Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA românească, CU sau FĂRĂ PESTICIDE?

Publicat: 30 martie 2017 - 13:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Ce s-ar întâmpla dacă mâine nu s-ar mai găsi în piaţă dovlecei, vinete, roşii sau cartofi?”, v-aţi întrebat vreodată?

Sau… „Cum cultivă fermierii români legumele şi fructele şi ce folosesc ca să le menţină sănătoase?”, „Care sunt pesticidele autorizate în România şi la nivel european, care sunt dozele folosite de fermieri pentru protecţia recoltelor?”, „Va fi o criză a alimentelor odată cu interzicerea mai multor produse de protecţie a plantelor?”, sunt întrebări la care fiecare dintre noi avem dreptul să cunoaştem răspunsurile.

Tocmai de aceea AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România) a lansat în parteneriat cu Asociaţia Europeană de Protecţia Culturilor (ECPA), campania “CU sau FĂRĂ pesticide?” dedicată fermierilor, companiilor, dar şi publicului larg. Campania se va desfăşura în perioada 27 martie – 31 decembrie 2017, prin intermediul Social Media, prin organizarea unor evenimente cu studenţi, fermieri şi reprezentanţi ai companiilor producătoare de produse pentru protecţie a plantelor în Bucureşti, Cluj şi marile zone agricole ale ţării.

3 MOTIVE bine ÎNTEMEIATE
1. În cadrul campaniei #CusauFără pesticide va fi lansat şi proiectul „Cunoaşte-ţi fermierul”, prin care fermierii vor explica cum, în ce doze şi de ce folosesc produse de protecţie a plantelor, astfel încât publicul să fie corect informat despre fructele şi legumele pe care le consumă, fie că sunt achiziţionate din pieţe sau din centrele comerciale.

ECPA_WOW_Tomato_RO_bClick pe poza pentru galerie!

Potrivit unui studiu european, disponibilitatea pe piaţa globală, pentru consum, a mai multor tipuri de fructe şi legume ar putea fi semnificativ redusă dacă nu ar mai fi folosite produse de protecţie a plantelor. Spre exemplu, producţia de mere din Polonia ar scădea, fără pesticide, cu 20%. De asemenea, pesticidele ajută pe fermierii francezi să crească producţia de roşii cu 85%. Până la 40% din recoltele modiale sunt distruse anual de boli şi dăunători, iar fără pesticide, piederea s-ar dubla.

2. Un al doilea motiv pentru nevoia de informare este fenomenul de pesticide contrafăcute. Numărul cazurilor de produse de protecţia plantelor contrafăcute, care nu respectă standardele europene de omologare, este în creştere, fiind astfel critic ca fermierii şi consumatorii să fie corect informaţi, să cunoască beneficiile unui produs de protecţie a plantelor omologat şi care sunt instituţiile cărora le pot solicita informaţii suplimentare în astfel de situaţii.

3. Un obiectiv în plus al campaniei este de a informa studenţii de la facultăţile de specialitate – viitori ingineri agronomi sau fermieri asupra utilizării responsabile a pesticidelor şi despre reglementările în vigoare.

Campania AIPROM face parte dintr-un proiect de informare privind folosirea responsabilă a produselor pentru protecţia plantelor, desfăşurat, până în prezent, în mai multe state europene, precum: Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Spania şi Marea Britanie.

Vizualizat: 1272 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!