Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AgroManager promovează soluţii pentru o dezvoltare durabilă în agricultură

Publicat: 07 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform angajamentului făcut, de promovare a soluţiilor sustenabile pentru agricultura românească, proiectul AgroManager a organizat, la începutul lunii februarie, conferinţa Dezvoltare Durabilă - Cod de bune practici agricole şi de mediu. Aceasta a avut loc la sediul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti

Click pe poza pentru galerie!

În cele două zile, fermierii au beneficiat de prezenţa unei echipe de consultanţi danezi, care le-au prezentat cele mai noi soluţii implementate în industria agricolă din Danemarca, din aceeaşi perspectivă a sustenabilităţii.

Astfel, John Birger Pedersen, consultant pe probleme de cultură mare, a pregătit pentru fermierii români cursul Dezvoltare sustenabilă, producţia recoltei. Codul bunelor practici agricole şi de mediu. Din echipa daneză participantă la eveniment a făcut parte şi Hans Lundgaard Thyssen, consultant pe probleme de creşterea porcinelor.

“Conceptul de sustenabilitate cuprinde mai multe direcţii în ceea ce priveşte activitatea fermierului român. Prima ar fi preocuparea pentru o mai bună planificare, astfel încât activităţile să nu fie administrate în stare de criză. O alta ţine de maximizarea profitabilităţii la nivelul fermei în condiţii de utilizare optimă a resurselor existente”, a arătat în prima zi a conferinţei Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă, AgroManager.

“O altă direcţie este respectul faţă de mediu, care presupune organizarea fermei şi a producţiei în armonie cu natura, pentru a menţiona numai câteva dintre aspectele legate de sustenabilitatea fermelor. Pe scurt, dezvoltarea durabilă reprezintă singura modalitate de a lucra în agricultura viitorului”, a mai spus Gabriel Ionescu.

Danemarca este una dintre ţările cele mai avansate din punctul de vedere al industriei agricole, la nivel european. 61% din teritoriul ţării, respectiv 2,6 milioane ha, este cultivat. Dimensiunea unei ferme medii este de 65 ha faţă de 21 în anul 1970. Danemarca exportă 7 milioane de porci vii anual, valoarea totală a exportului asigurat de fermierii acestei ţări ajungând la 14 miliarde de euro anual.

“Portretul robot al fermierul danez are următoarele caracteristici: este bine instruit şi participă regulat la activităţi educative; este membrul unei organizaţii agricole; îşi vinde şi îşi cumpără produsele prin intermediul cooperativelor; are puţină forţă de muncă tehnică angajată, în schimb colaborează strâns cu consultanţi”, a arătat John Birger Pedersen.

Desfăşurat sub sloganul “AgroManager - Dezvoltare şi performanţă în afaceri”, proiectul AgroManager este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 - „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 - „Promovarea culturii antreprenoriale”.

AgroAdvice, iniţiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România. Obiectivul acesteia constă în optimizarea producţiei agricole şi a activităţilor din ferme, ţinând cont de condiţiile de piaţă şi de specificul fiecăreia.

Serviciile oferite de AgroAdvice sunt orientate spre a conduce la creşterea profitabilităţii fermelor, producţii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activităţilor în ferme şi îmbunătăţirea tuturor proceselor care determină succesul în agribusiness.

Detalii pe: www.antreprenoragricol.ro şi www.fseromania.ro

Simona PODGOREANU
Reprezentant Legal
SC Agroadvice SRL
021.336.46.45


7 DIRECŢII PENTRU O AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ

Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă AgroManager, arată 7 din cele mai importante direcţii privind dezvoltarea durabilă a agriculturii româneşti:

1.    O mai bună planificare, astfel încât activităţile să nu fie administrate în stare de criză (lipsa finanţării, lipsa unor tehnologii potrivite, lipsa logisticii sau multe alte situaţii critice).

2.    Maximizarea profitabilităţii la nivelul fermei în condiţii de utilizare optimă a resurselor existente (financiare, materiale şi umane).

3.    Respectul faţă de mediu. Organizarea fermei şi a producţiei în armonie cu natura, fără să o intoxicăm cu diverse chimicale, utilizate greşit sau abuziv, ori managementul defectuos al dejecţiilor animalelor.

4.    Conservarea şi administrarea cu multă atenţie a apei din sol. Aproape tot timpul fermierii lucrează în condiţii de umiditate foarte scăzută în sol, astfel încât o tehnologie agricolă care conservă şi protejează evaporarea apei din sol aduce atât o producţie mărită, cât şi o economie importantă atât pentru fermă, cât şi pentru comunitatea de oameni învecinată.

5.    Consolidarea terenurilor agricole şi lucrarea lor în mod eficient sunt elemente care duc la economii consistente atât de combustibil, cât şi de timp.

6.    Îmbunătăţirea parcului de echipamente de mecanizare la nivelul fermei aduce nu numai o eficientizare a folosirii lor, dar şi reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor de noxe.

7.    Îmbunătăţirea nutriţiei la fermele de animale (atât calitativ, cât şi ca tehnologie) poate conduce atât la un spor calitativ şi cantitativ dar mai ales la o reducere a noxelor eliberate de animale.

Vizualizat: 969 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?