Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alegerea hibrizilor de porumb

Publicat: 24 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reușita culturilor de primăvară este asigurată în bună măsură de hibrizii cultivați. Genetica aleasă reprezintă un procent important în ponderea producțiilor viitoare. 

Click pe poza pentru galerie!

La stabilirea structurii de hibrizi în fermă trebuie să țineți cont de câțiva factori care să se plieze pe nevoile fermei. Iată-i pe cei mai importanți dintre aceștia. 

 

Criterii de stabilire a structurii de hibrizi în fermă

Perioada de vegetație este un factor foarte important în alegerea hibrizilor, pentru a asigura ajungerea la maturitate în perioada anticipată și un recoltat la o umiditate convenabilă. În plus, schimbările climatice au determinat, în ultima perioadă, reducerea maturității hibrizilor cultivați din cauza primăverilor mult mai reci care forțează un semănat mai tardiv. Cunoașterea maturității hibridului vă poate ajuta să faceți o zonare corectă, dată de cerințele termice ale fiecărui hibrid. Compania KWS a pregătit o paletă largă de hibrizi cu grupe de maturitate între 260 și 560 FAO, care să acopere aceste cerințe. 

Capacitatea de producție se referă la cantitatea de recoltă oferită de un hibrid, în condiții optime din punct de vedere pedoclimatic și tehnologic, pe unitatea de suprafață la umiditatea STAS. Această caracteristică a hibridului de porumb este condiționată de mai mulți factori. Cel mai important dintre ei este productivitatea ca determinare genetică, exprimată prin numărul de rânduri de boabe pe știulete, numărul de boabe pe rând, capacitatea știuleților de a avea o creștere flexibilă, masa hectolitrică, MMB etc. 

Pentru ca fermierii să poată obține producții la nivelul așteptărilor, KWS Semințe își diversifică portofoliul de produse în fiecare an. În acest an lansăm hibridul KWS 2370 de grupă FAO 290, care are o capacitate de producție foarte mare, exprimată prin posibilitatea de a emite 16-18 rânduri de boabe pe știulete (lucru destul de rar întâlnit la această grupă de maturitate), în același timp are și o creștere flexibilă a știuletelui, reglându-și astfel numărul de boabe pe rând în funcție de condițiile pedoclimatice și de nivelul tehnologiei de cultivare.

Adaptabilitatea reprezintă capacitatea hibridului de a performa în condiții pedoclimatice și tehnologice specifice unui anumit areal și unei culturi agronomice. Alegerea hibridului astfel încât acesta să evite influența factorilor limitativi, care pot afecta producția în anumite zone sau microzone și în anumite condiții de tehnologie aplicată, este foarte importantă pentru predictibilitatea profitabilității. Un hibrid cu o bună adaptabilitate poate fi cel care dovedește producții cu variabilitate limitată în diverse condiții pedoclimatice și tehnologice. Acestea pot fi foarte diferite de la an la an sau de la fermă la fermă, cunoscut fiind faptul că e foarte greu să asiguri condiții tehnologice "bune" atâta timp cât intervenția tehnologică pentru a limita efectele manifestărilor climatice este extrem de limitată și ține nu doar de priceperea fermierului, ci mai ales de dotarea tehnică a fermei. De aceea este de preferat alegerea hibrizilor ameliorați în zona climatică de cultivare (dacă nu este posibil în România, măcar în zona temperată a continentului), hibrizi care au în codul lor genetic toleranță la manifestările climatice specifice acestei zone. „Superstarurile” de pe "meleaguri exotice", testate insuficient în condițiile din România, pot excela în ani climatici favorabili, dar vor dezamăgi în anii normali. 

Atenție și la pretabilitatea hibridului la epoca de semănat, toleranța lui la frigul sau la amplitudinea diferențelor termice specifice primei părți a primăverii.

Rotația culturilor (asolamentul) poate influența alegerea maturității hibrizilor, în funcție de cultura postmergătoare. Astfel, acolo unde după porumb există intenția de a semăna cereale păioase de toamnă, sau, de ce nu, rapiță de toamnă, se vor utiliza hibrizi mai timpurii, cu grupe FAO mai mici, pentru a elibera terenul în timp util. De asemenea, la aceeași maturitate sunt de preferat hibrizii cu viteza de pierdere a apei din bob (drydown) mai mare.

Eșalonarea recoltării și metoda de recoltare și de păstrare a producției se face prin alegerea a doi sau mai mulți hibrizi cu maturități diferite, dar și prin respectarea ordinii de semănat începând cu cel mai timpuriu. Fermele mari sunt condiționate de termene de livrare a producției și aleg maturitățile în funcție de acest parametru sau pot păstra sau chiar usca producția și atunci gama de hibrizi din fermele lor este diferită. Trebuie totuși tinuț cont de faptul că posibilitatea de irigare a culturii și de uscare a producției nu e suficientă pentru a cultiva hibrizi extratardivi, deoarece caracteristici precum toleranța la arșiță sau adaptabiliatea hibridului putând limita drastic performanța productivă. Fermele mici și foarte mici, la care se poate recolta și păstra producția în știuleți, folosesc maturități superioare celei normal zonate.

Utilizarea producției este ultimul, dar nu cel din urmă, criteriu. Utilizări precum cele pentru morărit sunt acoperite de către KWS Semințe cu hibrizi precum Losc și Severo, care au calități speciale pentru această utilizare. De asemenea, în cazul porumbului pentru siloz noi suntem lideri de piață pe acest segment și putem asigura fermierilor hibrizi din mai multe maturități și de diverse calități. La fel de bine producem și hibrizi cu conținut ridicat de caroten și de proteină, pentru utilizare în hrana păsărilor și a animalelor. 

De aceea, indiferent de utilizarea finală a producției, de zona pedoclimatică în care este situată fermă, de nivelul tehnologiei de cultivare asumat de fermier, alegerea hibridului trebuie făcută după consultarea unuia dintre specialiștii noștri, care poate să armonizeze toate aceste condiționalități cu comportamentul unuia sau altuia dintre hibrizii din portofoliul nostru, astfel încât succesul să fie garantat în foarte mare măsură.

 

Mircea VIOREL 

Expert tehnic clienți cheie - KWS Semințe România


 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?