Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA NU mai este un domeniu EXCLUSIV MASCULIN!

Publicat: 30 martie 2017 - 09:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ioana Mateescu, fermiera din Bărăganul brăilean: “când pui pasiune în ceea ce faci, uiţi cât de greu îţi este!”

Pe Ioana Mateescu am cunoscut-o pe facebook, unde a făcut o demonstraţie live în câmp în timp ce manevra cu pricepere şi îndemânare noul tractor al fermei sale, primit în dar de Mărţişor de la fiicele ei. Nu dintr-un act de bravaj, ci pentru a demonstra că DA, se poate, se poate face agricultură şi în trei: mamă şi două fiice.

Pentru Ioana Mateescu, din Însurăţei, oraş din Bărăganul brăilean, aşezat pe malul drept al râului Călmăţui, agricultura nu mai este un domeniu exclusiv masculin! Ioana este inginer agronom, are o fermă de 40 de hectare de teren în zona oraşului natal, unde cultivă pepeni şi legume şi cereale.
Ioana Mateescu este o fire puternică, ştie ce vrea de la viaţă, a învăţat să treacă uşor peste greutăţile şi neajunsurile traiului, iar acum priveşte cu optimism spre viitor.

mateescu-fete_bClick pe poza pentru galerie!

“Totul a început în anul 2011, ca o ambiție la faptul că după 18 ani de căsnicie a trebuit să divorţez. Am rămas cu două fete minunate şi o nepoţică superbă - toată averea mea de atunci. Şi trebuia să demonstrez tuturor, dar mai ales mie, că pot să răzbesc!”, îşi aminteşte fermiera ajunsă la “borna” 45 a vieţii.

Pământul lucrat inginereşte şi economic

Atunci şi-a convins fratele, stabilit în urmă cu 23 de ani în ţara tuturor posibilităţilor – SUA - să cumpere teren. Cu 24 ha achiziţionate, cu cele câteva moştenite de la părinţi şi cu ce a mai luat în arendă, a ajuns la 40 ha. Nu a vrut să se mai extindă “pentru că, deocamdată, este suficient pentru puterile mele şi ale fiicelor mele. Chiar dacă ne este foarte greu, suntem vesele şi optimiste”.
Fata cea mică a terminat ingineria mediului, iar cea mare a absolvit un liceu economic. Un mediu lucrat inginereşte şi economic!

Tractorul – cel mai frumos dar de Mărţişor
De Mărţişor, Ioana Mateescu a primit cel mai frumos cadou de la fetele sale: un tractor! Se urcă voiniceşte la bordul lui şi brăzdează pământul, îl pregăteşte pentru viitoarea recoltă.
“Aici este colţişorul nostru de rai, aici ne încărcăm bateriile... Când mi-e foarte greu fac înconjurul fermei pe jos, plâng până mă descarc, iar când ajung la "casă" - aşa cum îi spunem noi, am deja zâmbetul pe buze!
Cea mai mare satisfacţie este aceea de a rezista - ca femei - într-un domeniu pe care bărbaţii îl consideră specific masculin”, ne-a declarat Ioana Mateescu. Şi a continuat ideea: “Să rezişti ca mic producător într-o piaţă dominată de samsari, să poţi să te bucuri de fiecare lucru realizat cu propriile forțe. Şi să ai speranţa că într-o zi va fi mai bine!”
Ioana Mateescu, fermiera din Bărăganul brăilean, ştie că “atunci când pui pasiune în ceea ce faci, uiţi cât de greu îţi este!”

Vizualizat: 6629 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?