Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura rămâne o prioritate naţională

Publicat: 25 iulie 2018 - 14:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - federaţie cu reprezentativitate la nivel de ţară a producătorilor agricoli, a organizat şi în acest an Conferinţa Naţională a Agricultorilor, cu tema ”Agricultura - Prioritate Naţională”. Evenimentul a reunit aproximativ o mie de fermieri, membri ai Comisiilor pentru Agricultură din Parlament, înalte oficialităţi ale statului român, reprezentanţi ai ambasadelor, organizaţii profesionale şi ştiinţifice din domeniu, firme de servicii şi inputuri pentru agricultură şi mass-media.

 

Pentru prima oară, la conferinţa organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a participat un premier al României. “Dezvoltarea agriculturii şi a satelor rurale reprezintă o prioritate absolută în programul guvernamental. Urmărim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural pentru a evita emigraţia din sate. Accelerarea modernizării agriculturii pentru a se asigura o hrană sănătoasă necesară întregii populaţii, recâştigarea pieţei interne, dar şi asigurarea unui trai decent fermierilor, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de produse agroalimentare sunt dezideratele pe care urmărim să le îndeplinim”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, la deschiderea evenimentului.

Conferinţa Naţională a Agricultorilor, cu tema ”Agricultura - Prioritate Naţională”Click pe poza pentru galerie!

“Ne-am transformat în casieri”
Conferinţa a cuprins şi o sesiune de întrebări dedicată fermierilor. Astfel, agricultorii prezenţi au avut ocazia să-şi arate greutăţile activităţii şi au dat frâu liber nemulţumirilor. Unul dintre cei care au luat cuvântul a fost fermierul Ştefan Muscă. Acesta a afirmat că vizitele insistente ale instituţiilor cu rol de control în ferme şi nerespectarea termenelor de plată de către autorităţi îi dau mari bătăi de cap. “Aproape 80% dintre fermieri ne-am transformat în casieri. Luăm dintr-o parte şi ducem în cealaltă parte. Cu atât ne alegem. În plus, au început să ne vâneze ca pe nişte infractori ANAF-ul. Am terminat înfiinţarea unei cooperative şi ieri am avut ANAF-ul pe cap să mă întrebe de ce am înfiinţat-o şi ce fac cu această cooperativă, să le dau explicaţii. De asemenea, mai avem o problemă. Nu ne primim banii la timp pe lapte; consiliile judeţene nu semnează la timp actele pentru procesatorii de lapte şi astfel nu beneficiem de răsplata muncii depuse”, a declarat nemulţumit fermierul Ştefan Muscă.

Ajutorul social, cauza lipsei forţei de muncă în agricultură
Criza de forţă de muncă este una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent fermierii. Şeful LAPAR s-a arătat dezamagit de faptul că în ultimii ani în România se dau foarte multe ajutoare sociale, nemeritat, iar sectorul agricol suferă de lipsă de personal. Ţara noastră a ajuns să deţină un record în ceea ce priveşte acest “venit”, circa 10 miliarde de euro pe an. “Suntem nevoiţi să facem eforturi foarte mari, să înlocuim forţa de muncă cu utilaje care costă sume fabuloase şi nu reuşim de multe ori să le amortizăm, pentru că avem o piaţă destul de precară pe ceea ce înseamnă piaţa produselor agricole şi astfel în loc să ne dezvoltăm, batem pasul pe loc! Noi vrem să facem, să producem plus valoare, ne gândim la bugetul României. Vrem progresul ţării, dar nu avem cu ce, pentru că sunt nişte legi.... Ar trebui să vă aplecaţi asupra lor", a declarat Laurenţiu Baciu, adresându-se autorităţilor.
Pentru a lămuri toate problemele ridicate de fermieri, premierul a propus o întâlnire cu miniştrii Agriculturii şi Finanţelor, dar şi cu reprezentanţi ai sectorului. “Ştiu că sunt probleme (...) Cred că trebuie ţinută legătura strâns. Domnul ministru trebuie să aibă ajutorul prim-ministrului. Aşa că am hotărât să ne întâlnim împreună cu domnul Daea, cu ministrul Finanţelor, cu un grup dintre dumneavoastră şi să identificăm probleme şi să putem să dăm răspunsuri punctuale", le-a mai transmis prim-ministrul Viorica Dăncilă participanţilor la Conferinţa Naţională a Agricultorilor - LAPAR.


AGRICULTURA, DOAR PENTRU SENIORI?
Să fii fermier este cea mai importantă şi preţioasă meserie din lume. De ce credem asta? În primul rând, agricultura înseamnă hrană şi dezvoltare economică. În România, această ramură continuă să deţină un statut deosebit de important, deşi parcurge cel mai profund proces de restructurare a proprietăţii şi a sistemului de exploatare. Din păcate, potrivit statisticilor de specialiate, tot mai puţini tineri vor să lucreze în domeniu. Conform datelor APIA, 4.224 de fermieri care au cerut subvenţii pe suprafaţă au vârste cuprinse între 91 şi 100 de ani, iar la acest moment doar patru fermieri "au depăşit" centenarul. Ministrul Petre Daea a anunţat că mai mult de jumătate dintre fermierii care au depus cereri unice de plată la APIA au peste 60 de ani. Ministrul a precizat că este pentru prima dată când se poate şti exact vârsta fermierilor, după depunerea cererilor în sistem, iar aceste date vor fi analizate pentru elaborarea politicilor agricole viitoare. "Avem pentru prima dată date exacte privind vârsta fermierilor, care sunt extrem de important de analizat, pentru a şti încotro să o luăm şi ce măsuri trebuie să compunem, ce mecanisme trebuie să creăm, în aşa fel încât agricultura ţării să se desfăşoare corect şi cu o perspectivă sigură. Din nefericire, dintre cei 866.000 de solicitanţi, cei care au depus cereri unice, cei cu vârsta de peste 60 de ani adună la un loc 453.630 de fermieri. Analizând pe grupe de vârstă, constatăm o accentuare a numărului de fermieri, o creştere a celor care au vârsta de peste 60 de ani", a precizat Petre Daea. Potrivit acestuia, dintre cei 453.630 de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani, 223.994 sunt în categoria 61-70 de ani, 161.198 au vârste între 71 şi 80 de ani, 64.205 fermieri sunt între 81 şi 90 de ani, iar grupele de vârstă sub 60 de ani "nu au o dinamică pozitivă".


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 193 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?