Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Amenajamentele pastorale - între necesitate și durata de implementare

Publicat: 23 iulie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legislația apărută în ultimii ani (OUG nr. 34/2013, Legea nr. 86/2014, HG nr. 78/2015) ar fi trebuit să reglementeze un sistem de măsuri specifice pentru organizarea, administrarea și exploatarea celor aproape 4,6 milioane hectare de pajiști permanente. Aceste acte normative stabilesc, pentru gestionarea pajiștilor, două instrumente tehnice de specialitate foarte importante pentru aceste suprafețe agricole: durata de concesionare de 7-10 ani și realizarea de amenajamente pastorale.

Click pe poza pentru galerie!

Amenajamentul pastoral îndeplinește un dublu rol: de natură juridică (este prevăzut de lege și obligă la încheierea contractelor de concesionare, act condiționat de elaborarea unui proiect de amenajament) și de natură tehnică, ce necesită, pentru elaborare, implicarea specialiștilor din diferite domenii (pratologi, topografi, pedologi).

 

În teren, lucrurile se mișcă greu

Amenajamentul pastoral este un plan de management ce cuprinde măsurile organizatorice, tehnice și economice necesare ameliorării și exploatării pajiștilor, având ca scop îmbunătățirea compoziției floristice și creșterea randamentului și a calității pajiștilor. În practică, însă, realizarea acestor proiecte de amenajamente pastorale, la nivel de țară, este îndeplinită pe mai puțin de zece la sută din suprafață, iar multe dintre acestea, publicate și pe internet, nu respectă măsurile prevăzute în Ghidul de întocmire a acestor amenajamente, realizat de ICDP Brașov. 

Normele metodologice pentru realizarea amenajamentelor pastorale stabilesc un grup de lucru la nivelul fiecărui județ, constituit din specialiști agricoli de la Direcțiile pentru agricultură, Camerele agricole și Consiliile locale. În cele mai multe cazuri, acești specialiști nu au competențele necesare pentru domeniul culturii pajiștilor și al lucrărilor cadastrale și, ca urmare, proiectele de amenajament pastoral nu reflectă situația reală a suprafețelor de pajiști existente. Astfel, aceste proiecte nu vor putea fi aplicate de către utilizatorii de pajiști (crescătorii de animale), iar starea de degradare a pajiștilor permanente din România se va accentua, cu consecințe economice, sociale și ecologice greu de anticipat. 

 

Ultimul termen de depunere - 31 decembrie 2015

În vederea întocmirii unor proiecte de amenajamente pastorale, bazate pe o documentație științifică și tehnică de specialitate, au fost efectuate numeroase propuneri, din partea unor personalități recunoscute din domeniul pratologiei, transmise instituțiilor decizionale (Ministerul Agriculturii, Comisiile de Agricultură din Parlament) și publicate și în paginile revistei Ferma. Aceste propuneri se refereau, printre altele, la următoarele aspecte: 

• lărgirea grupurilor de lucru pentru întocmirea amenajamentelor pastorale cu specialiști pratologi (cunoscători ai vegetației pajiștilor și ai măsurilor tehnologice de ameliorare) de la instituțiile de cercetare și de învățământ agricol;

• instruirea profesională a grupurilor de lucru din fiecare județ de către specialiști din partea unităților de cercetare și de învățământ;

• avizarea proiectelor de amenajamente pastorale de instituțiile de cercetare și învățământ agricol.

În cadrul acestor demersuri, singura propunere admisă a fost prelungirea datei de depunere a amenajamentelor pastorale, care, față de data de 15 februarie a.c., inițial s-a prelungit cu încă 6 luni (sfârșitul lunii august), iar ulterior data finală ar fi sfârșitul anului 2015. 

Analizând felul în care se realizează aceste proiecte în prezent, consider că va fi imposibil să se respecte și ultimul termen de depunere - 31 decembrie 2015.

După durata estimativă a perioadei necesare pentru realizarea fazelor de lucru ale fiecărui proiect, la nivelul unui județ, pentru o medie de 70 de proiecte, un grup de lucru constituit la nivelul județului ar avea nevoie de cel puțin 1700 de zile de lucru pentru întocmirea acestor proiecte de amenajamente pastorale, deși aceste proiecte se pot realiza numai în perioada de vegetație. 

 

 

MINIM 25 DE ZILE PENTRU ÎNTOCMIREA UNUI SINGUR PROIECT 

Durata estimativă de timp necesar pentru realizarea fazelor de lucru ale fiecărui proiect de amenajament pastoral ar fi următoarea:

• faza de întocmire a planului cadastral (constituirea trupurilor de pajiști, parcelarului, stabilirea suprafețelor, a hărților topografice) și de confruntare a acestora pe teren (4-5 zile);

• prezentarea caracteristilor naturale (relief, climă, sol, rețea hidrografică) ale amenajărilor existente și confruntarea acestora cu situația din teren (3-5 zile);

• studiul vegetației, stabilirea tipurilor de pajiști și a randamentului, pentru fiecare trup de pajiști (4-5 zile);

• fundamentarea planului de măsuri de ameliorare a fiecărui trup de pajiște (4-5 zile);

• centralizarea, evaluarea și preluarea datelor obținute (2-3 zile);

• prezentarea, prealabilă, a proiectului în fața reprezentanților Consiliilor locale și a utilizatorilor de pajiști - crescători de animale (1-2 zile).

Vizualizat: 740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?