Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ambrozia - o buruiană sub incidenţa legii

Publicat: 21 noiembrie 2017 - 12:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă cu origini nord-americane, a cărei prezenţă se face simtiţă în Europa încă din anul 1860, remarcată în primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”.

Ambrozia - o buruiană sub incidenţa legii

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă cu origini nord-americane, a cărei prezenţă se face simtiţă în Europa încă din anul 1860, remarcată în primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”.

Ambrozie_b

În România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite şi calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de Iarba pârloagelor. Cu un potenţial enorm de răspândire - planta produce peste 3000 de seminţe anual -, Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină în fazele uşoare un strănut repetat şi înroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei (Figura 1), precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european (Figura 2), se poate concluziona că în România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.
Având în vedere gradul mare de pericol determinat de răspândirea acestei plante, Senatul României a adoptat, în şedinţa din 24 octombrie 2017, propunerea legislativă privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească “măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei”.

Strategia de control şi de combatere
Eradicarea acestei buruieni trebuie să înceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei, şi anume înmulţirea numai prin seminţe. Prin urmare, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapa manuală sau mecanică), ce va duce la împiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales în zonele nou invadate.
În regiunile în care gradul de infestare cu Ambrosia este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective a culturilor în care această buruiană este prezentă. În sprijinul strategiilor de control al acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences şi DuPont pun la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au în spectrul lor de combatere şi Ambrozia (tabel).

Ciprian PĂCURARU
Business Development Representative Dow AgroSciences

 

Figura 1 - Aria de răspândire a plantei Ambrosia artemisiifolia

Aria de răspândire a plantei Ambrosia artemisiifolia_b


Figura 2 - Concentraţia de polen pentru Ambrosia artemisiifolia (Sursa datelor: Allergo J Int. 2015; 24: 108-120).

Concentraţia de polen pentru Ambrosia artemisiifolia (Sursa datelor: Allergo J Int. 2015; 24: 108-120).
SOLUŢIILE DOW AGROSCIENCES ŞI DUPONT ÎMPOTRIVA AMBROZIA

 tab-solutii-ambn217_b


O eficienţă mai bună a produselor poate fi dată de folosirea unui adjuvant, precum şi de stadiul buruienii, care trebuie să fie între 2 şi 6 frunze la momentul erbicidării.

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (203) (15-30 noiembrie 2017)

Vizualizat: 1596 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?