Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AgroAdvice: luna ianuarie

Publicat: 17 februarie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna ianuarie este perioada potrivită pentru transportul gunoiului de grajd în câmp. Vă oferim câteva sfaturi utile pentru executarea unei lucrări de calitate.

Click pe poza pentru galerie!

Acolo unde condiţiile permit, gunoiul de grajd trebuie să se administreze în câmp, ţinând cont de respectarea ultimelor prevederi în vigoare privind protecţia mediului, precum şi a cerinţelor tehnologice obişnuite:

La aplicarea gunoiului de grajd ca îngrăşământ, alegerea momentului este deosebit de importantă. În fiecare an, cel puţin jumătate din cantitatea de gunoi rezultat în timpul iernii trebuie aplicat până la 1 iulie, iar restul până la 30 septembrie.

Gunoiul se aplică de obicei toamna, la lucrarea de bază a solului (arătura cu întoarcerea brazdei). Pe măsură ce gunoiul este aplicat, terenul se ară cu plugul, până la 30 cm adâncime pe solurile uşoare şi la 18-25 cm pe cele grele şi reci.

Logo AgroAdviceClick pe poza pentru galerie!

Cerinţe la aplicarea gunoiului de grajd

• Aplicarea îngrăşământului organic trebuie să facă parte dintr-un plan de fertilizare, iar îngrăşământul trebuie să fie distribuit uniform. O bună calitate a lucrării se consideră atunci când uniformitatea de împrăştiere depăşeşte 75%.

• Îngrăşământul nu se aplică pe teren acoperit cu zăpadă, pe terenuri cu apă în exces sau pe teren îngheţat, şi nu se aplică în apropierea resurselor de apă - se vor lăsa porţiuni de teren nefertilizate, late de 5-6 metri, în imediata apropiere a canalelor, cursurilor de apă şi a altor resurse.

• Gunoiul trebuie împrăştiat la minim 50 metri de izvoare, fântâni sau foraje, care sunt surse de alimentare cu apă potabilă pentru oameni sau animale. În anumite situaţii, această distanţă trebuie să fie mai mare, în special dacă izvorul este în pantă sau fântâna este la mică adâncime (de suprafaţă). Trebuie avute în vedere toate sursele de apă din apropierea terenului/proprietăţii. Aceste recomandări sunt obligatorii şi în cazul depozitării temporare a îngrăşămintelor organice în câmp.

• Îngrăşământul se aplică la o distanţă de cel puţin 100 de metri de o staţie de captare a apei. În funcţie de condiţiile specifice, îngrăşământul trebuie să fie încorporat în sol cât mai repede cu putinţă.

• Maşinile şi utilajele care execută aplicarea trebuie să corespundă cu felul şi starea gunoiului, cu metoda aplicată pentru dozare şi aplicarea propriu-zisă. Toate utilajele trebuie sa aibă componentele active de lucru rezistente la coroziune. Acest aspect este important nu numai pentru fiabilitatea utilajului, ci şi pentru calitatea lucrării de distibuire care se realizează şi care presupune ca toate caracteristicile tehnice ale maşinii şi reglajele făcute să se menţină permanent.

 

NU UITAŢI: luna ianuarie este perioada în care trebuie făcută înscrierea fermelor în Registrul agricol.

RESTRICŢII LA APLICAREA GUNOIULUI DE GRAJD

Există şi un calendar al unor perioade în care gunoiul de grajd nu se aplică la anumite culturi, după cum urmează:

Tabel gunoi de grajdClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 538 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?