Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Almos Agrorom şi Adama susţin performanţa

Publicat: 27 iulie 2019 - 00:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În mod particular, la Ziua Câmpului Almos 2019 s-a pus accent pe consideraţiile practice asupra avantajelor şi asupra tehnologiilor de producţie la culturile fixatoare de azot. Producătorii agricoli au purtat discuţii profesionale cu reprezentanţii firmelor furnizoare de inputuri în faţa loturilor demonstrative de lupin, mazăre, phacelia, năut, bob, precum şi a celor de rapiţă, grâu, sfeclă de zahăr şi floarea-soarelui.

”Evenimentul a fost reuşit, chiar dacă evoluţia condiţiilor meteo nu ne-a permis să pregătim totul exact aşa cum am dorit noi. Din suprafaţa de zece hectare a vitrinei de culturi, aproximativ 60% a fost rezervată culturilor fixatoare de azot, pe care am aplicat diferite tehnologii. Aceste culturi sunt deosebit de importante în structura fermelor vegetale deoarece lasă solul îmbogăţit în azot şi, în consecinţă, la următoarea cultură putem obţine un spor de producţie de 1-1,5 tone/ha”, sublinia Alexu Molodoi, director tehnic Almos.
O altă observaţie tehnică din câmpurile experimentale este legată de faptul că firmele furnizoare de produse pentru protecţia plantelor au demonstrat, în condiţiile acestui an, că pot să ofere soluţii eficace pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. “A fost un an agricol atipic, cu multe precipitaţii în ultima perioadă, respectiv 150 litri/mp în toată luna mai şi până astăzi, 5 iunie 2019, precipitaţii care au favorizat apariţia bolilor la plantele de cultură. De asemenea, am dorit să prezentăm şi influenţele pozitive asupra culturilor ale fertilizării corecte, precum şi unele elemente de mecanizare, deoarece este deosebit de important să ai mijloacele mecanice de lucru capabile să susţină efectuarea rapidă şi performantă a lucrărilor agricole”, preciza Alexu Molodoi.

Valeriu Tabara_b

Tehnologie completă pentru protecţia fitosanitară
În mod tradiţional, partenerul principal al Grupului Almos în organizarea evenimentului a fost Grupul Adama, permanent alături de fermieri în misiunea lor de a transforma pământul în câmp roditor, într-un mod durabil. În platforma experimentală, s-au realizat variante de protecţie a plantelor la culturile de rapiţă şi de grâu.
”La culturile de grâu şi de rapiţă deţinem foarte multe produse omologate. Am ales ca din toamnă, la grâu să erbicidăm cu Trinity, un produs nou pentru combaterea unui spectru mare de buruieni graminee şi cu frunză lată. Am mai utilizat fungicidul Kantik (fungicid complex cu acţiune sistemică şi de contact, având un spectru larg de acţiune atât preventivă, cât şi curativă) şi, nu în ultimul rând, produsul Zakeo Xtra, adică vechiul Amistar Xtra.
La rapiţă, am aplicat erbicidarea din toamnă cu Sultan Top şi până la tratamentele cu insecticide şi cu fungicidul Zakeo Xtra, un fungicid complex cu două substanţe active: azoxistrobin şi ciproconazol, din clase chimice diferite, cu efect sinergic împotriva unui spectru larg de boli. Cerinţa de protecţie a plantelor este permanentă şi, dispunând de un portofoliu vast de erbicide, insecticide, fungicide, găsim soluţia potrivită pentru a mulţumi fermierul”, sublinia Iulian-Constantin Popovici, director zonal Adama pentru Moldova Nord.

Tematică diverificată şi actualizată
Caracterul complex al evenimentului a fost conferit de structura tematicii abordate, începând cu actualizările în ceea ce priveşte caracterizarea solurilor din regiune, metode de corectare a pH-ului solului. De exemplu, s-a anunţat aplicarea pe viitoarea platformă expoziţională de la Dulceşti a unui produs care conţine carbonat de calciu granulat - Romcalc, de la firma Agrovena -, un amendament pentru sol provenit din cretă amorfă pentru corectarea solurilor acide; efectele pozitive constând din creşterea producţiei şi reducerea cheltuielilor cu îngrăşămintele). Apoi a continuat cu abodări privind genetica, protecţia culturilor, metode de recoltare şi tehnica necesară respectării fiecărei norme tehnologice impuse de ştiinţa domeniului.

Sfeclă de zahăr - un subiect distinct în câmpul demonstrativ
Pentru Grupul Almos, alături de cultura de soia, care prezintă un conţinut suplimentar de azot de 100-120 kg/ha, asigurând un spor de producţie semnificativ pentru culturile ulterioare (până la 1,5 tone/ha, la grâu, după cum preciza inginerul Alexu Molodoi), deosebit de importantă este cultura de sfeclă de zahăr, care ocupă aproximativ 860 ha, pe aproape jumătate din suprafaţă fiind utilizată sămânţă furnizată de compania Strube. Pentru compania Strube, Ziua câmpului Almos este considerată una dintre cele mai importante manifestări agricole din Europa de Est, deoarece pot fi colectate informaţii la prima mână din câmp, despre cultivarea terenului, sămânţa utilizată, tehnologiile de cultură, ceea ce este important pentru cercetare, spre a putea răspunde noilor cerinţe din ferme, opina responsabilul pentru Europa de Est Strube, polonezul Arthur Paradowski.
”Cultura de sfeclă de zahăr este grea, solicitantă, dar cu sprijinul Fabricii Agrana şi al furnizorilor de sămânţă şi alte inputuri, reuşim să o facem profitabilă, bineînţeles, beneficiind şi de sprijinul cuplat destul de consistent. Pe DN 15, şoseaua Roman-Piatra Neamţ, pot fi văzute culturile de sfeclă de zahăr realizate în sistem demo, folosind seminţe de la Strube, KWS, Maribo, Sesvanderhave, iar în toamnă ne propunem să realizăm o nouă manifestare, cu recoltare, pentru a observa exact capacităţile productive ale hibrizilor”, menţiona Alexu Molodoi.
La reuşita evenimentului agricol organizat de Almos Agrorom şi Adama, au contribuit informaţiile de specialitate şi exemplificările oferite de încă alte treizeci de firme furnizoare de inputuri şi servicii în agricultură, precum şi veştile transmise de către autorităţile publice cu responsabilităţi în agricultură. Directorul DAJ Neamţ, Maricel Tălmăcel, a precizat că ploile din mai-iunie 2019 au făcut mai mult bine decât rău şi, exceptând rapiţa care în acest an a fost compromisă în proporţie de aproximativ 60% (din 10.000 hectare semănate cu rapiţă, au rămas în cultură aproximativ 4000 de hectare), în judeţul Neamţ există speranţe de recolte bune, în raport cu situaţia dificilă din toamna 2018.
Grupul Almos furnizează fermierilor servicii şi inputuri precum sămânţă, îngrăşăminte şi pesticide, alături de consultanţă de specialitate, şi este unul dintre importanţii achizitori de produse de la fermele agricole din nord-estul României, fiind prezent cu cereale şi seminţe oleaginoase în marile porturi comerciale de la Marea Neagră.


Alexu Molodoi: “Pe scurt, am avut un an agricol cu multe provocări şi cu suficiente lecţii de învăţat. În faţa colaboratorilor noştri, fermierii, am dorit să expunem cât mai multe dintre aspectele concrete de sol - culturi - tehnologii - tehnică - resurse, astfel încât să creştem performanţele agriculturii din această parte de ţară”.

TINERII IAU CONTACT CU NOUT|TILE
Toate subiectele prezentate în câmpurile de la Dulceşti au fost urmărite cu multă atenţie de fermierii prezenţi, o proporţie mare a acestora fiind tineri până în 40 de ani şi cu suprafeţe de două-trei sute de hectare de teren. Unii dintre aceştia fac parte din categoria tinerilor care, după o experienţă de câţiva ani la muncă în străinătate, s-au întors în ţară şi au pornit propria afacere. ”Am preluat afacerea de la tatăl meu, care, bucuros de revenirea mea acasă, s-a retras din activitate. Am venit aici cu gândul de a mă informa şi de a vedea practic ce ne propun furnizorii agricoli. În mod deosebit, m-au interesat maşinile şi utilajele agricole, deoarece avem nevoie să dobândim capacitatea de a lucra într-un timp cât mai optim, mai ales în condiţiile unui an precum 2019. Important este să nu ne temem să investim şi să ne ajute şi vremea. În ferma mea, de aproape 200 ha, ştiu ce am de făcut şi trebuie doar să fiu atent la alegerile pe care le fac, inclusiv cele comerciale. Mă bucur că m-am întors în ţară cu toată familia, după 10 ani de străinătate. Mă informez, investesc şi reuşesc”, povestea tânărul fermier Ciprian Norocea, din Roşiori.


AGRICULTURA CERE O BUNA INFORMARE ŞI ORGANIZARE
De la Dorohoi, judeţul Botoşani, a venit Laurenţiu Saveliev, pentru a vedea câmpurile din această zonă, a le compara cu cele din ferma lui şi pentru a se informa. “Lucrez 200 hectare de teren şi sunt interesat de tot ceea ce apare nou în agricultură, deoarece pământul nostru are un potenţial deosebit şi este nevoie doar de o bună informare şi de o potrivită organizare a noastră, a fermierilor, pentru a ajunge la performanţă în producţie. Am văzut unele culturi care arată mai bine decât ale noastre, ale fermierilor din zona Dorohoi, dar am văzut şi unele culturi care sunt mai puţin dezvoltate, ca urmare a evoluţiei vremii. Lecţia mea este aceea că trebuie să studiem permanent, să investim şi să muncim mai mult. Iar asemenea evenimente ne ajută să alegem în cunoştinţă de cauză, deoarece, de exemplu, la produsele pentru protecţia plantelor, una este să le vezi în sticluţă, câd ţi le prezintă agentul de vânzări, şi alta să vezi rezultatul acţiunii lor în cultură”, mărturisea fermierul.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

 

Vizualizat: 120 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?