Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AIPROM: 2020 este anul sănătăţii plantelor

Publicat: 13 ianuarie 2020 - 15:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La nivel internaţional, anul 2020 este dedicat sănătăţii plantelor. Organizaţia pentru alimentaţie şi agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a declarat acest an, Anul Internaţional al sănătăţii plantelor, acţiune ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare a producătorilor şi consumatorilor cu privire la modul în care asigurarea sănătăţii plantelor prin folosirea produselor de protecţie puse la dispoziţie de industrie poate ajuta la scăderea gradului de înfometare al populaţiei, la reducerea sărăciei, la protejarea mediului înconjurător şi la stimularea dezvoltării economice.

Pentru Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) anul 2020 este dedicat sănătăţii plantelor şi evenimentele organizate în acest an se vor desfăşura sub sloganul ”2020 – anul internaţional al sănătăţii plantelor” şi vor avea ca principal obiectiv creşterea gradului de conştientizare a rolului pe care industria de protecţia plantelor îl are în asigurarea sănătăţii plantelor, precum şi contribuţia industriei la furnizarea necesarului de hrană în continuă creştere a populaţiei. Astfel, politicile şi acţiunile de promovare a sănătăţii plantelor sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

2020---Anul-SANATATII-PLant_b

Plantele de cultură reprezintă 80% din cantitatea de alimente pe care le consumăm şi împreună furnizează 98% din oxigenul pe care îl respirăm. Odată cu evoluţia cercetărilor în domeniul cultivării plantelor au apărut boli şi dăunători ce pun în pericol obţinerea unor producţii stabile.
În fiecare an, până la 40% din culturile globale se pierd din cauza dăunătorilor şi bolilor plantelor, iar pierderile anuale în comerţul agricol mondial sunt de peste 220 de miliarde de dolari. Tot aici pot fi însumate şi milioane de oameni care nu au ce mânca, dar şi afectarea gravă a veniturilor comunităţilor rurale sărace, unde singura sursă de venit este reprezentată de activitatea agricolă desfăşurată.
Schimbările climatice şi activităţile umane intense modifică ecosistemele, reduc biodiversitatea şi creează condiţii în care dăunătorii pot prospera. În acelaşi timp, călătoriile şi comerţul internaţional s-au triplat în volum în ultimul deceniu şi pot răspândi rapid dăunători şi boli în întreaga lume provocând mari pagube plantelor native şi mediului.

SCAPA de ambalaje - GRATUIT
În acelaşi timp, AIPROM se implică activ în protejarea mediul şi a producătorilor agricoli. Acţiunile de protejare a mediului se concentrează în jurul proiectului SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide ce presupune colectare, transport şi valorificarea deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul "SCAPA de ambalaje!".

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului. Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor ridicate din cele 70 de Centre de Colectare distribuite în toate judeţele.
Orice fermier sau distribuitor care utilizează sau comercializează produse de protecţia plantelor ale membrilor SCAPA poate preda gratuit cantitatea de ambalaje pe care o deţine, respectând Condiţiile de Preluare la cele 70 de Centre de Colectare SCAPA în timpul campaniilor de colectare. Cele 2 campanii de colectare anuale se desfăşoară în perioadele mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie.

SCUT - toleranţă zero faţă de produsele contrafăcute

Pentru asigurarea sănătăţii plantelor se recomandă utilizarea de produse sigure, ce provin de la producători autorizaţi. AIPROM se implică activ în combaterea utilizării de produse contrafăcute de protecţia plantelor prin proiectul SCUT susţinut la nivel european de Asociaţia Europeană de Protecţie a Culturilor (ECPA). Proiectul se adresează distribuitorilor şi utilizatorilor de produse de protecţia plantelor în special, dar şi autorităţilor şi publicului larg. Este important ca toţi actorii implicaţi în acest proces – producători, formulatori, reambalatori, distribuitori, fermieri, autorităţi competente - să manifeste toleranţă zero faţă de produsele contrafăcute de protecţia plantelor.

SUI - Poartă echipament de protecţie în timpul aplicării tratamentelor

Protejarea fermierilor la aplicarea tratamentelor de protecţia plantelor este la fel de importantă precum este protejarea mediului. SUI – Utilizarea în Siguranţă a Produselor de Protecţia Plantelor reprezintă proiectul prin care asociaţia AIPROM îşi propune să aibă grijă de sănătatea producătorilor agricoli prin îmbunătăţirea cunoaşterii principiilor corecte de folosire a produselor de protecţia plantelor, a utilizării echipamentelor de protecţie certificate, a respectării regulilor de transport, depozitare şi aplicare. Echipamentul minim recomandat în timpul aplicării produselor de protecţia plantelor trebuie să cuprindă: combinezon, mănuşi, cizme, pălărie/şapcă, mască şi ochelari de protecţie. AIPROM lucrează cu furnizori acreditaţi de echipament de protecţie şi vă ajută să intraţi în contact cu aceştia.

TOPPS – prevenirea poluării surselor de apă
Asociaţia Europeană de Protectie a Culturilor (ECPA) împreună cu AIPROM îşi propune să protejeze mediul dar şi sursele de apă de contaminarea cu produse de protecţia plantelor atât din surse punctuale (surse existente în cadrul fermei), cât şi difuze (deviere, scurgere, drenaj). În acest sens a fost creat şi implementat proiectul TOPPS (Pregătirea Operatorilor pentru prevenirea Poluării de la Sursele Punctuale) în colaborare cu Universitatea de Știinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
TOPPS identifică şi defineşte cele mai bune practici, pe care ulterior le promovează prin recomandări, instruire şi demonstraţii în toată Europa.

Despre AIPROM
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă companiile care dezvoltă, formulează şi reambalează produse pentru protecţia plantelor. AIPROM reprezintă peste 85% din piaţa de produse de protecţia plantelor din România. Totodată, AIPROM este membru al Asociaţiei Europene de Protecţie a Culturilor - ECPA. Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) are ca scop promovarea utilizării responsabile a produselor pentru protecţia plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sănătos, satisfăcând, totodată, cererea pentru produsele agricole.

Vizualizat: 1031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?