Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AISR: În spatele fiecărei plante există o sămânță

Publicat: 20 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fără grija pentru tehnologii, mașini și utilaje sau pentru produsele de protecția plantelor, agricultura ar fi foarte dificilă, dar fără semințe ar fi imposibilă! În spatele peisajelor minunate, în spatele fiecărei plante există o sămânță. Acesta este mesajul principal al Alianței Industriei Semințelor din România, membru activ al ESA (European Seed Association).

Click pe poza pentru galerie!

La un an de la lansarea Campaniei Naționale inițiate de AISR privind utilizarea semințelor certificate, revista Ferma vine cu detalii despre impactul acestui proiect în România.

În contextul în care mecanizarea își atinge limitele sale, iar alte inputuri, ca fertilizanții sau produsele de protecție a plantelor, sunt din ce în ce mai restricționate, inovarea trebuie să fie elementul central al lanțului alimentar.

 

Imaginea industriei de semințe în România

Sectorul semințelor investește peste 20% din buget în cercetare-dezvoltare pentru a susține securitatea alimentară mondială. Alegerea semințelor de calitate stă la îndemâna fermierului, iar în viitor fermele vor trebui să fie sustenabile și să dea diverse utilizări plantelor într-o economie bio, modernă, care acționează în direcția dezvoltării zonelor rurale ale Europei.

Pentru toate aceste motive, industria de semințe trebuie să fie recunoscută ca sector cheie, ca partener în conceperea politicilor de stat și trebuie susținut ca să răspunsă la provocările viitorului.

În cadrul AISR s-a discutat mult despre importanța sectorului de ameliorare a plantelor în ceea ce privește productivitatea, biodiversitatea, sănătatea și calitatea agriculturii, horticulturii, producția hranei și alimentelor și mediul înconjurător, dar mai ales despre utilizarea semințelor certificate de către fermieri. Percepția globală a sectorului semințelor este adesea departe și uneori foarte diferită de aceste concluzii. Tocmai de aceea promovarea în întreaga țară a necesității utilizării semințelor certificate a avut un impact favorabil printre fermieri.

Imaginea industriei semințelor este mai degrabă negativă, probabil din cauza înțelegerii slabe a rolului sectorului în direcția provocărilor mondiale și europene în domeniul securității alimentare. Încă de la înființare ideea asociației a fost de a pune cercetarea și dezvoltarea pe un loc important și conceperea unei strategii noi de comunicare.

 

Tehnicile de comunicare ale AISR

Un grup de lucru compus din reprezentanți ai companiilor de semințe a stabilit mesajele cheie pentru comunicarea despre "semințele certificate" vs. "semințele necertificate", fiind elaborate și transmise în teritoriu peste 26.000 flyere și 12.500 postere. Câteva sute de fermieri au contactat ulterior asociația pentru a cere detalii despre semințele certificate, dar și despre cele contrafăcute. Pe plan național, conform rapoartelor Kleffmann, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 15% de utilizare a semințelor necertificate în ultimul an. 

Asociația dorește în continuare să aibă un dialog cu factorii de decizie în domeniul reglementărilor europene, cu experții media și, nu în ultimul rând, cu publicul larg, cu consumatorul interesat.

Participarea AISR la Zilele Câmpului organizate de diverse asociații de profil sau la alte evenimente specializate arată tocmai implicarea asociației. Grupul de comunicare al AISR prezintă constant și poate informa diferite grupuri țintă, care nu au pregătirea tehnică și cunoștințe despre sector, asupra acțiunilor sale. Colaborarea cu presa specializată la evenimentele asociației este permanentă.

Prin toate mijloacele de comunicare moderne, asociația dorește să prezinte viitorul sectorului, fie în cadrul evenimentelor sale proprii sau, așa cum a procedat în anul 2015, la manifestările altor asociații agricole, acțiuni care ne apropie mai mult de necesitățile fermierilor.

Pe site-ul AISR, publicul larg poate regăsi toate informațiile de specialitate legate de asociație. 

Un alt tip de comunicare al AISR este organizarea sau participarea la mese rotunde, târguri, expoziții, workshop-uri, unde se popularizează imaginea asociației prin pliante, broșuri, bannere, roll-up-uri, materiale promoționale personalizate.

Nu în ultimul rând, amintim discuțiile directe cu fermierii, prin care încercăm să le explicăm în fapt importanța utilizării semințelor certificate. 

AISR are un grup de lucru specializat pe domeniul de comunicare care se întâlnește cu membrii asociației frecvent și care generează Planurile de acțiuni ale asociației în această direcție.

 

Relația cu forurile decizionale

Asociația este în contact permanent cu factorii de decizie, cu Ministerul Agriculturii și cu alte instituții din domeniul agricol. Membri ai Parlamentului și reprezentanții României în Parlamentul European și ai Comisiei de Agricultură au devenit familiari cu sectorul și recunosc pe zi ce trece importanța ameliorării plantelor, a industriei de semințe și înțeleg beneficiile aduse de acest sector în viața noastră de zi cu zi. Deciziile legislative trebuie luate pe baze științifice. "Avem nevoie de o cercetare și ameliorare a plantelor europeană puternică și competitivă. Devin cu adevărat tristă și dezamăgită când văd cum afacere după afacere în sectorul ameliorării plantelor își mută cercetările lor despre tehnicile viitoare ale ameliorării plantelor în alte părți ale lumii. Aceasta face cu adevărat dificil ca Europa să fie competitivă la nivel global și să mențină diversitatea genetică a culturilor europene", declara Marit Paulsen, membră a Parlamentului European. 

Mai mult, comisarul pe Agricultură, Phil Hogan, consideră că: "Ameliorarea plantelor face parte din activitățile fundamentale care asigură securitatea alimentară. Este necesar să subliniem importanța cercetării și inovării în domeniul agriculturii".

AISR va continua să lucreze și să facă lobby pentru acest sector și sperăm să obțină mult mai mult sprijin în viitor și să aibă mult mai mulți factori de decizie de partea lui. 

 

Antonia IVAȘCU,

directorul executiv al AISR

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 704 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?