Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AISR atenţionează fermierii - seminţele contrafăcute compromit recoltele

Publicat: 30 iulie 2018 - 14:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a tras un semnal de alarmă asupra apariţiei pe piaţă a seminţelor contrafăcute încă din anul 2014. "În sectorul agroalimentar este o cultură a legalităţii ce începe de la sămânţă - prima verigă esenţială în lanţul nostru alimentar. O ţară ca România, cu o agricultură mereu în dezvoltare, nu poate şi nu trebuie să tolereze această situaţie în care apar seminţe contrafăcute tot mai des pe piaţă ", avertizează Antonia Ivaşcu, directorul executiv al AISR.

Pentru a face cunoscute fermierilor diferitele aspecte ale contrafacerii seminţelor certificate, AISR a organizat „Ziua Seminţelor Certificate”, care a avut loc la Centrul de Testare a Soiurilor Negreşti, judeţul Vaslui, în 2016, şi la Braila şi Craiova, în 2017, în colaborare cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) şi Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Brăila şi Dolj.
Au avut loc discuţii cu fermierii, distrubuitorii şi companiile membre AISR asupra etapelor şi formelor legale de certificare a seminţelor, asupra elementelor de siguranţă a ambalajelor seminţelor , experţii de la LCCMSMS şi ITCSMS răspunzând totodată întrebărilor adresate de fermieri în privinţa certificării calităţii seminţelor. „Sectorul de seminţe a devenit în ultimii ani victima contrafacerii. Conform datelor statistice, suprafeţele cultivate cu seminţe contrafăcute sau din hambar depăşesc 35%.

logo AISR_b

Program de monitorizare a pieţei seminţelor
Începând cu toamna anului 2017, AISR desfăşoară un program de monitorizare a pieţei seminţelor din România, care are la baza mai multe elemente:
- canalele netradiţionale de punere în circulaţie (comercializare/schimb/compensare) a produselor specifice;
- evidenţierea preţurilor subevaluate în comparaţie cu preţul de vânzare „oficial”;
- particularităţile grafice ale ambalajului original, aşa cum acestea sunt specificate de către titularul de marcă în România;
- compararea formei ambalajului/recipientului original aprobat pentru România al fiecărui producător pentru produsele acestuia;
- evidenţierea produselor ale căror etichete sunt în altă limbă decât română;
- identificarea, acolo unde este cazul, a comercianţilor neautorizaţi pentru punerea în vânzare de produse specifice;
- identificarea rutelor de intrare în ţară, acolo unde este cazul, a produselor specifice.
Activitatea de monitorizare are în vedere faptul că piaţa de seminţe este o piaţă de nişă cu valoare adăugată mare şi de interes economic.

Statistici alarmante în primele 6 luni de monitorizare
Unul dintre obiectivele AISR este cel de a informa fermierii despre aplicarea corectă a prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, la toate seminţele comercializate pe teritoriul României, pentru a asigura fermierilor o calitate bună conform standardelor europene a seminţelor.
Conform datelor rezultate din monitorizarea pieţei, în primele şase luni se observă o creştere a cazurilor de contrafacere în perioada anterioară semănatului la toate speciile (cu procente mari la porumb, floarea-soarelui şi lucernă), cu preponderenţă în judeţele Botoşani, Sălaj, Neamţ, Sibiu, Gorj şi Dolj.
“Din analiza efectuată rezultă faptul că în viitor este foarte important ca asociaţiile de profil să fie unite şi să informeze fermierii asupra riscurilor la care se expun prin cultivarea acestor tipuri de seminţe. Trebuie să ne gândim la importanţa calităţii recoltelor noastre, la originea produselor, să consolidăm ideea de sămânţă certificată şi beneficiile cultivării acestora” susţine directorul executiv al AISR.

Comunicat de presă AISR


GRUPĂRI INFRAŢIONALE ORGANIZATE
Contrafacerea de seminţe este în fapt o concurenţă neloaială din cauza preţului mult mai mic, precum şi un risc la care fermierii se expun. “Grupări infracţionale care au ca obiect de activitate furtul, producerea ilegală şi contrafacerea seminţelor în zonele cu activitate agricolă puternică au apărut tot mai des. Au fost găsite pe piaţă seminţe/saci care nu sunt originali, deci nu provin de la producător. Agricultorii trebuie să aibă în vedere faptul că prin utilizarea seminţelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, dar există şi un posibil efect negativ asupra consumatorului.
Unul dintre fenomenele cu impact asupra industriei de seminţe este comercializarea seminţelor de bază necertificate în ţara noastră. Din păcate, nu este uşor de a da o dimensiune fenomenului, dar noi cunoaştem faptul că în unele zone procentul este cu adevărat semnificativ şi mă refer în special la Moldova, unde în fermele de mici dimensiuni încă sunt cultivate astfel de seminţe. De exemplu pentru grâu, o cultură importantă în România, estimăm că acest comerţ cu seminţe de bază necertificate poate atinge chiar 20-40%”, afirmă Antonia Ivaşcu.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 69 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?