Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AgriSo și eficiența fermei

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 20:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ștefan Stănescu (foto) este unul dintre tinerii care au avut norocul de a moșteni de la părinți, pe lângă dragostea pentru agricultură, și o fermă prosperă. Administrator al fermei Agromec Vișina, din județul Olt, tânărul a decis, în urmă cu doi ani, să-și administreze exploatația cu ajutorul programelor de management. Cum toate aplicațiile existente pe piață la acea vreme erau prea scumpe sau neconforme cu nevoile lui, tânărul de 28 de ani și-a creat propriul soft de management al fermei - AgriSo. O inovație de care acum beneficiază și alți fermieri.

 

„Am avut probleme cu costurile de update la alte aplicații, de aceea, împreună cu vărul meu Mihai Stănescu, am dezvoltat propria aplicație pe care să o dăm cât mai ieftin și altor fermieri. 2016 este al doilea an de când aplicația e funcțională în ferma noastră. Anul trecut a fost în testare și a dat rezultate foarte bune. Am redus consumul de motorină de la 330 la 260 tone, la cele 3.550 ha lucrate. Iar reducerea a venit din monitorizarea mult mai bună a operatorilor și a utilizării inputurilor”, a detaliat Ștefan Stănescu.
Recunoașterea eficienței aplicației este dovedită de expunerea ei, în luna octombrie a.c., la Gitex Technology Week 2016, în Dubai, fiind singurul startup selecționat din România.

Stefan Stanescu si Dan Zaviceanu_bClick pe poza pentru galerie!

Ce face AgriSo?
Aplicația poate urmări, în timp real, activitatea de semănat, de recoltat sau aplicarea tratamentelor fitosanitare. Timpul de răspuns este de doar trei secunde, față de 30 secunde la alte sisteme bazate pe servicii de GPS. Se pot face inclusiv hărți scanate cu drona. „Solele sunt scanate din satelit, prin culori diferite se prezintă culturile, iar prin intensități și nuanțe diferite, producția. Solele sunt compatibile cu ceea ce este declarat la APIA. Putem semăna și cu densități variabile”, a orecizat Ștefan Stănescu.
Fermierul a dat un exemplu în care aplicația și-a demonstrat utilitatea: „Am avut un caz, în iarnă, când băieții aveau de fertilizat pe zăpadă și nu puteau să-și dea seama de amplasarea exactă a solelor din cauza stratului de zăpadă. Cu ajutorul programului, cu ghidarea din birou și cu urmărirea prin GPS, au reușit să se poziționeze corect exact pe sola de lucru”.
Utilizarea AgriSo oferă o trasabilitate mai bună a lucrărilor, pentru că fiecare utilaj agricol este înregistrat cu: traseul parcurs, lucrarea făcută, numele operatorului, inclusiv timpul de așteptare la capătul rândului. În acest fel, operatorii devin mai responsabili, pentru că activitatea lor e înregistrată.
Aplicația de la Agromec Vișina are memorat istoricul fermei din 2009-2010 (accesibil pe telefon, laptop sau tabletă), inclusiv cu ce culturi a fost însămânțată fiecare parcelă, ce tratamente au fost efectuate, ce operator le-a făcut. Astfel se face o mai bună rotație a culturilor.

Costuri optimizate
„Este un cost de instalare. Există mai multe pachete. Spre exemplu, Platinium are un cost de instalare de 1 euro/ha, la care se adaugă costuri de 10 euro/lună, pe fiecare utilaj în parte. Este și un cost de asistență/mentenanță de la 60 de euro (fermele mai mici), până la peste 100 de euro (fermele mai mari). Noi contorizăm și îi ajutăm să folosească toate opțiunile programului. Apoi, toate update-urile vin gratuit, fără cost suplimentar”, a spus ștefan Stănescu.
Aplicația are deja clienți, în special tineri fermieri. „Avem deja 15 clienți și o promovăm doar de jumătate de an. Avem trei clienți de la Satu Mare. Unul dintre ei, care lucrează 3.500 ha cu 23 de angajați, a vrut toate modulele disponibile. După două săptămâni de folosire a aplicației a mai rămas cu zece oameni. Pintre clienți se numără Călin Muscă, la Arad, Bogdan Soare, la Călărași, Alin Dida de la Agronova”, a mai spus Stănescu.
Dezvoltarea aplicației AgriSo cu noi module continuă , pentru că în fiecare zi apar alte și alte nevoi.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 671 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!