Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amenajamentele pastorale - situaţie incertă în al patrulea an de amânări

Publicat: 04 ianuarie 2020 - 23:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După apariţia Ordonanţei de Guvern nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii Fondului Funciar nr. 18/1991, au mai apărut şi alte acte normative de modificare şi completare, cu scopul finalizării şi aplicării amenajamentelor pastorale la nivelul întregului fond pastoral de 4,8 milioane hectare de pajişti permanente.

Data de aplicare a acestor amenajamente pastorale, ca măsură obligatorie pentru acordarea de subvenţii APIA, a fost amânată de fiecare dată în ultimii patru ani. Însă păsuirea s-a făcut fără finalitatea acestei măsuri, atât de importantă pentru stoparea stării de degradare avansată şi pentru aplicarea unor măsuri agroameliorative de conservare a biodiversităţii floristice şi de valorificare raţională a acestor pajişti.

Amenajamentele pastorale_b

Un nou termen obligatoriu de finalizare şi aplicare
Ultimul act normativ, apărut în acest domeniu, este Legea nr. 75 publicată în 2 mai 2019, care modifică OUG nr. 34/2013, prin introducerea următoarelor articole:
• la art. 9, alin. 2^1: ”Asociaţiile crescătorilor locali, cooperativele agricole locale, grupurile de producători locali, persoanele juridice cu sediu social pe teritoriul localităţii respective cu care se încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, trebuie să fie legal constituite înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului. Entităţile înfiinţate cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii au drept de preempţiune, cu condiţia de a face dovada desfăşurării de activitate economică specifică domeniului respectiv”.
• la art. 10, alin. (1): ”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de păşunat ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.
Proiectarea şi elaborarea amenajamentelor pastorale constituie o lucrare complexă, bazată pe relaţia sol - plantă - animal - mediu, ce presupune aplicarea unor cunoştinţe de natură interdisciplinară (botanică, ecofiziologie, pratologie, pedologie, agrofitotehnie, cartografie şi topometrie) din partea celor care întocmesc aceste amenajamente pastorale. Din nefericire, grupul de lucru (constituit legal dintr-un reprezentant al direcţiei agricole judeţene şi unul al consiliului local), în multe cazuri, la nivelul multor UAT-uri din ţară, nu are nici expertiza domeniului şi nici competenţa profesională pentru realizarea acestor amenajamente, conform metodologiei prevăzute în Ghidul elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov.

Deficienţe constatate la nivel ministerial
Deficienţele existente în elaborarea şi finalizarea amenajamentelor pastorale au fost constatate şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care, la o interpelare înregistrată la Camera Deputaţilor (nr. 8089/2019), privind respectarea legalităţii întocmirii amenajamentelor pastorale (la nivelul unui judeţ din vestul ţării), comunică următoarele:
• Amenajamentele pastorale nu au fost întocmite de către specialişti cu atribuţii, aşa cum prevede art. 9 alin. (9) din OUG nr. 34/2013, acestea fiind elaborate de persoane care nu fac parte din grupul de lucru, nu au fost toate aprobate de către consiliile locale, dar au fost avizate de direcţia agricolă;
• Unele amenajamente pastorale nu cuprind toate pajiştile permanente aflate pe raza unităţii administrativ-teritoriale în cauză, aşa cum este prevăzut la art. 6 alin. (2) şi la art. 9 alin. (9) din OUG nr. 34/2013;
• Multe dintre amenajamentele pastorale elaborate nu s-au întocmit pe baza unor date reale, culese din teren, şi nici pe baza unor studii specializate (studii pedologice şi agrochimice), ci conţin informaţii cu caracter general, fără nici o legătură de natură profesională cu specificul zonei de referinţă.
De asemenea, în sistemul online se regăsesc, la dispoziţia celor interesaţi, numeroase amenajamente pastorale, din diverse zone ale ţării, care, analizate conform prevederilor Ghidului (cadru) pentru întocmirea lor, nu respectă cele mai importante activităţi obligatorii pentru realizarea acestui proiect, cum sunt studiile de natură floristică, necesare stabilirii tipurilor caracteristice de pajişti permanente. Astfel, numai prin cunoaşterea exactă a structurii floristice a vegetaţiei şi a formaţiunilor de pajişti, specifice zonei în cauză se pot elabora măsurile agropedoameliorative în vederea administrării şi exploatării în bune condiţii a pajiştilor permanente (determinarea producţiei reale de masă verde, stabilirea capacităţii de păşunat şi a încărcăturii de animale, a ciclurilor de păşunat, elaborarea lucrărilor agroameliorative de îmbunătăţire a valorii productive şi de calitate a pajiştilor etc.).

70% din pajiştile României necesită măsuri urgente de ameliorare
Importanţa elaborării şi aplicării amenajamentelor pastorale este vitală pentru sectorul de creştere a animalelor, în condiţiile în care peste 70% din suprafaţa de pajişti permanente a României este într-o stare avansată de degradare şi necesită măsuri urgente de ameliorare. În acest sens, amenajamentul pastoral stă la baza contractului de concesionare a pajiştilor, prin care fermierii/crescătorii de animale primesc subvenţii consistente pentru suprafaţa de pajişte concesionată, cu obligaţia aplicării măsurilor agropedoameliorative prevăzute în aceste amenajamente.
Stadiul actual, incert, de finalizare a tuturor amenajamentelor pastorale până la sfârşitul anului 2019 nu garantează prevederile Legii 75/2019 care stipulează că începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea acestor amenajamente.


Foto 1: Aşa DA: pajişte bine întreţinută şi curăţată

Amenajamentele pastorale_b
Foto 2: Aşa NU: păşune invadată de vegetaţie lemnoasă

 Amenajamentele pastorale_b

SUTE DE EURO ÎN PLUS PE HECTARUL DE PĂŞUNE
În anul 2019, pentru pajiştile permanente s-au acordat subvenţii APIA suplimentare, pe măsurile agro-mediu şi climă, agricultură ecologică şi zonă defavorizată, inclusiv pentru culturile de pajişti permanente, după cum urmează:
• Măsura 10 (agromediu şi climă): P1 - pajişti cu înaltă valoare naturală: 142 euro/ha (662 lei/ha); P2 - aplicarea de practici tradiţionale (lucrări manuale sau lucrări cu utilaje uşoare): 121 euro/ha (564 lei/ha);
• Măsura 11 (agricultură ecologică), Submăsura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică (P6 - pajişti permanente): Sub-pachetele 6.1 şi 6.2: 182 euro/ha (848 lei/ha); Submăsura 11.2 - Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică (P6 - pajişti permanente), Sub-pachetele 6.1 şi 6.2: 202 euro/ha (942 lei/ha).


Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1332 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?