Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRISOL sau „ploaia solidă” - INPUTURILE... vii şi AGRICULTURA INTELIGENTĂ

Publicat: 17 aprilie 2019 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu prilejul participării mele la un simpozion organizat de Romchim Protect - Departamentul Agricultură din Bacău, am cunoscut o serie de produse de nutriţia plantelor cu adevărat inteligente, realizate de specialiştii companiei, care fac deschiderea spre un nou tip de agricultură a viitorului, performantă şi de precizie, în care inputurile trebuie privite ca pe ceva viu.

 

Produsul este comercializat sub denumirea generică de Agrisol, iar gama cuprinde mai multe varietăţi de îngrăşăminte chimice complexe cu aplicare foliară, sub formă de soluţie sau îngrăşământ complex solid.
Ceea ce a atras atenţia fermierilor prezenţi a fost îngrăşământul inteligent sub formă granulată Agrisol NPK 41.0.3. Potrivit fişei tehnice, produsul are în compoziţie azot sub formă amidică, poliacrilat de potasiu şi microorganisme (Penicillium bilaiae). Microorganismele pot trăi în simbioză cu o mare varietate de specii de plante prin sporirea absorbţiei fosfaţilor de către structura rădăcinii.
În urma proceselor biochimice, Penicillium bilaiae elimină acizi organici care solubilizează fosforul legat în sol. Azotul, în prezenţa poliacrilatului de potasiu, se transformă într-un gel care nu permite evaporarea rapidă a apei, înmagazinând o cantitate suficientă din “lichidul vieţii” necesar plantelor în perioadele de secetă.

foto-pag38a219_b

Ioan Neculcea: ştiinţă şi pasiune!
“«Ploaia solidă» este, de fapt, o formulă care potenţează potasiul în capacitatea lui de a atrage apă. Este o invenţie apărută în Mexic, la un moment dat, în urma implementării unui program guvernamental care a încercat să rezolve problema cultivării porumbului în zone mai puţin prielnice, semiaride. Asemenea reţete de poliacrilat de potasiu, care au dezvoltat capacitatea de a reţine apă până la 500 de ori mai mult decât cristalul, au apărut şi în alte unităţi de cercetare din lume. Prin pasiune şi ştiinţă, Ioan Neculcea (fondatorul companiei Romchim Protect n.n.) a reuşit să realizeze aceste produse de nutriţia plantelor cu auxine şi fitohormoni, care în combinaţie cu poliacrilatul de potasiu («ploaia solidă») asigură, de fapt, cantitatea de apă, de umezeală, la nivelul sistemului radicular al plantelor, în aşa fel încât absorbţia să fie optimă”, ne-a declarat Ioan Viorel Raţi, profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Un superabsorbant pe principiul scutecului!
Profesorul universitar a explicat mai pe înţelesul omului obişnuit că procedeul este pe principiul scutecului de tip pampers pentru copiii mici, produsul fiind un superabsorbant care înmagazinează apa rămasă în sol cam de 20 de ori mai mult decât cea care se evaporă pe cale naturală. Agrisol NPK 41.0.3, îngrăşământul inteligent sub formă granulară, este, de fapt, cel mai concentrat fertilizant simplu cu azot, foarte uşor solubil în apă, ce activează procesele şi îmbunătăţeşte sistemul coloidal din sol, punând în libertate fosforul pentru nutriţia plantelor. El poate fi aplicat cu sistema de maşini obişnuită şi nu necesită utilaje speciale.

Ioan Viorel Raei_b
Ioan Viorel Raţi: „Asemenea reţete de poliacrilat de potasiu au dezvoltat capacitatea de a reţine apa de până la 500 de ori mai mult decât cristalul”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 936 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!