Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agronomul Cătălin Popa şi pariul său pe CULTURA A DOUA DE FLOARE!

Publicat: 05 august 2018 - 12:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii august ne-am aflat în ferma unui tânăr producător agricol din judeţul Vrancea care ne invitase să-i vedem culturile, „mai frumoase ca niciodată”, după spusele lui. Aveam să ne convingem că zicala potrivit căreia „orice negustor îşi laudă marfa” se confirmă din plin.

În ziua când am sosit în Vrancea, l-am găsit pe inginerul agronom Cătălin Popa inspectând cu ochiul specialistului o solă de floarea-soarelui, cultura a doua. Era mulţumit de felul cum evoluau plantele semănate în ultimele zile ale lunii iunie. “Avem aici o cultură înfiinţată imediat după recoltarea grâului. Şi în acest an la cerealele păioase am obţinut producţii bune; peste 6.000 kg la hectar. De regulă, cultiv numai soiurile româneşti. Aşa am învăţat la facultate că sunt cele mai bine adaptate condiţiilor ţării noastre. Pot să afirm că sunt fan seminţelor de grâu create de cercetătorii de la Institutul de la Fundulea. Pe această solă, la o zi după ce am recoltat şi transportat grâul la bază, m-am urcat pe noul tractor Case de 280 CP cumpărat în urmă cu câteva luni şi cu dezmiriştitorul Horsh, am pregătit terenul pentru semănat. Apoi, am intrat în brazdă cu o semănătoare prevăzută cu fertilizare”, ne-a declarat Cătălin Popa, tânărul agronom care şi-a lăsat munca din biroul confortabil de la Primăria Mărăşeşti pentru a-şi urma chemarea profesiei şi a destinului.
Lucrează o suprafaţă de câteva sute de hectare, în zona Pădurenilor, suficientă pentru a-şi asigura un trai decent pentru el şi familia lui. Producţiile realizate în ultimii ani vin să demonstreze pasiunea şi dorinţa de a face performanţă în agricultură.    

Performer - hibridul românesc cu adevărat... performer  
În parcela de circa 20 hectare a cultivat hibridul românesc de floarea-soarelui Performer. „Îl încerc prima dată, este un hibrid lăudat de toată lumea, un produs semitimpuriu, convenţional, cu o perioadă de vegetaţie de 115-119 zile. Am fertilizat cu 200 kg de uree la hectar, imediat după semănat am aplicat în preemergenţă erbicidul Dual Gold (1,5 l/ha) care asigură combaterea superioară şi de lungă durată în special a buruienilor graminee, dar şi a unor buruieni cu frunză lată. Pentru distrugerea samulastrei de grâu, dar şi pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene, am folosit erbicidul sistemic Pantera (0,75 l/ha)”, a susţinut fermierul vrâncean care priveşte cu optimism recoltatul care îi va aduce o producţie mulţumitoare.

Popa Catalin_b

Cătălin Popa a…”recidivat” şi în sezonul trecut când a ales să cultive floarea-soarelui cultura a doua. Tot după grâu. Şi atunci s-a mişcat rapid în câmp cu lucrările; cu tehologia de cultivare. Şi cum ploile au venit la timp a obţinut frumoasa producţie de 3.300 kg la hectar! “Pentru ferma mea, a fost un venit substanţial! După opinia mea, cultura a doua de floarea-soarelui este o soluţie optimă în maximizarea profitului pentru oricare cultivator!”, a conchis Cătălin Popa.

Fermierul vrâncean este mulţumit de culturile prăşitoare semănate în parimăvară. Are înfiinţate 30 de hectare cu hibridul P64LE25 de la Pioneer. „După cum arată floarea sunt absolut sigur că o să depăşesc 4 tone/ha; poate mai bine ca anul trecut când am obţinut şi 4,1 t/ha”, a precizat Cătălin Popa.        
De asemenea, este mândru şi de cultura de porumb, unde potrivit estimărior sale producţia medie va depăşi cele 11 t/ha realizate anul trecut, pe teren neamenajat la irigat.

O nouă combină Claas  pentru prestări servicii
Dar, până la recoltarea păpuşoiului, inginerul Cătălin Popa îşi doreşte achiziţionarea unei noi combine Claas. Deja, are una cumpărată care a făcut două campanii agricole, însă fermierul ar mai vrea să aibe în curte încă o maşină pentru a executa prestări servicii la micii producători din zonă. Potrivit socotelilor sale, ar fi o investiţie necesară şi aducătoare de profit, ale cărei costuri s-ar amortiza repede.

Vizualizat: 1637 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?