Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agrinnovator: laboratorul agriculturii de mâine

Publicat: 04 iulie 2022 - 15:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum va arăta viitorul agriculturii? Cei de la Agricover sunt de părere că el se conturează zi de zi, prin idei, inițiative, rapoarte, politici publice și inovații provenind chiar de la fermierii de mâine.

Pe 10 mai a.c., în cadrul Conferinței Naționale „Tineri Lideri pentru Agricultură”, Agricover a lansat Agrinnovator, primul think-tank dedicat agriculturii din România. Despre cum a luat naștere această inițiativă, ce obiective are și, mai ales, cum își dorește noua generație de agricultori să arate viitorul acestui domeniu, am vorbit cu Liviu Dobre, Director General Agricover Holding, și doi dintre tinerii implicați în proiect: Răzvan Prelipcean și Cătălin Popescu.

 Foto 1 - Agrofinantare_b


Capitalul uman, catalizatorul schimbării


Holdingul Agricover este cunoscut în piață pentru soluțiile unice și inovatoare în domeniul finanțării agricole și al distribuției de inputuri. Însă, dincolo de succesul operațional din agribusiness, compania este și un important susținător al proiectelor destinate pregătirii și formării tinerilor fermieri. „Agricover este partener al programului Tineri Lideri pentru Agricultură prin bursele pe care le acordă tinerilor pentru a participa la acest program. Până acum am acordat 100 de burse, anul acesta vom oferi alte 120 de burse și avem ca obiectiv public asumat să ajungem la 1000 de burse. De ce o mie? Pentru că noi credem că o mie de tineri fermieri pot reprezenta catalizatorul schimbării generaționale din agricultura românească”, ne-a explicat Liviu Dobre.

 

Laboratorul de idei


Agrinnovator s-a născut la inițiativa tinerilor și reunește ideile și experiențele acestora, având ca obiectiv să traseze o viziune comună privind evoluția agriculturii. „Tinerii fermieri sunt în centrul acestui proiect, noi le-am oferit cadrul în care să dezbată și să testeze diverse idei, pe diferite teme, cu scopul de a crea progres și valoare adăugată. În interacțiunile avute cu ei am observat o energie deosebită și o voință de a schimba și influența modul în care se face agricultura. Acest fapt ne-a determinat să ne gândim la o formă de organizare care să ofere tinerilor o voce, iar un think-thank ni s-a părut cea mai bună variantă prin care aceștia pot participa la transformarea agriculturii de mâine”, a adăugat Liviu Dobre.

 Foto 2 - Liviu Dobre_b

”Ne-am propus ca prin intermediul Agrinnovator, tinerii să poată prelua inițiativa și să dispună de un canal de comunicare cu autoritățile, cu actorii din industria de agribusiness și cu producătorii de tehnologie.”LIVIU DOBRE, Director General Agricover Holding


Priorități: digitalizarea și agricultura regenerativă


Asemenea organizațiilor de la nivel înalt, think-thank-ul Agrinnovator este structurat în grupuri de lucru centrate în jurul principalelor teme de interes public, identificate de participanți. Primele grupuri constituite sunt coordonate de fermierii Răzvan Prelipcean (33 de ani) din jud. Ialomița, și Cătălin Popescu (29 de ani) din Constanța și abordează două direcții principale de lucru: transformarea digitală a agriculturii și agricultura eco-bio-regenerativă.

„În cadrul acestui grup, ne propunem să explorăm nevoile de digitalizare ale fermelor românești și să articulăm o serie de soluții ce pot fi adoptate, iar ulterior să fim promotori ai digitalizării în cadrul comunităților din care facem parte, dar și participanți activi în trasarea politicilor guvernamentale în domeniu, atât la nivel național, cât și european”, a afirmat Răzvan Prelipcean.

 Foto 3 Catalin si Razvan_b

Tinerii Cătălin Popescu (stg) și Răzvan Prelipcean (dr.)


Noi tehnologii testate și apoi diseminate în ferme


„Avem periodic întâlniri în care discutăm temele de pe agenda de lucru, majoritatea fiind legate de tehnologiile de sezon. Partea aceasta de agricultură regenerativă se axează foarte mult pe restructurarea solului și pe îmbunătățirea biodiversității terenurilor. Vorbim de repopularea solului cu micro și macro-organisme prin niște tehnici și tehnologii agricole specifice, care în țara noastră sunt abia la început. În cadrul grupului analizăm și ne inspirăm din soluțiile existente pe piața globală, iar apoi vedem care sunt cele mai adaptate la condițiile din România. Primii care le testăm suntem chiar noi, în exploatațiile proprii, iar apoi vrem să îi învățăm și pe alții aceste tehnici specifice”,ne-a declarat Cătălin Popescu, reprezentatul grupului de lucru dedicat agriculturii regenerative.

 

Grup de expertiză al tinerilor


Activitatea think-thank-ului se derulează în trei etape:

1. Reuniuni ale grupurilor de lucru;

2. Identificarea și testarea soluțiilor existente;

3. Diseminarea rezultatelor sub formă de recomandări, rapoarte și luări de poziții în raport cu factorii decidenți.

Fiecare din cele două grupuri ale Agrinnovator reunește aproximativ 10 fermieri, însă, activitatea acestora ar urma să se extindă atât în plan intern, grupul fiind deschis către orice tânăr fermier indiferent dacă este sau nu absolvent al programului Tineri Lideri în Agricultură, cât și în plan extern, prin dezvoltarea unor parteneriate cu organizații similare ale tinerilor fermieri din Europa.

 

Pierdem teren fertil


„Există studii care arată că în România se pierd anual peste 100 de milioane de tone de sol fertil, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un proces continuu de degradare a solului. Nu este important doar ce producem azi, ci și ce vom produce mâine, de aceea, vrem să avem cât mai multe idei și practici agricole testate de fermieri, pentru ca pe baza rezultatelor lor să dezvoltăm noi cadre legislative, ce vor fi propuse spre implementare factorilor decidenți”, a explicat Cătălin Popescu.

 

Implicarea agențiilor statului


„Pe partea de digitalizare, am început testarea aplicațiilor digitale de management al fermei și pe măsură ce vom face acest lucru, vom trimite feedback către furnizorii de tehnologii, ca aceștia să le poată îmbunătăți și să le adapteze la nevoile concrete ale fermierilor. Mai departe, ne dorim ca agențiile statului, precum AFIR, să încurajeze investițiile în digitalizare, fie prin punctaj, fie prin granturi care să subvenționeze dobânda, deoarece sunt investiții care vor face diferența în timp, nu doar în România, ci la nivel global”, a adăugat Răzvan Prelipcean, coordonatorul grupului dedicat digitalizării agricole.


UN HUB PENTRU DEZVOLTARE


După cum afirmă inițiatorii proiectului, rezultatele activităților derulate în cadrul Agrinnovator vor fi comunicate atât la nivelul comunităților de fermieri, cât și la nivel public, prin inițiative publice, site dedicat lucrărilor sau în relație cu presa de specialitate. 

 

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 762 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?