Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROMETEO. Ce VREME ne aşteaptă în IUNIE 2017?

Publicat: 02 mai 2017 - 14:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SECETĂ şi FURTUNI? Sub aspect termic, luna iunie 2017 se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării.

ANM prognozează cantităţi de apă pe ansamblu deficitare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Secetă pedologică
La sfârşitul lunii iunie 2017, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În estul, nord-vestul şi local în sudul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime.
În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din sudul, estul şi local vestul teritoriului, gradul de aprovizionare cu apă a solului va fi satisfăcător şi apropiat de optim.

Caracteristici fenologice
Regimul termic din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În zonele unde temperatura maximă a aerului se va situa peste pragul biologic critic de rezistenţă a plantelor (32°C) se va semnala răsucirea şi ofilirea temporară a frunzelor în orele de amiază la culturile prăşitoare.

În semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

La culturile de orz şi grâu de toamnă însămânţate în perioada optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte şi ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul şi sud-estul ţării se va putea semnala maturitatea deplină, totodată declanşându-se recoltarea la orzul de toamnă. Cerealierele înfiinţate după 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de „burduf” şi înspicare, înflorire şi maturitatea în lapte.
Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana se va afla la formarea boabelor în silicve şi maturitatea deplină. Local, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui îşi va continua creşterea aparatului foliar şi formarea capitulului în majoritatea regiunilor agricole.
Porumbul va parcurge fazele de apariţie a frunzei a 3-a şi înfrunzire în cea mai mare parte a zonelor, iar local în extremitatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea apariţiei paniculului la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
La sfecla de zahăr vor predomina formarea rozetei de frunze, precum şi alungirea axei hipocotile, iar la cartof, creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum şi înflorirea la soiurile de vară.
Speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) aflate în faza de maturitate tehnologică îşi vor continua recoltarea, iar la piersic şi prun se va semnala creşterea fructelor şi a lăstarilor, precum şi înfrunzirea. La cele seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra formarea şi dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.
Viţa de vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea în cea mai mare parte a podgoriilor, iar soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.
Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, etc.) se vor efectua în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale);
• Administrarea îngrăşămintelor chimice la prăşitoare;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică.
Sursa: ANM

Vizualizat: 2331 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?