Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura în Olanda

Publicat: 27 ianuarie 2012 - 15:00
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura olandeză este principala furnizoare la nivel mondial de produse horticole şi un exportator important de carne şi de produse lactate

Click pe poza pentru galerie!

Chiar dacă deţine o suprafaţă agricolă de doar 2,3 milioane hectare, de aproape şapte ori mai mică decât cea a României, Olanda reprezintă la ora actuală unul dintre cele mai de succes modele de agricultură. Este practic al doilea exportator de produse agricole din lume, după SUA. De altfel, mai mult de jumătate din produsele agricole importate de ţara noastră provin din Olanda.
Deoarece este o ţară cu o mare densitate a populaţiei, aici nimeni nu îşi permite să irosească pământul.

Agricultorii îşi fertilizează foarte bine solul, folosesc maşini de ultimă generaţie şi reprezintă trei procente din populaţia activă a ţării. Majoritatea fermelor sunt de mici dimensiuni, însă productivitatea este foarte ridicată. Mai mult de jumătate din exploataţiile agricole ocupă sub 20 hectare.

 

Campioni la producţia de lapte

Creşterea vacilor pentru producţia de lapte este una dintre principalele îndeletniciri ale fermierilor olandezi. Combinaţia dintre câmpie şi clima plăcută şi umedă este ideală pentru acest tip de agricultură. Olanda înregistrează cea mai mare producţie de lapte pe cap de bovină din lume. Industria de prelucrare a laptelui se află la un nivel tehonlogic foarte ridicat. Piaţa lactatelor este auto-suficientă şi cele mai multe produse derivate din lapte sunt exportate.

Pe lângă vaci, olandezii se ocupă şi cu creşterea păsărilor, în special a puilor de găină şi raţelor, a tineretului de ovine, a porcilor şi curcanilor. Totodată, Olanda este cea mai mare exportatoare de ouă pe piaţa mondială.

Un rol important în rândul resurselor naturale ale micului regat îl ocupă bancurile sezoniere de heringi din Atlantic. Peştele proaspăt şi midiile se exportă în cantităţi mari, aducând venituri importante.


Teren fertil

Sistemul naţional de irigaţii şi canalizare a favorizat fertilitatea deosebită a solurilor în Olanda. Pe de altă parte, folosirea extensivă a chimicalelor a condus la o presiune ecologică şi la regularizări ale acestei politici, pentru a reduce amprenta negativă asupra mediului. Pe de o parte de teama poluării şi pe de altă parte din motive de sănătate, consumul de produse bio a crescut în ultimii ani.
În principal se cultivă cereale, cartofi şi sfeclă de zahăr. Olanda este cel mai mare furnizor de cartofi şi produse derivate acestora pe piaţa europeană.
O parte deosebit de importantă a sectorului agricol olandez o ocupă legumicultura şi horticultura. Culturile de flori, în special lalele, sunt apreciate în întreaga lume.

 

Expansiunea fermelor ecologice

Guvernul olandez, prin măsurile legislative pe care le-a promovat în ultimii ani, stimulează dezvoltarea practicilor ecologice în agricultură. În prezent, aproximativ 10 procente din bugetul ministerului agriculturii alocate pentru cercetare revin acestui sector. Pentru a permite producătorilor de produse ecologice să concureze cu agricultura tradiţională, autorităţile au semnat convenţii cu reprezentanţii companiilor de retail, scopul fiind creşterea consumului de produse ecologice cu 10 procente pe an.

Potrivit datelor oficiale, în 2010 existau în Olanda peste 1.400 de ferme certificate ca fiind unităţi de producţie în agricultura ecologică, ocupând aproximativ 50.000 ha, ceea ce reprezintă 2,6% din întreaga suprafaţă agricolă a ţării. Două treimi din aceasta este acoperită de păşuni permanente. Mai mult de 10 la sută din suprafaţă este utilizată pentru a cultiva fructe, legume, cartofi şi alte 10 procente pentru cereale.

Suprafeţe mai mici sunt utilizate pentru furaje şi alte culturi, iar aproape 740 ha sunt arii protejate. Suprafaţa medie a unei exploataţii ecologice este de 36,2 ha, cu 40 la sută mai mare decât cea a unei ferme tradiţionale. Mai mult de jumătate din producţia ecologică de fructe, legume, carne de vită şi de pasăre, lactate şi ouă este exportată, în special, pe pieţele din Europa.

Consumatorii olandezi au cheltuit anul trecut 583 mil. euro pe produsele ecologice, o cotă de 2% din piaţa agro-alimentară. Supermarket-urile au generat creşteri de peste 11% pe acest segment, cu vânzări totale de 257 mil. euro. Vânzările în magazinele de specialitate au crescut cu aproape 9%, la 235 de mil. euro.

SUPRAFEŢE CULTIVATE ŞI PRODUCŢIA OBŢINUTĂ ÎN 2010

Tabel agricultură Olanda 2010Click pe poza pentru galerie!

 

INFO

HORTICULTURĂ
Producţia de flori

Olanda, cel mai mare exportator mondial de flori, a vândut anul trecut pe pieţele externe 3,6 miliarde bulbi de flori, în valoare totală de 313 miliarde euro. SUA a rămas cea mai mare piaţă individuală pentru florile olandeze, iar aproximativ 60% din exporturi au fost destinate Europei. În 2010, circa 23.200 ha au fost rezervate pentru cultivarea florilor, fiind înregistraţi 1.700 cultivatori. Suprafaţa medie a unei exploataţii specializate în cultivarea florilor a fost de 14 ha.


PAC
Pro reformă

Autorităţile olandeze se opun vehement plafonării plăţilor către marii fermieri. Olanda recunoaşte rolul agriculturii UE pe pieţele globale şi consideră că este importantă o monitorizare atentă a impactului schimbărilor de politică agricolă comună asupra pieţelor terţe, pe care Comisia ar trebui să o includă în Analiza de Impact privind viitorul PAC.


Regatul Ţărilor de Jos, în cifre

• Teren agricol: 2,3 mil. ha (cca. 55,4% din suprafaţa totală a ţării)
• Teren arabil: 0,9 mil. ha (cca. 39% din totalul terenului agricol)
• Păduri: 0,37 mil. ha
• Păşuni: 1,1 mil. ha
• Populaţia: 16,5 milioane locuitori
• Membru fondator al UE

SUBVENŢII
SPrijin de 460 euro/ha

Fermierii olandezi beneficiază, în medie, de o subvenţie de 460 euro/hectar. În 2010, plăţile de sprijin în cadrul PAC au totalizat aproape 1,27 miliarde euro, din care aproximativ 823 milioane au constituit plăţi directe (64,9%), 73 milioane au fost alocate prin programul de dezvoltare rurală (5,8%) şi circa 372 milioane euro, pentru stimularea exporturilor (29,3%).

ECONOMIE
Valoarea producţiei

Conform rapoartelor oficiale, valoarea totală a producţiei agricole obţinută în 2010 a fost evaluată la 21,711 miliarde euro, ceea ce reprezintă 6,7 la sută din totalul înregistrat pe teritoriul Uniunii Europene. Sectorul vegetal a contribuit cu aproximativ 56,6 la sută, dintre care 39,5% a însemnat valoarea producţiei de legume şi produse horticole. Valoarea economică a sectorului zootehnic a reprezentat 43,4 procente din totalul producţiei agricole.


Vizualizat: 6490 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
2012 CEL MAI CALDUROS AN DIN ULTIMII 250
|
01. 30, 2012. Monday 11:15
Sistemele de irigatiisunt in paragina nu sa bagat un euro in ele,vedem la vara consecintele cand o sa avem 38-40 de grade,de ce nu faceti sisteme de irigatii,aruncati banii pe fantani arteziene,palmieri,lasa ca o sa faceti foame la greu,o sa va uitati la rosii si castraveti in piata ca la icre negre,si pretul graului va creste undeva la 2 lei.o sa se vanda si la noi paine la 100-200 de grame
2.
alo guvernul da-ti bani sila agricultura
|
01. 30, 2012. Monday 11:09
De ce nu se mareste subventia sa fie 200 de euro,doar agricultura produce dar daca nu bagi bani si facem parcuri,terenuri de sport,sali de sport,acolo se pot fura banii,in agricultura mai greu
1.
LA NOI E PARAGINA
|
01. 30, 2012. Monday 11:04
In Romania mai trebuiesc 300-400de ani sa ii ajungem,subventia la noi 90 la olandezi 460,e diferenta mare,si de aici si diferenta la recolta
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?