Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultură performantă, investiții pe măsură

Publicat: 05 noiembrie 2016 - 01:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura performantă se poate face și pe suprafețe mai mici, dar cu investiții pe măsură. Acest lucru a fost demonstrat în zona Ruse, de către Alexander Dimitrov, fermier bulgar care reușește să obțină, în condiții intensive de cultură, 20 tone de porumb pe hectar. Soluția este un sistem de irigare prin picurare și o investiție cu 400 euro/ha mai mare față de sistemul clasic de cultură.

 

Lansarea Centrului de Excelență Monsanto, de la sud de Dunăre, nu se putea face decât pe o platformă pusă la dispoziție de un fermier care face performanță în agricultură și care poate demonstra că aduce valoare geneticii cultivate. Alexander Dimitrov este fermier de când se știe, și tatăl și bunicul au făcut agricultură. În anul 2000 a pus el însuși bazele Bioland, o fermă medie care deține în prezent șapte sute de hectare de teren, în zona Ruse, iar pentru 150 ha din acestea are sistem de irigare prin picurare. „Ceea ce vedeți ca densități și tehnologie de semănat sunt în premieră în Bulgaria”, a descris în câteva cuvinte Alexander Dimitrov ferma, stârnindu-ne totodată interesul de a afla mai mult.

Grâul a fost înlocuit cu lucerna, pentru profit
Principalele culturi sunt floarea-soarelui, porumb și grâu de toamnă. Mai pune lucernă, orz, rapiță. Porumb cultivă pe 150 ha, în întregime irigat prin picurare. „Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură în acest an. Floarea-soarelui va avea un profit mic, orzul și grâul de toamnă aduc zero profit. Ne așteptăm la profit mic și de la cultura de lucernă”, spune Alexander Dimitrov.
La cultura de porumb își recuperează cheltuielile începând de la un randament de 14-15 tone/ha. Dar porumbul, fiind numai pe sole irigate, răsplătește fermierul cu o producție de 20 tone/ha. „Cu 400 euro/ha, plătesc în plus pe terenul irigat față de terenul neirigat. Aici includem electricitate, apă, fertilizanți”, spune Alexander Dimitrov.
Probleme ridică însă cultura de grâu, nu neapărat prin prisma randamenetelor mici, cât prin faptul că fermierul abia reușește să-și acopere cheltuielile. „Randamentul pentru cultura de grâu în 2016 a fost de 7 tone/ha. Și cu această cantitate, la ce cheltuieli facem pentru a o obține, nu avem profit. În acest an, din cauza umidității ridicate, au fost necesare mai multe tratamente cu fungicide. În plus, arenda pentru teren în această zonă este foarte mare - 400 euro/ha”, a explicat fermierul. De aceea a ales lucerna în locul grâului.

Agricultura la RuseClick pe poza pentru galerie!

Vânzarea la recoltă
Într-un an agricol, Bioland obține venituri de 500.000 euro, iar profitul mediu pe fermă ajunge la 250 euro/ha. La cele 700 ha, cât are ferma, Alexander Dimitrov are un profit total de aproximativ 175.000 de euro.
Își vinde producția atât în portul de la Constanța, cât și la Varna, prețurile fiind aceleași. Decizia este a companiilor către care vinde, ele decid de fapt unde vor să primească producția.
Neavând posibilități de condiționare a porumbului, Alexander Dimitrov vinde direct din câmp. „Dacă vorbim de porumb, îl vindem la recoltă pentru că este ud și căutăm companii care cumpără porumb cu umiditate mare. Îl cumpără, îl usucă și ne plătesc pe loc. Nu avem posibilitatea de a usca porumbul și de a-l depozita”, spune fermierul.

Prețuri mari pentru terenul comasat și irigat
Bioland nu deține în întregime cele 700 ha pe care le lucrează, o mare parte fiind teren luat în arendă. Pentru un hectar, arenda este de 400 euro, iar prețul mediu pentru achiziție ajunge la 7.000 euro/ha. „Pentru această regiune, prețul este unul normal. Este una dintre cele mai scumpe regiuni agricole din Bulgaria. Dacă excludem Dobrich, unde este cel mai scump teren din Bulgaria, zona Ruse este a doua cea mai bună și scumpă regiune agricolă a Bulgariei. Este o competiție foarte mare între fermieri pentru a cumpăra și pentru a arenda terenul. Acesta este un alt motiv pentru care prețul terenului crește atât de mult. Un alt motiv, în cazul nostru, este pentru că avem sistem de irigații. Și proprietarul cere o sumă mai mare când vine vorba de irigații. Ei au investit în sistemul de irigații și cer acum mai mult pentru a menține terenul cu așa o investiție. Dar plătesc cu 10-20% mai mult pentru arendă, pentru a menține terenul comasat”, a explicat Alexander Dimitrov.
Pentru perioada următoare, fermierul bulgar are în plan extinderea suprafaței irigate cu 200 ha. „Ținta este ca 90% să fie irigate prin picurare”, a spus fermierul.
Afacerea o vor duce mai departe copiii, ambii dând dovadă de pasiune pentru agricultură. „Copiii sunt toată vara prezenți în fermă. Văd că există un interes pentru a prelua afacerea și a merge mai departe. Fata este studentă la Varna la Afaceri în agricultură. Fiul are 17 ani, este încă la liceu, dar este foarte interesat de mașinile agricole. Și văd un viitor fermier în ochii lui. Fiul meu a început deja să-mi dea câteva sugestii pentru a îmbunătăți activitatea”, a mărturisit Alexander Dimitrov.

 

PROVOCAREA LUI 2017, SCHIMBAREA STRUCTURII DE CULTURI
Pentru a rămâne în zona profitabilității, Alexander Dimitrov ia în calcul și varianta schimbării structurii culturilor către acelea care aduc un profit bun. „Fiind parte din UE, cu prețul actual al grâului de toamnă nu putem să obținem profit. Așadar, căutăm alte culturi pentru a putea face bani. Avem cheltuieli foarte mari la cultura de grâu de toamnă, iar la final obținem zero profit. Din 2017 intenționăm să extindem cultura de lucernă. Anul acesta am avut o sută de hectare, iar pentru anul următor vrem să extindem cu încă 100 ha această cultură. Vom avea în total 200 ha cu lucernă. Ne gândim să introducem și alte culturi care nu sunt atât de populare pentru Bulgaria. La acest moment, ne gândim la culturi intensive pe care le vom pune în sistem irigat. Vrem să ne extindem cu încă 200 ha suprafața irigată”, spune Alexander Dimitrov.
Culturile de orz, grâul de toamnă sau rapița nu aduc producții mai mari dacă sunt irigate. Ca urmare, Alexander Dimitrov va scădea suprafețele pe care le are cu aceste culturi și în locul lor va aduce lucernă, dovleci pentru sămânță, poate și pepene verde. „Căutăm o piață în țările arabe, ei folosesc aceste culturi drept alimente. Negociem deja cu un investitor din Arabia Saudită și așteptăm să vedem cum alege să ne cumpere producția”, a explicat fermierul.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 513 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!