Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agro Fest a debutat cu “Ziua Porumbului” la Brăila

Publicat: 21 august 2017 - 11:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Manifestările de câmp marca Agro Fest au debutat în luna iunie cu “Ziua Porumbului”, în judeţul Brăila. Evenimentul organizat de Chemark Rom - companie cu capital privat românesc -, cu sprijinul partenerilor Syngenta, Bayer, Arvi Agro şi Apan Agriculture Equipments - importator de tractoare şi utilaje agricole -, a reunit fermieri din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

Lotul demonstrativ de porumb a fost amenajat în ferma Danagri din Silistraru, administrată de un tânăr agronom de perspectivă, Bogdan Furfurică.

Agro Fest a debutat cu “Ziua Porumbului” la BrăilaClick pe poza pentru galerie!

Presiune mare a agenţilor patogeni şi de dăunare
Aşa cum sublinia şi Ionuţ Pavel, directorul regional al Chemark Rom, “în condiţiile pedoclimatice specifice ţării noastre, cultura de porumb este supusă unei presiuni tot mai mari, pe toată perioada de vegetaţie, din partea unui complex de boli şi dăunători, cu impact negativ asupra stării de sănătate a plantelor, dar şi unor factori de stres biotic şi abiotic, reducând astfel considerabil nivelul cantitativ şi calitativ al producţiei vegetale agricole”.
În platforma tehnologică de la ferma Danagri, invitaţii au putut vedea în condiţii reale de câmp eficacitatea programelor de erbicidare şi a tehnologiilor de nutriţie aplicate culturii porumbului.

Bayer: erbicidare eficientă cu Adengo şi Laudis
Astfel, între soluţiile propuse de compania Bayer se detaşează Adengo şi Laudis.
• Adengo combină două substanţe active puternice (225 g/l isoxaflutol & 90 g/l tiencarbazon-metil & 150 g/l ciprosulfamide - safener). Formula este completată de cea mai nouă tehnologie safener pentru cultura porumbului, care măreşte selectivitatea produsului la aplicarea preemergentă şi postemergentă timpurie. Adengo este preluat radicular, dar şi foliar, şi are o puternică activitate sistemică în plantă, cu spectru de combatere asupra buruienilor graminee şi dicotile.
În preemergenţă, se utilizează în doză de 0,35 l/ha pe soluri cu conţinut de humus până la 2,5% şi în doză de 0,4 l/ha pe soluri cu conţinut în humus de 2,5-3,5% şi cu infestare puternică de buruieni.
În postemergenţă timpurie, tratamentul se efectuează până în faza de 3 frunze ale porumbului şi în etapa incipientă de creştere a buruienilor (2-3 frunze).
• Laudis este un erbicid selectiv postemergent în principal de tip foliar, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate anuale. Substanţa activă tembotrione - din noua grupă chimică triketone - asigură rapid absorbţia în plantă la maxim o oră de la aplicare. Produsul prezintă o dublă acţiune sistemică, fiind distribuit ascendent şi descendent în toate organele buruienii, până la punctele de creştere.

Syngenta: lan curat cu Gardoprim Plus Gold şi Mistral Max
Syngenta a tratat lotul său demonstrativ cu erbicidul Gardoprim Plus Gold şi cu pachetul tehnologic Mistral Max.
• Gardoprim Plus Gold (S-metolaclor 312,5 g/l & terbutilazin 197,5 g/l) se aplică pe solele cu porumb infestate cu buruieni mono şi dicotiledonate anuale, dar şi cu buruieni perene. Specialiştii Syngenta recomandă tehnologia cu Gardoprim Plus aplicată preemergent atunci când buruienile perene sunt în stadiul de rozetă (4-6 frunze).
• Mistral Max este un pachet tehnologic ce are în componenţă două erbicide şi un adjuvant. Este vorba de Mistral 240 SC - erbicid sulfonilureic, postemergent, sistemic, cu spectru larg de acţiune şi efect de lungă durată asupra buruienilor (28-30 zile), şi de Casper, produs postemergent (prosulfuron, dicamba) cu acţiune sistemică complexă şi de durată, atât foliară, cât şi secundară la sol, împotriva buruienilor dicotiledonate anuale şi perene. La acestea se adaugă adjuvantul Eucarol Plus, ce sporeşte uniformitatea şi aderenţa substanţelor active pe întreaga suprafaţă foliară a buruienilor.

Tehnologia de fertilizare Chemark Rom
Organizatorul evenimentului a prezentat un program complet de nutriţie, cu produse exclusive la noi în ţară.
• Seed Sprint este un îngrăşământ starter microgranulat, cu acizi humici. Produsul are o concentraţie mare de fosfor, total solubil şi uşor de asimilat, având rol important în primele faze de dezvoltare a sistemului radicular. Conţinutul de acizi humici ajută la realizarea unei germinaţii rapide şi uniforme, la buna dezvoltare a sistemului radicular şi la îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor. Produsul este noua vedetă a produselor de tip starter, cu rezultate spectaculoase în câmp.
Tehnologia de nutriţie a fost întregită de produsele Nutriphuse şi Delfan Plus.
• Îngrăşământul Nutriphuse, azot 20%, are rol de adjuvant pentru produsele sistemice şi fertilizanţii foliari; la porumb se recomandă 15-25 l/ha din momentul în care planta atinge stadiul de 6 frunze.
• Delfan Plus este un bio-nutrient pe bază de aminoacizi, formulat astfel încât să fie uşor şi rapid asimilat de către plante. La porumb se aplică foliar, 1-2 l/ha în combinaţie cu erbicide, pentru a creşte eficacitatea acestora şi a reduce stresul asupra culturii.

Fertilizanţii microbiologici Arvi Agro
Pentru lotul demo de porumb, compania Arvi Agro a oferit două produse certificate bio: Azofix, un fertilizant microbiologic pe bază de bacterii fixatoare de azot, şi Fosfix, pentru doza optimă de fosfor.
„Ziua Porumbului” Agro Fest a fost completată de masa câmpenească, având drept „ingrediente” surprizele pregătite de echipa de marketing a Chemark Rom, care au întregit conceptul original de eveniment în câmp, realizat într-un format flexibil, antrenant şi atractiv. Îl aşteptăm pe următorul.


DIFERENŢE APRECIABILE ÎNTRE VARIANTELE TESTATE
„Am semănat două hectare de porumb convenţional, fără nici un fel de îngrăşământ, iar pe o suprafaţă de 70 ari am aplicat Seed Sprint şi NPK triplu 15. Se poate lesne observa că diferenţa este apreciabilă. Deşi s-a folosit acelaşi hibrid, s-a respectat aceeaşi zi de semănat şi s-a lucrat cu aceeaşi maşină de semănat. Cultura este uniformă. Sunt convins că mai toţi fermierii prezenţi la acest eveniment au culturile foarte frumoase, dar sunt lucruri de fineţe care se văd mai târziu, ca şi efectele acestui produs microgranulat Seed Sprint. Erbicidele folosite au fost Adengo şi Laudis de la Bayer, precum şi Gardoprim şi Mistral Max de la Syngenta, produse arhicunoscute de dumneavostară”, a declarat fermierul gazdă, agronomul Bogdan Furfurică.


„CUMPĂRAŢI TEHNOLOGIE, NU PREŢ!”
Apan Agriculture Equipments, importator al brandului McCormick, a prezentat „bestseller-ul” firmei, tractorul McCormick T Max 110-115, alături de utilajele pentru echipare medie şi mică din seria X (X 5 şi X 6). Unul dintre tractoare avea ataşat un echipament pentru administrarea îngrăşămintelor chimice Agrex, modelul Ferti, cu o capacitate de 1.500 litri. Brandul McCormick reprezintă un tractor simplu, robust, prietenos, care poate fi achiziţionat şi pe proiecte europene. „Căutaţi să cumpăraţi tehnologie şi nu preţ!”, au îndemnat reprezentanţii Apan Agriculture Equipments.
Aşa cum şi-a propus echipa Chemark Rom, tehnologiile de protecţie fitosanitară şi cele de nutriţie aplicate în platforma de la Silistraru au avut menirea de a-i inspira şi convinge pe fermierii prezenţi, în alegerea celor mai potrivite soluţii tehnologice în realizarea unor culturi de porumb sănătoase, libere de boli şi de dăunători, curate şi hrănite corespunzător cu necesităţile specifice stadiilor lor de dezvoltare vegetativă.


Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 1030 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?