Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agronomul Liviu Papuc își urmează destinul

Publicat: 01 septembrie 2015 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-una din documentările mele, am întâlnit un tânăr fermier tecucean decis să-și urmeze destinul, călăuzit de acea chemare tainică a profesiei, împlinind un vis al tatălui său, Nicolae Papuc, un cunoscut și respectat agronom, din păcate, acum plecat dintre noi.

Click pe poza pentru galerie!

Inginerul Liviu Papuc a împlinit 40 de ani și are de dus mai departe dorința tatălui său de a sluji agronomia, o nobilă știință născută încă din zorii umanității. În urmă cu opt ani, un destin tragic a curmat o viață de om. Inginerul Nicolae Papuc, liderul OUAI Nicorești și președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, se întorcea de la o întâlnire cu ministrul Agriculturii ce avusese loc în Balș, jud. Olt, în urma căreia obținuse bani pentru subvenționarea curentului electric și pentru reabilitarea sistemului de irigații de la Nicorești. Pe drum, însă, inima lui a încetat să mai pompeze... 

 

Roșiile i-au schimbat destinul

„Tata și-a dorit enorm de mult să devin agronom, a ținut să-i urmez în profesie, el iubindu-și până la sacrificiu meseria de agricultor. Am urmat Liceul Agricol și Facultatea de Agronomie. Am lucrat o vreme în agricultură, cam doi ani, dar o întâmplare nefericită mi-a schimbat cursul vieții”, își amintește inginerul Liviu Papuc.

În 2004, cultiva în câmp 15 hectare cu tomate pentru fabrica din Buzău. Recoltă bună, o medie de 70 t/ha. Avea pregătite 50 t pentru livrare. „Cumpărătorul mi-a oferit pe o ladă de roșii un preț extraordinar de mic, de nu-mi acoperea nici măcar valoarea ambalajului. Atunci am pus muncitorii de au răsturnat toată recolta, am pornit tractorul și am intrat cu discul în cultură. Din momentul acela, mi-am zis că nu mai fac în viața mea agricultură! M-am implicat în alte business-uri din care am câștigat bani frumoși”, susține fermierul.

După câțiva ani, oamenii care au lucrat cu tatăl lui l-au rugat să vină și să preia afacerea din agricultură. N-a putut să-i refuze. A preluat o parte din terenul exploatației de care se ocupase unchiul său, Petrică, după moartea tatălui. 

 

Grâul nu i-a adus câștigul așteptat

Ferma inginerului Papuc este întinsă pe aproape 300 de hectare cultivate cu grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. Cea mai mare suprafață, de 110 ha, este ocupată cu porumb. În acest sezon de producție agricolă s-a lucrat în condiții departe de cele normale, lipsa apei fiind cea mai mare problemă, îndeosebi la înființarea culturilor de toamnă. „Nu am putut semăna așa cum ar fi trebuit; au fost condiții extrem de grele, nu a plouat vreo două luni de zile. Grâul pe 44 ha a avut o răsărire foarte proastă, nu a înfrățit la timp. La recoltat am obținut cam 3,5 t/la ha, dar la prețul de 60 de bani/kg, nu este prea rentabil, ar fi trebuit cel puțin 0,70 lei/kg. Deși rapița (48 ha, cu genetică Monsanto) am înființat-o cel mai bine, startul germinativ a fost eșuat, o ploaie ar fi fost extraordinară”, a explicat Liviu Papuc. 

Fermierul consideră că nu este chiar profitabilă cultura de grâu, o face doar pentru nevoile arendei și pentru asolament; susține că un cultivator care obține o medie de 3 t/ha lucrează contraproductiv; potențialul grâului e de peste 7 t/ha și trebuie pus în valoare. 

 

Porumbul - eterna satisfacție!

2015 este un an agricol incert. E nevoie de apă, mai ales pentru culturile prășitoare. A plouat în partea a doua a lunii iunie și plantele s-au mai înviorat nițel. „Anul acesta am mărit suprafețele de porumb și de floarea-soarelui, deoarece nu am reușit să înființăm culturile de toamnă. Eterna poveste, seceta! Porumbul, după părerea mea, este cea mai profitabilă cultură”, precizează cultivatorul.

Agronomului Liviu Papuc, porumbul i-a adus destule satisfacții, i-a răsplătit efortul. În anul 2012, pe o secetă cumplită, cu hibridul DK 4590 de la Monsanto a obținut 4,5 t/ha, în timp ce vecinii săi au făcut doar câteva sute de kilograme; unii nici nu au mai pornit combinele, neavând ce recolta. 

De regulă, fermierul tecucean cultivă hibrizi semitimpurii; nu vrea să-și asume nici un risc, aplică politica pașilor mărunți, căci, consideră el, este mai sigură. Pe o solă de 40 ha, unde terenul este mai bun, are cultivat porumb de sămânță: hibridul românesc Olt. În sezonul agricol precedent cultivase pentru Agrosem Tecuci. Recolta a fost mulțumitoare. Apoi, plin de speranțe, tânărul agronom a decis să cultive pe cont propriu un lot semincer. 

De regulă nu folosește Olt în cultură; zice că este un hibrid tardiv, pierde apa extrem de greu din bob și recoltarea îl poate duce până prin luna decembrie. Își amintește că în urmă cu doi ani, după mazăre, pusese un hibrid extratimpuriu Dekalb, a doua cultură. La recoltatul manual a adunat aproximativ 8 tone de știuleți la hectar; așa mult, de s-a speriat! Explicația? A fost un sezon ploios, mazărea lăsase mult azot în sol, dar și cultura a fost lucrată agronomic. 

 

Când culturile îți încântă ochiul

Împreună cu fermierul și cu reprezentantul Monsanto pentru județul Galați, Ana Maria Dumitrache, am vizitat un lan de porumb de 60 ha. Genetică Dekalb: DK 4490, DK 4590 și DK 4608. Frumoasa cultură ne încânta ochii; solă bine lucrată, plantele uniform dezvoltate, fără efect de margine. Densitatea culturii era de 66 mii plante/ha. „Dacă va ploua, aici nu trebuie să obținem mai puțin 12 t/ha. Cultura este curată, am erbicidat-o cu Novapower, un produs pe bază de nicosulfuron. Am hrănit-o suficient și echilbrat, la semănat aplicând o doză de 180 kg/ha îngrășământ complex NPK triplu 16 și triplu 15. În lan am intervenit cu produsul Nutriphuse - un îngrășământ lichid pe bază de azot sub formă ureică, în doză de 10 l/ha. De asemenea, la fiecare erbicidare sau fertilizare am folosit adjuvantul Break-Thru, un produs nemțesc al firmei Evonik, pe care l-am descoperit în timpul unui schimb de experiență în Germania”, ne-a explicat cultivatorul. De atunci, utilizează adjuvantul în culturile sale, produs care s-a dovedit a fi deosebit de eficient. 

După cum arată floarea-soarelui, inginerul Liviu Papuc așteaptă o recoltă de peste 3.000 kg/ha. Are în cultură hibrizi convenționali, încă nu i-a încercat pe cei high-oleici, dar, cu siguranță, o va face în viitor. Rapița, anul acesta, i-a dat o producție de aproape 3,5 tone/ha și a avut preț bun. Prin valorificarea rapiței și a florii-soarelui mai plătește din datorii, iar porumbul speră să-i fie profitul! Nu are contracte de livrare, grâul a fost înmagazinat, nu este foarte mult, dar trebuie dată arenda proprietarilor de teren. Are o magazie de o mie de tone autorizată, suficientă pentru nevoile fermei.

 

Agrotehnică pe sol sărăturos

În fermă are o solă de 24 ha cu teren sărăturos. A preluat-o de patru ani și în fiecare an o ară cât se poate de adânc. Anul trecut, după cultura de floarea-soarelui, a intervenit cu scarificatorul, utilaj nou cumpărat. Efectul s-a văzut acum, ochiurile mlăștinoase s-au redus. 

Pentru fermierul Liviu Papuc, arătura rămâne lucrarea de bază, el consideră că, în anumite condiții, o brazdare mai adâncă cu 10 cm poate aduce un plus de recoltă de cel puțin o tonă la hectar. Când e nevoie, în vârfurile de campanie, Liviu Papuc nu se sfiește să urce pe tractor sau pe combină, alături de mecanizatorii săi de nădejde: Viorel Cârmaciu, Puiu Ciucur, Vasile Nelepcu și Ion Moldoveanu. 

 

Noi investiții cu bani europeni

În anul 2009, a început un proiect cu finalizarea monitorizării în toamnă, în valoare de 263 mii de euro. Atunci s-a dotat cu utilajele de care avea mare nevoie: combină, tractor, plug, combinator. Apoi a încheiat contracte de leasing. În momentul de față are o sistemă completă și performantă de mașini și utilaje agricole. 

Fermierul este hotărât să acceseze bani europeni prin noul PNDR 2014 - 2020. Are nevoie de investiții în remorci, semănători performante, mijloace de transport.

Cu ajutorul dotării tehnice și cu știința agronomică riguros aplicată, tânărul fermier urcă pieptiș pe drumul performanței în agricultură! Și pe cel al profitului! Agronomul Liviu Papuc își urmează destinul!

 


„PĂMÂNTUL ESTE CA DIAMANTUL!”

Tânărul agronom este mâhnit de faptul că unii fermieri nu-și dau străduința de a lucra bine terenurile. Am putut vedea pe terenurile comunei Munteni cum parcelele lui ocupate cu plante bine dezvoltate erau intercalate cu altele care nu au cunoscut „binefacerile” tehnologiei aplicate. Mohorul era mai mare decât cultura. Un mozaic... agrocultural. „Pământul este ca diamantul: cu cât se mărunțește, cu atât își pierde valoarea”, spunea Gheorghe Ionescu-Șișești. De aceea trebuie lucrat comasat. “În agricultură sunt și dintre aceia care își bat joc de pămînt, fac lucru de mântuială, zgârâie acolo terenul, numai ca să ia subvenția. Și nu-s puțini! Un pământ lucrat an de an cum se cuvine, te ajută, nu te lasă să pierzi”, susține Liviu Papuc. 

Îl întreb dacă știe graiul plantelor? Iată ce răspuns primesc: „Asta îmi amintește de tatăl meu care îmi spunea deseori: «Merg în câmp să vorbesc cu plantele!» Nu-l înțelegeam la momentul acela... Animalul rage, copilul plânge, planta nu poate striga, tu însă, ca agronom, trebuie s-o simți, să-i cunoști trebuințele, să vezi de ce are nevoie la momentul optim. Dacă ai sărit peste, ai pierdut-o! Vreau să vă mărturisesc că îmi petrec ore în șir în lanurile înverzite ca să învăț din mers, la pas,... limbajul plantelor!”

Vizualizat: 1277 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?