Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura până în 2030

Publicat: 20 ianuarie 2020 - 16:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-un raport publicat în 10 decembrie 2019, Comisia Europeană prezintă date, estimări şi scenarii despre cum va arăta agricultura şi piaţa agricolă în UE şi în întreaga lume în următorii zece ani.

Analiza Comisiei se bazează pe date disponibile la finalul lunii septembrie 2019 şi ia în calcul toate statele UE 28, inclusiv Marea Britanie. Nu au fost însă luate în considerare propunerile din PAC 2021-2027 şi acordurile care nu sunt încă în vigoare, ca de exemplu UE - Mercosur.
Populaţia planetei va creşte în următorii 10 ani, însă într-un ritm mai lent, cu o medie de 0,9% pe an. Cea mai mare creştere va fi în Africa, cu perspectiva de a ajunge la 1,7 miliarde de locuitori în 2030, comparabil cu China. Africa deţine deja 17% din populaţia lumii, iar această creştere va genera importuri tot mai mari de alimente. În UE, populaţia va rămâne constantă.

agric-UE-1d219_b

UE: Suprafaţă agricolă în scădere
Deşi suprafaţa agricolă a UE va scădea până 174,4 milioane ha în 2030, agricultura va rămâne principalul mod de utilizare al terenului în spaţiul comunitar. uprafaţa de pajişti va scădea de asemenea, cu 1%, până la 59,7 mil. ha.
creşterea cererii pentru furaje şi pentru biogaz (din porumb siloz) ar putea susţine o creştere a suprafeţelor cultivate cu plante furajere până la 20.8 mil. ha în 2030.
Suprafaţa cultivată cu cereale în UE este în prezent de patru ori mai mare decât cea cu plante oleaginoase. în următorii zece ani, suprafaţa cu cereale este estimată să crească cu cca. 1%, până la 55,6 mil. ha, în timp ce oleaginoasele vor pierde în jur de 200.000 ha, până la 11,4 mil. ha în 2030.
În schimb, leguminoasele vor acoperi o suprafaţă mai mare (cu 4% pe an) şi vor ajunge la 2,4 mil. ha în 2030.
Sistemele de rotaţie a culturilor se vor dezvolta şi vor creşte suprafeţele cultivate cu ovăz, mei şi sorg.

Producţia de cereale a UE în 2030: 319 milioane tone
Suprafaţa cultivată cu grâu moale în UE este estimată să crească până la 23,8 mil. ha în 2030, iar cea cu porumb, până la 8,8 mil. ha, datorită cererii de furaje şi pentru industrie.
În schimb, vor scădea suprefeţele cu orz - până la 11,6 mil. ha şi cu grâu dur - până la 2.4 mil. ha în 2030.
Producţia totală de cereale este estimată la 319 milioane tone, cu 5% mai mult faţă de media perioadei 2018-2020.
Principala piaţă de valorificare cerealelor va fi în continuare piaţa furajelor, care absoarbe 60% din producţia totală de grâu, porumb şi orz a UE.
Piaţa furajelor din UE se orientează tot mai mult spre producţiile locale şi fără organisme modificate genetic (OMG), unde rămân deschise discuţiile despre porumbul şi proteinele fără OMG.

agric-UE-2d219_b

Concurenţă pe piaţa grâului
UE va rămâne al treilea exportator de grâu din lume, cu exporturi estimate la cca. 27 mil. tone de grâu în 2030. Va pierde însă o parte din cota de piaţă în favoarea statelor din Regiunea Mării Negre, care vor fi un competitor puternic pe piaţa grâului.
La orz, exporturile UE ar putea atinge 9,1 mil. tone în 2030.
Importurile de porumb vor fi în continuare mari până în 2025, urmând să se stabilizeze în următorii ani.
Preţurile sunt estimate să ajungă la 214 euro/tonă pentru grâu, respectiv 211 euro/tonă pentru porumb în 2030, mai apropiate de preţurile globale.

Soia câştigă teren
Suprafaţa cu leguminoase ar putea creşte până la 2,3 mil. ha în 2030, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 4%, faţă de 2019. Producţia de leguminoase a UE ar ajunge la 6,3 mil. tone.
Suprafaţa cu oleaginoase va scădea până la 11,4 mil. ha în 2030. Rapiţa va pierde teren, la propriu, mai ales în statele din estul UE, până la 5,8 mil. ha.
Soia pentru boabe îşi va continua creşterea rapidă în UE până la 1,3 mil. ha în 2030 (Â3% pe an).
Producţia totală de oleaginoase ar putea rămâne la nivelul mediu din 2017-2019, de 32 mil. tone, cu o creştere substanţială a producţiei de soia, până la 4,1 mil. tone în 2030.


SCENARIU: PROTEINA ANIMALĂ PIERDE TEREN ÎN UE
Cele mai recente date ale OECD şi FAO arată că sursa proteinelor consumate în UE este 42% de origine vegetală şi 58% de origine animală. Scenariul propus de Comisie vizează o proporţie de 50/50 în 2030, cu scăderi graduale ale consumului de produse de origine animală.
Consecinţele acestui scenariu ar fi o scădere de 17% a consumului de carne până în 2030 şi de 18% a preţurilor la carnea produsă în UE în 2030 faţă de 2019, ceea ce ar genera exporturi mai mari şi importuri mai mici. În condiţiile politicilor comerciale actuale, exporturile nete de carne ale UE ar fi aproape duble în 2030 faţă de momentul prezent, iar producţia de carne a UE ar putea scădea cu 8%.
O logică similară ar fi aplicată, în acest scenariu, şi pentru sectorul lactatelor, unde consumul ar scădea cu 17% până în 2030. ca urmare, preţul laptelui s-ar reduce cu 17%, exporturile de lactate ar creşte cu 53%, iar producţia de lapte ar scădea cu 5% până în 2030.
De asemenea, efectivele de vaci de lapte din UE ar fi mai mici cu 3% în 2030, efectivele de păsări ar scădea cu 12%, cele de ovine cu 3%, iar cele de porcine cu 6%.

Preţul pentru soia, cu 19% mai mare
Cererea de proteină vegetală pentru consumul uman nu va compensa scăderea cererii pentru hrana animalelor. Doar suprafaţa cu soia va creşte, cu 5%, până în 2030.
De asemenea, preţurile cerealelor vor scădea cu 6% în UE, iar exporturile de cereale vor creşte cu 38% până în 2030. doar pentru soia, preţul va fi mai mare cu 19%, în timp ce pentru celelalte leguminoase va rămâne constant.
Impactul asupra mediului în cazul acestui scenariu va fi că amprenta de carbon generată de sectorul agricol al UE va fi redusă cu 6% (echivalentul a 22 mil. tone CO2) în 2030.
Totuşi, acest scenariu nu ţine cont de modificări similare în sursele de proteine pentru consumatorii din alte economii dezvoltate şi nici nu ia în calcul alternative precum produse din carne obţinute în laborator.

 

PRODUCŢIA ECOLOGICĂ VA CREŞTE PÂNĂ ÎN 2030
Vânzările de produse ecologice au crescut semnificativ în ultimii ani în UE, atingând o valoare de 34,3 miliarde euro în 2017.
Cererea pentru produse ecologice va fi tot mai mare în următorii zece ani, cu cea mai rapidă creşetere până în 2025.
În 2030, suprafaţa cultivată ecologic a UE ar utea ajunge la 18 mil. ha, sau 10% din suprafaţa agricolă, faţă de 7% în 2018.
Efectivele de animale crescute în sistem ecologic vor creşte pentru porci şi păsări. pentru porci însă, doar 2% din efectivele UE vor fi crescute ecologic în 2030, în timp ce efectivele de păsări (pui de carne şi găini ouătoare) crescute în sistem ecologic s-ar putea dubla, până la 5% din total.
Prin comparaţie, efectivele de taurine pentru carne, ovine şi caprine în sistem ecologic sunt mult mai mari şi vor continua să cească, dar mai lent.
Numărul vacilor de lapte crescute în sistem ecologic va creşte însă mai accentuat, astfel încât 7% din laptele de vacă produs în UE în 2030 va fi ecologic, faţă de doar 3% în 2017.

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1572 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?