Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amenajamentul pastoral - când, cum și în ce condiții va putea fi aplicat

Publicat: 10 august 2016 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă după realizarea amenajamentelor pastorale, nu se va crea atât un cadru legislativ adecvat modului de gestionare comună a suprafețelor de pajiște (în favoarea crescătorilor de animale), cât și a asigurării unei surse consistente de finanțare a lucrărilor tehnologice specifice de ameliorare a acestor suprafețe, pajiștile permanente ale României își vor continua degradarea până la dispariția acestei categorii de folosință din peisajul agricol al țării.

Click pe poza pentru galerie!

Patrimoniul praticol al României a beneficiat în ultimii trei ani de un cadru legislativ consistent, având ca scop gestionarea, administrarea și exploatarea suprafețelor de pajiști permanente (OUG nr. 34/2013, Ordin nr. 544/2013, HG nr. 1064/2013, Legea nr. 86/2014, HG nr. 78/2015, OUG nr. 15/2015, Legea nr. 16/2016). Aceste acte normative stabilesc că pe teritoriul fiecărei localități (UAT), administrarea pajiștilor permanente se realizează în baza amenajamentelor pastorale. Ele îndeplinesc un dublu rol: instrument juridic (solicitat și prevăzut de lege) și instrument tehnic (complex de măsuri organizatorice, tehnice și economice necesare ameliorării și valorificării pajiștilor). 

 

Doar 15% din pajiști au amenajament pastoral

După anul 1990, suprafața de pajiști a României a înregistrat o creștere de 9-12 la sută, aceasta fiind de circa 4,7 milioane hectare în anul 2007, la data intrării țării în UE. În acest sens, România este obligată să păstreze și să gestioneze, în continuare, această suprafață, în conformitate cu Reglementările Consiliului Uniunii Europene și ale Codului de Bune Condiții Agricole și de Mediu (GAEC). 

Amenajamentul pastoral este obligatoriu și este inclus în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor, în baza contractului între primărie și fiecare utilizator al pajiștilor (crescător de animale). În ultimul act normativ apărut în acest domeniu, respectiv Legea nr. 16/2016, se menționează că începând din anul 2018 aplicarea măsurilor prevăzute în amenajamentele pastorale devine obligatorie. La nivelul țării, însă, din suprafața totală de pajiști permanente, numai circa 15 la sută a fost introdusă în amenajamentele pastorale realizate, în condițiile în care aceste amenajamente nu se pot realiza decât în timpul perioadelor de vegetație, iar durata de finalizare a studiilor și de întocmire a proiectului de măsuri tehnice și organizatorice este de de cel puțin 30-40 de zile. La aceasta se adaugă și gradul mai scăzut de cunoaștere profesională a grupurilor de lucru înființate, conform legii, pentru realizarea acestor amenajamente pastorale.

 

Obligații costisitoare pentru utilizator 

După realizarea acestor proiecte de amenajamente pastorale, utilizatorul de pajiște (crescătorul de animale) are obligația aplicării măsurilor tehnologice, de natură agrofitotehnică și organizatorică, pentru suprafața concesionată și pe toată durata de închiriere (7-10 ani). În funcție de condițiile locale staționale ale trupului de pajiște concesionat (tipul de sol, structura floristică a vegetației existente, gradul de degradare floristică, condițiile de climă și altitudine), măsurile de ameliorare a pajiștilor, prevăzute în amenajament, sunt diferențiate și impun lucrări agrotehnice speciale (de mecanizare, de fertilizare, de exploatare). Din acest punct de vedere, în multe situații, un singur crescător, cu un număr limitat de animale (având și o suprafață de pajiște concesionată mai mică), va întâmpina multe greutăți în aplicarea măsurilor obligatorii prevăzute în amenajamentul pastoral. 

 

Gestionarea în comun a suprafețelor concesionate

Cea mai bună modalitate de aplicare a lucrărilor de amenajare pastorală și de eficientizare a acestor măsuri o constituie executarea în comun a unor lucrări mai complexe (drumuri de acces, împrejmuiri, foraje pentru apă, defrișarea vegetației invazive arbustiere etc.), cu sprijinul logistic și financiar al unui număr mai mare de utilizatori. Aceasta presupune și constituirea unei forme de asociere a crescătorilor de animale pentru concesionarea, gestionarea și utilizarea în comun a pajiștilor permanente. 

În acest sens, Legea nr. 86/2014 stipulează că în cazul în care proprietarii de animale sunt membrii unei asociații și exploatează în comun o suprafață de pășune, contractul de închiriere/concesiune se încheie cu fiecare utilizator, membru al asociației. 

 

 


BUNI DE LUAT CA EXEMPLU

Un model de gestionare comună a suprafețelor de pajiști permanente și de aplicare a măsurilor prevăzute în amenajamentul pastoral în constituie cel al crescătorilor de animale din localitatea Obad (sat aparținător de orașul Ciacova, jud. Timiș). O parte dintre acești crescători, cu un număr mai mare de animale, au înființat în anul 2013 o asociație a crescătorilor de bovine, având ca scop principal ameliorarea suprafeței de pajiști (izlaz) din jurul localității, de 300 hectare, concesionată în baza OUG nr. 34/2013, pe o perioadă de cinci ani. Toate fondurile financiare provenite din subvențiile pe suprafața de pajiști concesionată au fost folosite pentru aplicarea lucrărilor speciale de ameliorare (fertilizâări organo-minerale, nivelări, împrăștierea mușuroaielor, îndepărtarea vegetației ierboase nefolosite de animale și reducerea gradului de îmburuienare). Totodată, din datele relatate de Liviu Pașcălău, președintele asociației, s-au achiziționat și unele utilaje speciale pentru aceste lucrări (tractor, tocător cu tambur etc.), s-au forat 7 puțuri pentru apă (cu amenajare de adăpători pentru animale), inclusiv cu asigurarea sursei de curent pentru scoaterea automată a apei. De asemenea, de această pajiște ameliorată beneficiază și ceilalți crescători care au mai puține animale (1-2 bovine). 

De remarcat strădania acestor crescători, care, cu sprijinul primăriei, au intabulat întreaga suprafață de pajiște concesionată, ca o garanție că nu i se va mai schimba modul de folosință. După aproape trei ani de gestionare și folosire comună, valoarea pastorală a crescut de peste două ori, cu o îmbunătățire radicală a calității și producției pajiștii de câmpie, asigurându-se în totalitate necesarul de masă verde pe toată perioada de pășunat, pentru cele circa 600 de UVM-uri (400 UVM de taurine și 200 UVM de ovine).  


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.13(174) 1 - 15 august 2016

Vizualizat: 1024 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?