Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Analiştii, în expectativă

Publicat: 04 octombrie 2017 - 15:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• cultura dominantă pe piaţa oleaginoaselor 

Operatorii de pe piaţa de seminţe oleaginoase sunt preocupaţi de starea culturilor a căror recoltare se apropie: rapiţa (în Canada) şi soia (în SUA). După recoltarea rapiţei în Europa, culturile din aceste două regiuni sunt acum într-o etapă cheie a dezvoltării lor.

depozit-cereale-szabo_b

Soia exercită o influenţă considerabilă asupra preţurilor pe piaţa mondială a oleaginoaselor. Apetitul chinezesc pentru soia continuă să crească, susţinând un preţ mare pe plan mondial. Exporturile de soia din SUA, în principal către China, au atins volume record în acest an, însă de acum va creşte şi cererea internă pentru soia în SUA.
Conform raportului (16.08.2017) Asociaţiei naţionale a procesatorilor de seminţe oleaginoase din SUA (NOPA), în iulie cantitatea de soia procesată a fost de 3,94 mil. tone, cu 4,8% mai mare faţă de iunie şi al doilea cel mai mare record înregistrat în iulie (în ultimii zece ani). În perioada septembrie 2016 - iulie 2017 SUA a procesat 44,73 mil. tone de soia, ca şi în perioada similară a sezonului 2014/15.
Cifrele lunare publicate de USDA privind soia procesată în SUA sunt de obicei mai mari cu cca. 16-17% comparativ cu datele NOPA (NOPA acoperă 95% din procesatorii din SUA). Ultimul raport USDA (iunie 2017) estima că s-au procesat 51,44 mil. tone de soia pe plan intern, în intervalul septembrie 2016 - iulie 2017.
Totuşi, consumul american a înregistrat o rată de creşte mult mai mică decât exporturile de soia. Astfel, în ultimii zece ani, consumul intern de soia în SUA a crescut cu cca. 0,19%/an, în timp ce exporturile au crescut anual cu 5,7%.
Analiştii pieţei avertizează că, la nivel mondial, creşterea cererii chineze pentru seminţe de oleaginoase ar putea genera o mai mare volatilitate a pieţei internaţionale.

UE: randament bun, producţii record
Comisia UE pentru agricultură apreciază că producţia globală de seminţe oleaginoase va fi de 574 mil. tone în sezonul 2017/18, cu 10% în plus faţă de media ultimilor cinci ani. Astfel, producţia va fi mai mare pentru toate cele trei culturi: soia, rapiţă şi floarea-soarelui. Un record de producţie se va înregistra la rapiţă (73 mil. tone) şi la floarea-soarelui (47 mil. tone) şi al doilea cel mai mare record la soia (345 mil. tone, cu 2% mai puţin faţă de sezonul trecut). Chiar în aceste condiţii, DG Agri apreciază că este posibilă o creştere a preţului la soia şi o volatilitate moderată a preţurilor futures la bursele de la Chicago şi Paris. Precum şi o modificare a raportului preţurilor futures pentru oleaginoase/cereale în favoarea oleaginoaselor.
Volumul exportului mondial de soia este estimat la 150 mil. tone în sezonul 2017/18, cu o creştere din partea Braziliei şi a SUA către China, care va importa în total 94 mil. tone.
În raportul din luna iulie, DG Agri apreciază că producţia de seminţe oleaginoase (inclusiv in) va fi de 32,9 mil. tone, cu 6,5% mai mare faţă de 2016.
Suprafaţa cultivată cu rapiţă în UE a scăzut uşor sezonul acesta (-0,8%), dar randamentul mediu se menţine la 3,22 t/ha, astfel că producţia totală este estimată la 21,6 mil. tone, cu 9,6% mai mare faţă de anul trecut.
Producţia de floarea-soarelui este în uşoară scădere (faţă de raportul precedent) la 8,6 mil. tone, chiar dacă suprafaţa este mai mare.
Producţia de soia este estimată la 2,6 mil. tone, cu 4% mai mult faţă de anul trecut, în condiţiile în care suprafaţa cultivată este de 890 mii ha, cu 44% mai mare raportat la media ultimilor cinci ani.

 

EGIPTUL FACE NOI ACHIZIŢII DE GRÂU
La 16.08.2017, Egiptul a cumpărat încă 355 mii tone de grâu de panificaţie din Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 20-30 septembrie 2017, la un preţ mediu de 208,99 dolari/tonă. Tranzacţia a inclus cumpărarea a 295 mii tone de grâu din Rusia, furnizori Loius Dreyfus (60 mii tone), ECTP (60 mii tone) şi Union (180 mii tone), la un preţ ce a variat între 207,4 şi 209,35 dolari/t C&F (preţ cu marfa livrată în portul de destinaţie). Preţul FOB a fost de 192,2-193,8 dolari/t.
La achiziţia anterioară (din 25 iulie) preţul a fost de 219,11 dolari/t C&F şi au fost cumpărate 420 mii tone din Rusia, România şi Ucraina, cu livrare în perioada 1-10 septembrie 2017.


TABELUL 1: PRODUCŢIA DE SEMINŢE OLEAGINOASE (MIL. TONE)

 tab1bursas117_b


TABELUL 2: PRODUCŢIA DE RAPIŢĂ A UE (MIL. TONE)

 tab2bursas117_b


Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 617 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?