Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alegerea hibrizilor de rapiţă

Publicat: 21 octombrie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

pentru asigurarea unui randament ridicat la recoltă

Click pe poza pentru galerie!

O cultură cu rentabilitate ridicată şi uşor vandabilă, rapiţa câştigă din ce în ce mai mult teren între speciile cultivate în România. În acelaşi timp, se înregistrează o tendinţă de creştere a performanţei tehnologice la nivelul fermei, prin utilizarea de material genetic de calitate şi a unor tehnologii din ce în ce mai bune.

În fiecare etapă, respectiv: pregătirea patului germinativ, alegerea materialului semincer, pregătirea culturii pentru iarnă, fertilizarea şi protecţia plantei, recoltarea, fermierul este în poziţia de a decide între diverse opţiuni ce pot sau nu să conducă la diminuarea riscului şi asigurarea într-o măsură mai mică sau mai mare a unui randament cât mai ridicat la recoltă.

 

Hibrizii Ogura

În ceea ce priveşte materialul semincer există o serie de criterii care pot conduce la o decizie cu impact în diminuarea riscului culturii. Alegerea cultivării unui hibrid, în sine, diminuează o serie de riscuri, hibrizii fiind mai bine pregătiţi pentru condiţii de mediu dificile.

Alegerea unui hibrid Ogura aduce o nouă diminuare a riscului, întrucât această tehnologie de hibridare a fost special creată pentru obţinerea unor hibrizi toleranţi la climatul temperat-continental, pentru zone în care rapiţa nu reprezenta o cultură tradiţională.

În genere, hibrizii Ogura dezvoltă un sistem radicular mai complex şi mai viguros încă din toamnă, cu efecte benefice în capacitatea plantei de a supravieţui iernilor geroase şi perioadelor secetoase. Această calitate, alături de potenţialul ridicat de ramificare al hibrizilor Ogura, poate fi fructificată prin asigurarea unui spaţiu nutriţional şi de ramificare pentru fiecare plantă.

În consecinţă, densitatea ideală la semănat este de 45-55 de plante, iar la ieşirea din iarnă 30-35 de plante la metrul pătrat. Obţinerea acestor densităţi conduce şi la un cost redus al seminţei la hectar, bineînţeles în condiţiile existenţei tehnologiei mecanice sau a unei mase hectolitrice ridicate a seminţei.

Alegerea unor hibrizi Ogura ce s-au dovedit constanţi în performanţe pe parcursul a mai mult de doi ani de cultură, în funcţie de regiunea de cultură, poate conduce la o nouă diminuare a riscului. În condiţiile unor ani cu evoluţii climatice surprinzătoare şi extreme, unii hibrizi pot avea rezultate foarte bune într-un an şi mult mai slabe în alt an. Este de preferat alegerea hibrizilor care, indiferent de condiţiile climatice, au reuşit să dea randamente peste media hibrizilor cultivaţi sau testaţi.


Structura de cultură

Un alt criteriu care poate conduce la diminuarea riscului este alegerea unei structuri de hibrizi în cultură, compusă din doi-patru hibrizi ce răspund foarte bine la două-trei riscuri diferite: înclinare şi frângere, boli, scuturare, ger, secetă etc.

Prin prisma condiţiilor dificile la înflorire şi recoltare ce s-au înregistrat în ultimii ani, cultivarea unei structuri de hibrizi cu maturitate diferită la înflorire şi la recoltare vine cu două avantaje: diminuarea riscului de infertilitate a florilor, ca urmare a temperaturilor sau a diferenţelor de temperatură şi eşalonarea recoltării, astfel încât aceasta să se realizeze cât mai aproape de perioada optimă, pe întreaga suprafaţă cultivată cu rapiţă.

 

HIBRIZII DE RAPIŢĂ DSV

Hibrizii Ogura au fost motorul dezvoltării fulminante pe care Deutsche Saatveredelung AG a înregistrat-o în ultimii cinci ani, în ţările europene. De ani buni, Exocet este cel mai vândut hibrid în Franţa şi Ungaria. Flash este hibridul lider în Marea Britanie, după ce în 2008 şi-a înzecit vânzările, ca urmare a rezultatelor şi comportamentului în cultură.

Pentru a controla calitatea seminţelor livrate fermierilor, hibrizii de rapiţă DSV sunt procesaţi, trataţi şi ambalaţi exclusiv în capacităţile de producţie din Lippstadt, Germania.

Pentru România, selectarea hibrizilor s-a realizat în urma unor teste extensive, începute încă în 2006 şi pe baza rezultatelor obţinute în condiţii de cultură începând cu ferme pilot. Din 2008, testarea se face în mod extensiv, pe întreg teritoriul ţării.

În 2010, Biocrop - partenerul exclusiv al DSV AG în România, pune la dispoziţia fermierilor români un portofoliu extins, pentru fiecare zonă de cultură, compus din hibrizi Ogura care, în ultimii patru ani, au adus în mod constant randamente peste media hibrizilor. Această gamă răspunde unor probleme diferite pe care fermieri români le-au ridicat de-a lungul timpului, prin hibrizi ce se remarcă prin calităţi deosebite, în ceea ce priveşte:

• Randament de producţie constant în toate zonele de cultură: Exocet, Dynastie
• Toleranţă la ger: Hornet, Sitro
• Toleranţă la secetă: Rally, Limone, Monalisa
• Toleranţă la boli: Exocet, Limone
• Sensibilitate scăzută la înclinare şi frângere: Flash, Safran

Această gamă acoperă grupe de maturitate diferite: timpurii-semitimpurii (Dynastie, Limone, Safran, Sitro); intemediari (Rally, Hornet); semitardiv-tardiv (Exocet, Flash, Monalisa).

Pe baza constanţei în spor de producţie, pe diferite zone de cultură, în cultura mare, în teste ISTIS şi private, s-au detaşat diferiţi hibrizi: în interiorul arcului Carpatic (Flash şi Sitro); Moldova (Hornet şi Safran); Muntenia (Rally, Limone, Monalisa).

Hibrizi ce au dovedit un randament ridicat la recoltă, în toate zonele de cultivare: Exocet şi Dynastie.
Aceşti hibrizi sunt disponibili pe întreg teritoriu, exclusiv prin intermediu reţelei de distribuţie formată din parteneri profesionişti, interesaţi de promovarea produselor de calitate către fermieri: Naturevo, Cargill, Agrichim Feteşti, Medicago, Agroexpert Cluj, Agroservice Călăraşi, SaraTom, Fertiagro, Agral Star, Marsat, Agrofarm Botoşani, MW Chim Adamclisi, Lavora, Romvelia, Agropest Seed.

Vizualizat: 739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?