În cursul anului 2015 a început aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2013, aprobată prin Legea 86/2014, ce vizează, pe de o parte, reglementarea organizării, administrării și exploatării pajiștilor permanente, iar, pe de altă parte, menținerea, întreținerea și utilizarea terenului în condițiile păstrării fitocenozei specifice pajiștilor, ca o componentă importantă a ecosistemului natural național, cât și posibilitatea titularului dreptului de proprietate de a folosi suprafețele de pajiști în conformitate cu natura și tipologia acestora.
Modalitatea de gestionare a pajiștilor permanente se efectuează prin întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, care trebuie să respecte obligațiile de menținere a suprafețelor de pajiști declarate la 01.01.2007 la Comisia Europeană, cât și realizarea unui program de ameliorare a pajiștilor pe perioada de concesionare, pe termen scurt, mediu și lung, adaptat condițiilor naturale locale.
Proiectul de amenajament - instrument obligatoriu în gestionarea pajiștilor
În acest sens, România, alături de celelalte țări membre UE, a adoptat prevederile Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului, din 19.01.2009, care prevede, printre altele, două aspecte foarte importante pentru suprafețele de pajiști: norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru utilizatorii de pajiști (crescători de animale) și interzicerea schimbării categoriei de folosință a pajiștilor permanente înregistrate la data de 01.01.2007. Această situație a determinat ca toate suprafețele de pajiști existente pe teritoriul fiecărui UAT (localități), indiferent de forma de proprietate (de stat sau privată), să fie evidențiate și înregistrate în Anexa 5, conform Legii 165/2013. În consecință, proiectul de amenajament pastoral devine un instrument obligatoriu în gestionarea pajiștilor pentru deținătorii acestor suprafețe (primării, persoane fizice și juridice), dar și pentru utilizatorii pajiștilor, care trebuie să aplice măsurile de ameliorare prevăzute în aceste amenajamente și să respecte condițiile de agromediu și de bune practici agricole pentru suprafețele aflate sub control.
Doar 66 de proiecte au fost duse la bun sfârșit
În conformitate cu Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2013 (HG nr. 1064/2013, HG nr. 78/2015), deși au fost stabilite mai multe termene de finalizare a amenajamentelor pastorale (februarie, august și sfârșitul anului 2015), aceste proiecte sunt departe de a fi realizate în totalitate. Astfel, până la data de 01.10.2015, la nivel național, din cele 3142 de UAT-uri existente, numai 309 UAT-uri (9,8 la sută) au solicitat camerelor agricole, potrivit legii, cereri de întocmire a proiectelor de amenajamente pastorale. Din cele 309 de cereri solicitate de primării au fost finalizate 66 de proiecte, care reprezintă doar doi la sută din numărul total de UAT-uri.
Având în vedere cauzele nefinalizării proiectelor de amenajamente pastorale la termenele stabilite în mod legal, prelungirea termenului de finalizare a amenajamentelor pastorale (în care toate activitățile din teren se execută în timpul perioadei de vegetație a pajiștilor), coroborat cu o restructurare a grupurilor de lucru din punct de vedere instituțional și de pregătire profesională specifică domeniului, constituie singura posibilitate de a se realiza și finaliza aceste proiecte, atât de importante pentru gestionarea întregului fond pastoral al țării, așa cum se procedează în toate celelalte țări ale Uniunii Europene.
PIEDICI ÎN CALEA REALIZĂRII PROIECTELOR DE AMENAJAMENT PASTORAL
Nefinalizarea proiectelor de amenajamente pastorale la termenele stabilite în mod legal are mai multe cauze:
• întârzierea formării grupurilor de lucru cu specialiști din cadrul primăriilor și organelor județene agricole;
• inexistența sau nedepunerea la timp a documentelor necesare în conformitate cu prevederile legale (copii de pe actele de proprietate, datele cadastrale ale pajiștilor aflate în proprietatea UAT-ului, planul parcelar cu pajiștile aflate pe teritoriul localităților, studiile pedologice și agrochimice);
• lipsa unor specialiști din grupurile de lucru, cu competențe profesionale în domeniul pratologiei, care să stabilească în mod real structura floristică și tipologia pajiștilor în vederea întocmirii planului de măsuri ameliorative;
• motivarea prezentată de multe primării potrivit căreia în exercițiul bugetar pe anul 2015 nu au fost prevăzute sumele aferente unor cheltuieli pentru efectuarea lucrărilor de întocmire a amenajamentelor pastorale, deoarece HG nr. 78/2015 privind modificarea și completarea Normelor metodologice ale OUG nr. 34/2013 a fost publicată în M.O. nr. 124/18.02.2015, deci prea târziu pentru finanțarea acestor proiecte.