Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ALEX devine istorie!

Publicat: 02 august 2018 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SOIURI NOI de GRÂU la SCDA LOVRIN. Un soi nou de grâu creat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, cu potenţial de producţie de 10 tone pe hectar, ar putea înlocui, în curând, celebrul soi Alex. Pe 30 mai 2018, am fost la Lovrin, la cea de-a treia ediţie a „Zilei Câmpului de Cercetare-Dezvoltare-Diseminare” şi vă spunem ce am aflat.

Peste 200 de fermieri din vestul ţării şi colaboratori au fost prezenţi la eveniment. Pe 15 ha cultivate cu cele două soiuri de grâu create de SDCA Lovrin, Alex şi Ciprian, au fost aplicate tehnologii ale firmelor partenere. Faţă de anul trecut, când au fost doar şapte firme, anul acesta 13 companii şi-au prezentat tehnologiile pentru cultivarea cerealelor păioase: Adama, Arysta, Albit, Agritecno, Bayer, BASF, Chemirol, DuPont, Holland Farming, Innvigo, Monsanto, Netafim şi Timac Agro România.

Cei care au participat la eveniment au putut vedea şi câmpurile pe care se face ameliorare la porumb, laboratorul pentru producerea de sămânţă de cânepă pentru fibră, laboratorul de ameliorare şi producere de sămânţă la plante furajere, unde se realizează cercetări pe Lolium perenne, ghizdei şi trifoi alb.

SCDA Lovrin are în exploatare 2.109 ha de teren declarate la APIA. Cu grâu sunt cultivate 693 ha, din care 600 ha sunt pentru producerea de sămânţă, iar 93 ha sunt loturi demonstrative şi loturi de cercetare pe structura solului, ne-a spus Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Marinel Horablaga_b

Soiuri noi de grâu

„Avem trei linii noi de grâu pe care le avem la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor - n.red.) spre omologare. Una dintre aceste linii de grâu este deja în anul trei de testare şi are un potenţial de producţie de 10 tone pe hectar. Sperăm că anul viitor va fi omologat, iar peste doi ani de zile îl vom putea distribui pe piaţa românească de sămânţă. A obţinut deja 9.300 de kilograme pe hectar în judeţul Vaslui. Este un viitor soi valoros. În momentul în care va fi omologată această linie, soiul Alex va fi probabil scos din producţie, va fi menţinut doar în laborator şi ca resursă de germoplasmă. Celelalte două linii de grâu, un soi aristat şi unul nearistat, sunt doar în anul doi de testare. Ne dorim ca cel puţin la 4 - 5 ani să ieşim cu soiuri noi şi să le înlocuim pe cele existente”, ne-a dezvăluit directorul SCDA Lovrin.

În prezent, SDCA Lovrin oferă spre vânzare seminţe din două soiuri de grâu, Alex şi Ciprian, un soi de ovăz de toamnă - Sorin şi unul de ovăz de primăvară - Lovrin 1, doi hibrizi de porumb - Andreea şi Lovrin 400. Din această toamnă vor avea şi un soi de cânepă pentru fibră - Silvana. Mai au spre vânzare un soi de orz - Artemis, creat de INCDA Fundulea şi multiplicat la Lovrin, un soi de lucernă - Teodora, tot de la Fundulea, un soi de Festuca şi un soi de Dactylis, create de ICD Pajişti Braşov. Tot din acest an, portofoliul comercial al Staţiunii de la Lovrin se va îmbogăţi cu un soi nou de Lolium perenne - Timiş 81, un soi creat de SCDA Lovrin, ameliorat de profesorul Nicolae Dragomir.

Valeriu Tabara_b

V. Tabără: 75% din suprafaţa cu grâu din România este cu soiuri româneşti!

„75% din suprafaţa cultivată cu grâu în România este cu soiuri româneşti şi rezultatele sunt spectaculoase. (...) Pot să garantez că ceea ce oferă cercetarea românească oferă cu garanţie pentru fermier. Sunt niveluri de producţie constante, sunt producţii de excelentă calitate, plus că unele rezultate vin din cercetări care depăşesc 60 - 70 de ani”, afirmă Valeriu Tabără, invitat la evenimentul de la Lovrin în calitate de preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Şişeşti” (ASAS). Acesta este însă foarte legat de Staţiunea de la Lovrin, unde a condus ani de zile laboratorul de cercetare pentru cânepă pentru fibră.

"Noi ne oprim doar la problema soiurilor, dar cercetarea românească ar trebui să se concentreze şi pe adaptarea la schimbările climatice şi pe noutăţile tehnice care apar în agricultură", mai spune Tabără.

Din păcate, „staţiunile şi cercetarea agricolă românească continuă să fie la un nivel de plutire, cu câteva excepţii. (...) Din peste două mii de cercetători, România mai are doar în jur de 340 de cercetători în domeniul agricol la această dată, dar foarte grav este că majoritatea sunt în vârstă. Este un memorandum depus la Guvern pentru a putea angaja 500 de cercetători tineri. Formarea unui cercetător durează 10-15 ani, dar dacă nu se va crea un sistem de salarizare atractiv, va fi foarte greu să aduci tinerii”, a adăugat preşedintele ASAS.

Staţiunea Lovrin va deveni institut de cercetare

SCDA Lovrin are în prezent 88 de angajaţi, din care 18 sunt cercetători. Staţiunea se pregăteşte să devină institut de cercetare. Modificarea va fi făcută prin lege. „Este important şi pe plan naţional, dar şi pentru ceea ce înseamnă competiţia europeană. Demersurile în acest sens au fost deja începute, fără să facem prea mult zgomot. Când încheiem cu toate hotărârile de Guvern (54 de HG prin care sunt şterse datoriile către stat ale unităţilor de cercetare agricolă - n.red.), cu siguranţă vom modifica şi Legea 45/2009 (de funcţionare a ASAS - n.red.), ne-a dezvăluit Valeriu Tabără.

 

CORTEVA_b
CORTEVA: ERBICIDE NOI PENTRU CEREALE PĂIOASE

Corteva Agriscience, compania ce reuneşte, din acest an, activităţile DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer şi Dow AgroSciences, introduce pe piaţa din România două noi erbicide pentru cereale păioase.

În platforma cu grâu de la Lovrin, Corteva s-a prezentat cu două erbicide - Floramix şi Pixxaro, şi cu un fungicid - Evolus, cu trei substanţe active, pe care fermierii români îl cunosc deja. Noutatea este erbicidul Pixxaro, cu o substanţă activă nouă, arylex, plus fluroxipir, un erbicid pentru a controla buruieni dicotile şi care va ajuta fermierii să gestioneze mult mai bine partea de rezistenţă a buruienilor. Va fi comercializat de anul acesta. Tot ca noutate, vom avea din această toamnă un nou erbicid pentru cereale păioase, Bizon, cu aplicare în toamnă, perioada pe care nu o puteam acoperi până în acest moment”, ne-a spus Ciprian Păcuraru, director tehnic Corteva.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 1929 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?