Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AGRO FEST la ferma Danagri - genetică performantă şi tehnologii inovative

Publicat: 29 august 2019 - 00:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iunie a.c., în platforma tehnologică amenajată la ferma Danagri din localitatea brăileană Silistraru, administrată de tânărul inginer Bogdan Furfurică, s-a consumat o nouă ediţie a unui eveniment ce începe tot mai mult să devină tradiţional. Este vorba despre AGRO FEST 2019.

Evenimentul este organizat de Chemark Rom, în parteneriat cu alte şapte companii: Syngenta, Corteva, Belchim, Tradecorp, Axereal, Adama şi Bio Energy care au prezentat soiuri şi hibrizi performanţi de cereale păioase, porumb şi floarea-soarelui, programe speciale şi tehnologii inovative de protecţia culturilor şi de nutriţia plantelor.

AGRO FEST la ferma DanagriClick pe poza pentru galerie!

CHEMARK ROM: program performant de nutriţia plantelor
Pentru compania care a iniţiat conceptul acesta de eveniment, scopul declarat al întâlnirilor este ca în fiecare an să demonstreze eficacitatea superioară a tehnologiilor Chemark Rom aplicate pe diferite culturi de câmp: cereale păioase, porumb şi floarea-soarelui. De data aceasta, rapiţa a lipsit din cauza dificultăţilor climatice. „Nu am reuşit să includem anul acesta şi rapiţa, cultură care iniţial fusese în atenţia noastră, dar care nu s-a putut păstra în sezonul acesta. Ne-am bucurat de participarea partenerilor noştri care au adus tot ce este mai nou în portofoliul lor comercial. Noi, ca organizatori, am venit cu o tehnologie de nutriţie foliară a plantelor şi nutriţie strater. La grâu, programul nostru s-a bazat pe Seed Sprint, un îngrăşământ microgranulat destinat unei bune plecări în vegetaţie a noilor plante şi a unei înrădăcinări rapide. A urmat un agent antistres - Delfan Plus, iar pe parcursul vegetaţiei am introdus ureea lichidă Folur şi produsul InO Green-S pentru aportul de azot şi de sulf în finisarea spicului”, ne-a declarat Imre Balazs, directorul tehnic al Chemark Rom.
La cultura de porumb au pus accentul pe starterul Seed Sprint, după care au folosit Delfan Plus, în scopul evitării stresului plantelor cauzat de erbicidele postemergente. „La stadiul actual de vegetaţie a porumbului, am recomandat Folur cu Aton Zn, deoarece porumbul reacţionează foarte bine la aportul de zinc. De asemenea, la floarea-soarelui am poziţionat Seed Sprint şi Delfan Plus, aplicate odată cu erbicidul postemergent imazamox”, a detaliat Imre Balazs.
În platforma tehnologică întinsă pe 20 de hectare, cel mai amplu câmp pe cultura vegetală din zona de sud-est a ţării, au fost organizate mai multe ateliere de lucru pe patru culturi: grâu, orz, porumb şi floarea-soarelui, unde cei aproximativ două sute de fermieri şi reprezentanţi ai firmelor de distribuţie inputuri pentru agricultură au putut lua contact cu cele mai noi tehnologii de cultură.

Pachetul Onyx pentru erbicidarea porumbului
Belchim, într-un lot demo de două hectare cu porumb, a prezentat tehnologia de erbicidare şi alte produse specifice ale companiei. „Pentru controlul buruienilor dicotiledonate anuale şi perene şi pentru o parte dintre buruienile monocotiledonate am folosit Pachetul Onyx, unic în portofoliul companiei, ce conţine erbicidele Temsa şi Onyx. Erbicidul Onyx are ca substanţă activă piridatul, care este un produs de contact cu incidenţă minimă asupra mediului şi care are efect de şoc pentru buruieni. Noi l-am amestecat cu Temsa în ideea de a îmbunătăţi efectul şi de a avea şi rezidualitate pentru o perioadă de acoperire de până la trei săptămâni după aplicare”, ne-a declarat Călin Baciu, director tehnic Belchim.
Pachetul Onyx este formulat pentru şapte hectare şi se poate aplica atât în preemergenţă timpurie, cât şi în postemergenţă târzie, de la 2 la 8 frunze ale porumbului. Sinergismul se manifestă imediat, întrucât sunt controlate şi buruienile dicotiledonate problemă.
„De asemenea, s-a făcut şi o erbicidare cu produsul pe bază de nicosulfuron - Samson Extra 6 OD (60 g/l de nicosulfuron) pentru controlul buruienilor monocotiledonate anuale şi perene, în special al pirului şi trestiei, deoarece pe zona de sud au apărut infestaţii masive în urma ploilor”, a precizat Călin Baciu.

ADAMA: produse noi în formulări inovatoare
„După cum ştim, Adama este lider de piaţă la cereale şi considerăm că Bontima (izopirazam şi ciprodinil) - fungicid cu spectru lărgit de acţiune asupra bolilor din cultura de orz - şi Zakeo Xtra (azoxistrobin şi ciproconazol) - un produs complex din noua generaţie, cu efect sinergic împotriva unui spectru larg de boli -, fac faţă exigenţelor celor mai pretenţioşi fermieri din România.
De asemenea, avem erbicidul Concordia 306 SE, un produs cu molecule noi. Deja fermierii îl cunosc şi îl utilizează în practică. Acestea, cât şi altele, sunt poziţionate în pachetele pe care le-am avut în primăvară - Avansat şi Esenţial pentru cereale - cu care am repurtat un deosebit succes”, ne-a declarat Constantin Soare, directorul comercial Adama.

AXEREAL: genetică de excepţie
Sămânţa de grâu produsă de compania Axereal România a cuprins soiurile: Cellule (o varietate timpurie cu un potenţial de producţie foarte ridicat, cu masă hectolitrică mare şi rezistentă la boli), Euclide (soi semitardiv, stabil, cu normă la semănat scăzută, având randament foarte mare şi fiind rezistent la boli şi la îngheţ) şi Basilio (un soi nou, timpuriu, aristat, cu conţinut ridicat de proteină, bine adaptat la diferite tipuri de sol şi rezistent la complexul de boli foliare).

CORTEVA ŞI SYNGENTA: hibrizi performanţi
De asemenea, compania Syngenta a fost prezentă cu hibrizii de floarea-soarelui dezvoltaţi pentru tehnologia Clearfield Plus: SY Neostar CLP (produs cu o adaptabilitate bună, ceea ce îl recomandă pentru cultivarea în toate zonele ţării) şi SY Bacardi CLP (hibrid din noua generaţie a geneticii oferite de companie pentru condiţii intensive de tehnologie, cu potenţial ridicat de producţie).
Pentru protecţia fitosanitară a culturii de floarea-soarelui, Syngenta a poziţionat erbicidul Gardoprim Plus Gold pentru combaterea buruienilor anuale în preemergenţă. Apoi, la fenofaza de 2-8 frunze, s-a intrevenit cu erbicidul Listego Plus, pe bază de imazamox, iar de la 10-12 frunze până la apariţia butonului florar, noul fungicid Amistar Gold, cu acţiune sistemică ce oferă un control eficient asupra unui spectru larg de agenţi patogeni. De asemenea, de la 8 frunze până la preînflorire s-a aplicat îngrăşământul biologic Quantis.
În cele două câmpuri de porumb - unul de patru hectare şi celălalt de două hectare -, au fost semănaţi şi doi hibrizi noi de la Syngenta: SY Chorintos (FAO 300) şi SY Orpheus (FAO 340), adaptaţi la condiţiile de climă şi de tehnologie, pentru care s-au folosit erbicidele Gardoprim Plus şi Elumis (la 2-8 frunze).
În platforma de porumb, Corteva a avut hibrizii P 9889 (campionul detaşat al grupei - FAO 380) şi P 9757 (FAO 370), un hibrid productiv, stabil la secetă şi la arşiţă. Ambii hibrizi ai Corteva fac parte din gama Optimum AQUAmax.
În finalul evenimentului, pe o arenă ce a însumat circa două hectare de teren, au fost organizate jocuri distractive, concursuri atractive de cultură generală şi o tombolă cu premii, toate aceste activităţi fiind derulate pe un fond muzical antrenant, urmate de un prânz festiv.

Imre Balazs_b
Imre Balazs: „Scopul declarat al acestor întâlniri este ca în fiecare an să demonstrăm eficacitatea superioară a tehnologiilor Chemark Rom aplicate pe diferite culturi de câmp: cereale păioase, porumb şi floarea-soarelui. Nu am reuşit să includem anul acesta şi rapiţa, cultură care iniţial fusese în atenţia noastră, dar care nu s-a putut păstra în sezonul acesta”.

Calin Baciu_b

Călin Baciu: „Marea importanţă a produsului Samson Extra 6 OD e faptul că are o eficacitate mult îmbunătăţită faţă de celelalte produse similare pe bază de nicosulfuron, întrucât conţine doi adjuvanţi specifici care sporesc permeabilitatea membranelor şi a frunzelor de buruieni şi, în consecinţă, viteza şi cantitatea de erbicid care se transferă este mult mai mare pe unitatea de timp”.

Constantin Soare_b

Constantin Soare: „Astăzi suntem împreună cu distribuitorul Chemark Rom într-o excelentă platformă tehnologică unde am reuşit să promovăm produsele noi din portofoliu: două fungicide şi un erbicid pentru cerealele păioase”.

Bogdan Furfurică_b

Bogdan Furfurică: „Mulţumesc fermierilor care au venit la Silistraru, e un prilej foarte bun de a ne bucura de ploaia care a căzut ieri şi care ne-a înviorat culturile din platforma tehnologică. E un moment extraordinar pentru a împărtăşi impresii şi experienţe pe care le-am avut în acest sezon de producţie”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?