Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alexandru Baciu: An BUN pentru PĂIOASE. PREŢUL GRÂULUI este unul SOCIAL!

Publicat: 10 august 2017 - 11:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Alexandru Baciu, fermier, şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi, anul agricol, până la această dată, a fost apreciat drept unul „puţin atipic, dacă o luăm aşa, căldurile peste valorile normale în primăvară, alternanţa frig-cald, frig-cald, toate acestea punând presiune şi stresând plantele de cultură”. Dar, aşa cum a recunoscut producătorul agricol călărăşan, una peste alta, cel puţi la cerealele păioase de toamnă, este un an bun.

În ferma lui Alexandru Baciu, secerişul s-a încheiat la vreme. Grâu a pus puţin (300 de hectare), în schimb a avut 1.200 ha de orz şi 400 de rapiţă. „La orz, ca şi la grâu am obţinut aproximativ cam aceeaşi producţie medie (6.400 kg/ha şi, respectiv, 6.500 kg/ha)”, a precizat fermierul.

Necazul la rapiţă
La rapiţă, cultivatorul a păţit un necaz. Şi îl explică într-un mod cel puţin pitoresc.„Am realizat o producţie mică, în jur de 3.000 kg la hectar! Am dat-o în bară că a fost bolnavă şi am crezut că suntem noi deştepţii pământului şi nu am mai tratat-o!”
Alexandru Baciu a vândut totul, în afară de grâu! „Mai am ceva rapiţă în stoc, puţină, vreo 600 de tone, dar restul am vândut tot că e sărăcie mare că trebuie să dăm bani la... cămătari, adică la bănci. Luăm utilaje agricole! Ne bucurăm ca fraierii: , «mamă ce utilaje!» şi când îţi vine să dai banii înapoi constaţi că tot ce ai muncit trebui să-i dai la leasing!”, ne-a declarat cu o anumită ironie şi un pic de revoltă fermierul.

Boabe de grâu_b

„Preţul grâului, mic, ca pâinea să fie ieftină să nu iasă oamenii în stradă!”
Când am adus în discuţie chestiunea preţurilor, am fost surprins de răspunsul primit, dar mai ales de comentariul specialistului. „Anul agricol este bun. Ca şi preţurile! Noi ne-am învăţat să ne văităm! Astea sunt preţurile peste tot în lume; la cereale sunt mici! Preţul grâului este unul social în toată lumea, este mic ca să fie pâinea ieftină şi să nu iasă oamenii în stradă că nu au ce mânca! Depinde de măiestria şi dibăcia fiecărui fermier să facă producţie! Să roage la Dumnezeu - că cea mai credincioasă breaslă este cea a agriculturilor: «Dă Doamne să plouă!, Dă Doamne să nu bată piatra! Dă Doamne de toate»!”

„Trebuiau bani pentru echipamentele de udare!”
În ferma cultivatorului, dar şi în judeţul Călăraşi, după cum ne-a declarat, culturile de primăvară (floarea-soarelui şi porumbul) se prezentau excepţional. dar trebuie ploaie. „Floarea nu ar mai avea nevoie de apă multă, însă cu porumbul e jale dacă nu plouă la începutul acestei luni (august). Deja au început să se usuce frunzele de jos în sus. Despre irigat, nici vorbă: e muncă în zadar, dai apă într-o parte, iar până revii pe aceeaşi suprafaţă solul este uscat. Şi ar mai fi ceva de spus. S-au dat banii pentru reparaţi staţii, canale, dar nu pentru achiziţionarea de echipamente de irigat! Vine apa pe canal şi sunt producători agricoli care nu au cu ce uda. Cu cana?”, s-a întrebat nemulţumit Alexandru Baciu, liderul Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi.

Vizualizat: 1588 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?