Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Alfabetul cartofului european începe cu A, de la Agrico” (I)

Publicat: 13 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De un deceniu, ferma Romion Agri&Co (care aparține prim-vicepreședintelui Federației Naționale “Cartoful” din România - Romulus Oprea) din Zăbala, județul Covasna, organizează testări în câmp pentru soiurile de cartof produse de firma olandeză Agrico, în fapt, o cooperativă ce grupează circa 1.400 de fermieri și unul dintre liderii europeni ai producătorilor de sămânță de cartof. 

Click pe poza pentru galerie!

Devenită deja tradițională printre cartofari, întâlnirea de la Zăbala de anul acesta a adunat, pe 26 august, peste două sute de fermieri din toate zonele cultivate cu această plantă.

 

Soiuri testate în peste 80 de țări din întreaga lume

În fiecare an, reprezentanții firmei olandeze vin să măsoare, să constate și să-și noteze toate detaliile experimentelor din România. Anul acesta, export managerul pe Europa de Est de la Agrico Potatoes, Jeffrey Dijk, product managerul Pieter Remijn și amelioratorul Eerke Pot au fost foarte atenți la soiurile noi, la liniile care așteaptă consacrarea de soi, dar și la cele deja cunoscute. 

Agrico face loturi demonstrative în toate zonele în care cartoful este cultivat (Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Producție Agrico-M din Târgu Secuiesc, Manos Agro Hălchiu, Solfarm Sf. Gheorghe, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Brașov, Nord Intermed Suceava, Burgabotek Sânmartin Harghita, dar și în ferme din Galați, Dâmbovița, Constanța, Timiș, Giurgiu etc). Dar aici, la Zăbala, în ferma distribuitorului unic Agrico pentru România, este cel mai complex lot. Ca să aveți o idee despre cum privește Agrico munca de ameliorare, este de ajuns să vă spun că testarea viitoarelor soiuri se face în cel puțin 80 de locații în țări din întreaga lume, iar ca nivel al producției de sămânță super-elită vândută, Agrico ajunge la peste 400.000 tone/an. În România, soiurile cooperativei olandeze au fost cultivate încă de acum 40 de ani (Ostara și Sante).

 

48 de soiuri Agrico în căutarea „eroului” național

În programul lor de ameliorare și creare de noi soiuri, mai ales în testările finale, soiurile din seriile A și B sunt testate în 85 de țări. În fiecare țară este ales „eroul”, atât dintre soiurile noi, cât și din liniile propuse spre testare. În România, Arizona a fost „eroul național”. Romulus Oprea sublinia că nu a văzut un soi cu un sistem radicular așa de bine dezvoltat, care, cu toată căldura din acest an, a rămas verde, iar la momentul evenimentului lujerii erau încă verzi iar cartoful se dezvolta. Cu toate acestea, producția estimată într-un lot de sămânță, cu vegetația întreruptă, a fost de 69,8 t/ha. 

„Arizona a devenit soiul cu cele mai bune vânzări către supermarketuri, iar în ceea ce privește succesul său, cele 500 ha cu super-elită Arizona (în condițiile în care un soi cunoscut care are 300 ha de super-elită este considerat de succes), dezvoltate abia în anul trei de la omologarea soiului, spun totul”, remarca Romulus Oprea.

Printre punctele slabe ale soiului Arizona se numără răsărirea neuniformă, fiind sensibil la descolțire (ruperea repetată a colțurilor), dar indiferent cât de greu răsare, recuperează din mers (aici a punctat și Mihai Mucsi, care a cultivat acest soi cu succes, dar când a văzut ce greu răsare, s-a cam speriat. „Este fenomenal cât de bine se comportă și ce tuberculi frumoși face”, preciza fermierul. Aurel Mirică (Lungulețu), Liviu Poparad (Drăguș) și Kubalak Josif (Oradea) au recunoscut că sunt impresionați de acest soi, pe care fiecare dintre ei l-a cultivat și anul trecut. 

Dintre ceilalți concurenți cu șanse la titlul de “erou național” pomenesc soiul Volare (59,6 t/ha, pulpă albă, un cartof de încredere, dar sensibil la erbicidul Sencor). Am remarcat și o linie „triplu opt”, cum i-a spus Romulus Oprea, AR-05-0888 (conform gazdei, soiul semitardiv se va numi probabil Clasico), care a avut o producție în lot de 58,8 t/ha. Oprea a mărturisit că anul trecut i-a fost solicitată toată cantitatea obținută în lotul demo de către un fermier din sud. {i o observație pozitivă: această linie reușește să facă 95% din tuberculi cu un calibru mai mare de 60 mm, iar procentul de substanță uscată este foarte bun, ceea ce este o combinație foarte greu de obținut, aproape spre ideal. 

Vizualizat: 2007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?