 lei/kg la cartoful de consum și 1 leu/kg la sămânță - preț brut, momentan, pentru că certificarea și livrarea se va face abia în primăvară! Astfel, rezultatele financiare pe variante se diferențiază semnificativ (de la 6704 lei/ha profit brut, până la 14.000 lei/ha) o dată pentru că producțiile totale sunt diferite și, mai ales, pentru că structura producției este variabilă, de aici prețurile diferite de valorificare (0,6 lei/kg cartoful de consum și 1 leu/kg cartoful pentru sămânță - preț brut, de moment), influențând radical veniturile.
Cu atât mai interesantă și utilă este această experiență! Pentru că în funcție de destinația culturii, putem alege varianta care ne oferă cea mai mare satisfacție. De aceea a judeca strict variantele după rezultatul finaciar mi se pare a fi insuficient. Analiza trebuie să fie mult mai profundă.

 

TABELUL 1: PROFITABILITATEA CULTURII CARTOFULUI ÎN VARIANTELE TEHNOLOGICE LA SOIUL ESMEE

 Tab cartofi_b


TABELUL 2: TEHNOLOGIA DE CULTURĂ - SOIUL ESMEE

 Tab cartofi 2_b

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 567 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?