Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agrim.ro conectează fermierii cu cercetarea

Publicat: 16 martie 2017 - 17:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În prima zi a primăverii, parcă pentru a întări ideea unui nou început pentru fermieri şi cercetarea din România, USAMV Cluj-Napoca a lansat agrim.ro, prima platformă care promovează legătura dintre producătorii agricoli, furnizorii de inputuri şi specialişti. 

„Agrim.ro este un instrument de bune practici, o interfaţă lucrativă care îşi propune să reunească cei mai importanţi actori din industria agricolă. Susţine creşterea economică, inovaţia, productivitatea sectorului agricol din România. Sperăm să integrăm în această platformă societatea civilă. Este o premieră pentru agricultura României - o reţea tematică înfiinţată în cadrul unui proiect al cărui iniţiator este USAMV Cluj-Napoca prin Facultatea de Agricultură”, a explicat Roxana Vidican, profesor la universitatea clujeană şi coordonatorul platformei.

Agrim.ro conectează fermierii cu cercetareaClick pe poza pentru galerie!
Ideea proiectului a venit din nevoia fermierilor de a se informa asupra tehnologiilor de cultură sau de a-şi găsi mai uşor soluţii la problemele pe care le întâmpină în practică. „Vedem o lipsă mare de transmitere de cunoştinţe şi o foame a fermierilor de informare tehnică şi aplicată. Platforma nu poate suplini şcoala, expoziţiile, simpozioanele, întâlnirile profesionale şi nici nu îşi propune acest lucru. Ci doar vine să le completeze”, a declarat Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj-Napoca şi unul dintre experţii care vor oferi consultanţă pe agrim.ro în probleme de tehnică agricolă şi mecanizare.

Zece domenii de consultanţă
„Ne propunem să facilităm cooperarea şi schimbul de bune practici între participanţii la reţea şi să dezvoltăm programele de instruire, inclusiv să elaborăm un cod de bune practici privind managementul integrat al inputurilor agricole. Se va elabora un plan de cercetare pentru trasferul de tehnologie de la unităţile de cercetare către producătorii agricoli, prin intermediul unor loturi demonstrative care vor fi puse la dispoziţia fermierilor. Vrem să pregătim pe cei din spaţiul rural prin organizarea de cursuri de calificare, post-universitare, seminarii online. Pentru studenţi vom avea oferte de burse, de stagii la ferme, proiecte de cercetare pe tematica reţelei”, a explicat Roxana Vidican.
Platforma are două componente: o bază de date cu principalii furnizori de inputuri care aderă la această reţea şi un forum de discuţii unde vor fi afişate răspunsurile experţilor la întrebările fermierilor. La momentul lansării, 13 furnizori de inputuri erau parteneri ai reţelei; lista a rămas deschisă, fiind invitaţi să se înscrie toţi producătorii care activează în România. S-au alăturat staţiuni de cercetare, organizatori de târguri şi expoziţii, asociaţii profesionale şi oganizaţii ale fermierilor.

Roxana Vidican
Pentru o informare completă a fermierilor, vor fi disponibile legislaţia în domeniu, cotaţiile la bursă actualizate zilnic, cărţi, publicaţii şi reviste. Pentru început au fost descrise zece domenii de consultanţă - fertilizanţi, cultura pajiştilor, fito-patologie, entomologie, maşini agricole, ştiinţa solului, seminţe, plante medicinale, herbologie, pedologie, tehnologii agricole, iar lista se poate lărgi în funcţie de partenerii şi de experţii care se vor alătura.

 

 Ovidiu Ranta

Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj-Napoca: „Discutăm în momentul de faţă de consultanţă tehnologică şi facilităm contactul dintre fermieri şi furnizorul de inputuri. Această platformă este un vehicul cu sens dublu: transmite informaţia de la cercetare-dezvoltare către fermier şi preluăm de la fermieri problematica cu care se confruntă, care poate fi temă de cercetare”.

Alexandru Baciu
Alexandru Baciu, fermier: „Sunt un vechi colaborator al USAMV Cluj, deşi activitatea o desfăşor la Călăraşi. Ca fermier, mă bucur că a apărut această iniţiativă. Ar putea fi inclusă pe această platformă o secţiune în care să pregătim mecanizatori. Durerea noastră a fermierilor este că investim în utilaje de sute şi zeci de mii de euro şi, într-un orizont nu prea îndepărtat, nu vom mai avea cu cine să lucrăm pe ele”.


CE SPUN PARTENERII PROIECTULUI?

Adrian Pintea
Adrian Pintea, director general APIA: „În prezentarea platformei agrim.ro, am găsit două secţiuni unde APIA poate avea un cuvânt de spus, la rubrica de parteneri. Este un lucru foarte bun acest parteneriat pentru a veni în sprijinul fermierilor cu cât mai multe informaţii. În rubrica de noutăţi, putem veni cu tot ceea ce face APIA”.
Valeriu Tabără, vicepreşedinte ASAS: ”Un astfel de eveniment eram aproape forţaţi să-l creăm. O platformă care aduce în prim-plan durabilitatea sau managementul integrat este extrem de valoroasă. Lansarea acestei platforme deschide calea către o consultanţă directă. Trebuie să ne adaptăm tehnologiile după tehnica nouă pe care o avem la dispoziţie. Este greu să adaptezi tehnologiile după tehnica nouă. Această platformă mai creează şi pregătirea continuă”.

Gheorghe Sin
Gheorghe Sin, preşedinte ASAS: „Această platformă s-a creat din mai multe motive. În primul rând, a rămas un gol mare după dispariţia Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă. Este o foame de informaţii la nivelul fermierilor, a celor care lucrează în agricultură. Constatăm că această platformă umple goluri”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 380 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?