Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA reclamă mai multă RESPONSABILITATE

Publicat: 07 mai 2019 - 10:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Planul naţional de acţiune privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de protecţie a plantelor (PPP) a fost adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial luna trecută, fiind deja în curs de aplicare. În calitate de utilizatori ai substanţelor pentru protecţia plantelor, fermierii se numără printre destinatarii principali ai acestui document. Ce anume are în vedere acest plan?

Actul normativ votat de Executiv are ca obiectiv principal reducerea riscurilor asociate utilizării produselor de protecţie a plantelor în vederea protecţiei sănătăţii umane şi a mediului. În ceea ce-i priveşte pe fermieri, se urmăreşte ca aplicarea tratamentelor să aibă un impact scăzut asupra consumatorilor produselor agricole, asupra rezidenţilor şi trecătorilor, precum şi asupra ecosistemelor acvatice şi terestre, luându-se în considerare şi stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a reziduurilor de pesticide.

Agricultura reclamă mai multă responsabilitate_b

Cursuri de instruire
În primul rând, acest plan are în vedere stabilirea cadrului instituţional pentru realizarea utilizării durabile a produselor de protecţie a plantelor. Apoi, reducerea dependenţei de utilizarea produselor de protecţie a plantelor. O altă preocupare constă în reducerea riscurilor şi a efectelor utilizării produselor de protecţie a plantelor asupra sănătăţii umane şi a mediului. La fel de importantă este şi promovarea gestionării integrate a organismelor dăunătoare şi a unor abordări şi tehnici alternative, cum ar fi metodele nechimice.
Fermierii şi angajaţii acestora sunt utilizatori de substanţe pentru protecţia plantelor. Prin Planul de Acţiune este reglementată profesionalizarea lor. Un fermier sau un angajat al acestuia are ocazia să se instruiască şi să fie certificat în acest sens. De ce e nevoie de instructaj şi certificare? Răspunsul e simplu: folosind substanţe chimice, sunt primii expuşi riscului de intoxicare! Mai departe, dacă nu utilizează corect aceste substanţe, fermierii şi angajaţii lor pot afecta sănătatea vecinilor şi a trecătorilor şi pot contamina mediul înconjurător.

Obligaţia de a informa
Distribuitorii sunt, la rândul lor, chemaţi să se instruiască şi să se certifice. Ei trebuie să ofere, în momentul vânzării către utilizatorii profesionişti, recomandări specifice privind instrucţiunile de siguranţă pentru sănătatea umană şi mediu. Dacă vând produse de protecţie a plantelor utilizatorilor neprofesionişti, au obligaţia să furnizeze informaţii generale cu privire la riscurile pentru sănătatea umană şi mediu asociate utilizării acestora, în ceea ce priveşte pericolele, expunerea, condiţiile adecvate de depozitare, manipularea, aplicarea şi eliminarea în siguranţă a deşeurilor în conformitate cu legislaţia în vigoare privind deşeurile. Manipularea, depozitarea produselor de protecţie a plantelor, diluarea şi amestecarea acestora, curăţarea echipamentelor după aplicarea tratamentelor fitosanitare, colectarea şi eliminarea amestecurilor rămase din rezervor şi a ambalajelor rămase de la produsele de protecţie a plantelor reprezintă un risc asupra sănătăţii umane şi a mediului.
Inspectorii Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF) sunt obligaţi să verifice toate aceste operaţiuni efectuate de utilizatori profesionişti şi de distribuitori. Drept de control au şi agenţiile pentru protecţia mediului şi comisariatele judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu.

Agricultura reclamă mai multă responsabilitate_b

Ghiduri sunt, mai trebuie şi citite
Cum poate fi redusă expunerea chimică? Potrivit Planului de Acţiune, persoanele/operatorii care intră în contact cu produsul de protecţie a plantelor concentrat în timpul preparării soluţiei şi umplerii/golirii rezervorului echipamentului de stropit, denumit în continuare echipament de aplicare, sunt obligaţi să folosească echipamentul individual de protecţie pe parcursul lucrărilor, conform instrucţiunilor. În anul 2016, a fost elaborată o versiune nouă a Ghidului de utilizare în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, de către ANF, care este postat pe pagina de internet a instituţiei, www.anfdf.ro. În anul 2017 a fost adoptat Codul de bune practici de utilizare în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, postat pe pagina de internet a ANF. Ce se întâmplă cu ambalajele după ce pesticidul a fost aplicat? Cum sunt gestionate aceste deşeuri produse anual, în cantităţi mari, în urma activităţii economice? Există o lege care reglementează acest aspect, şi anume Legea 249/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Cadrul legal care reglementează modul/obligaţiile de raportare şi de centralizare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri este Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje.

SCAPA de ambalaje!
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România a iniţiat Sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide ca un mecanism de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţie a plantelor importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul de colectare a ambalajelor. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor din plastic/metal/hârtie provenite de la produse de protecţie a plantelor se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul „SCAPA de ambalaje!“ Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri, cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a condiţiilor de preluare ale sistemului. Implementarea SCAPA este organizată şi susţinută financiar în mod integral de către companiile membre AIPROM şi de companiile participante la sistemul de colectare a ambalajelor.

Ape curate
Pentru protecţia resurselor de apă trebuie pus accent pe prevenirea contaminării punctiforme şi difuze cauzate de utilizarea produselor de protecţie a plantelor, prin implementarea bunelor practici agricole în exploataţiile agricole şi forestiere, în zonele urbane şi de agrement. Administraţia Naţională „Apele Române“ monitorizează substanţe din categoria produselor de protecţie a plantelor, relevante pentru resursele de apă şi pentru care sunt stabilite standarde de calitate în legislaţia specifică din domeniul apelor: Hotărârea Guvernului nr. 53/2009 pentru aprobarea Planului naţional de protecţie a apelor subterane împotriva poluării şi deteriorării, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 570/2016 privind aprobarea Programului de eliminare treptată a evacuărilor, emisiilor şi pierderilor de substanţe prioritar periculoase şi alte măsuri pentru principalii poluanţi din categoria pesticidelor organoclorurate, pesticidelor ureice, pesticidelor, insecticidelor şi fungicidelor cu azot şi fosfor.
Cum ar putea fi redus riscul contaminării apelor, solului şi aerului? În primul rând, prin instituirea unor zone de protecţie. Există însă şi măsuri tehnice: duze antiderivă la echipamentele de aplicare pentru cultura de câmp, plantaţii de arbuşti şi pomicole şi utilizarea echipamentelor de aplicare a produselor de protecţie a plantelor prevăzute din construcţie cu ecrane pentru recuperarea surplusului soluţiei de stropit în plantaţii viticole. Acestea reduc efectul de derivă, contaminarea mediului şi duc la eficientizarea utilizării resurselor.


CU LEGUMELE LA CONTROL
Agricultura este una dintre activităţile omeneşti care necesită un grad mare de responsabilitate, fiindcă produsul agricol ajunge pe masa şi în organismul consumatorilor şi îi poate afecta sănătatea. De asemenea, responsabilitatea fermierului vizează şi mediul înconjurător. O agricultură practicată iresponsabil se va întoarce mai devreme sau mai târziu chiar împotriva fermierului! Lucrurile sunt foarte clar formulate în Planul de Acţiune: ”Nivelul de reziduuri peste limita admisă reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”. De aceea, reziduurile de pesticide din plante şi produse vegetale din producţia internă trebuie monitorizate pentru a proteja consumatorii. Va fi întocmit un plan de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale, care are ca scop controlul produselor autohtone de origine vegetală în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei în vigoare, referitoare la utilizarea produselor de protecţie a plantelor.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?